Sabahları Aç Olmamanızın 6 Önemli Nedeni
Sabah kalktığınızda kendinizi aç hissetmiyor ve kahvaltı bile yapmıyorsanız sizi böyle alalım. İşte, sabahları aç olmamanızın altında yatan nedenler:

Kahvaltı, günün en önemli öğünüdür. Güne enerjik bir şekilde başlamak için, gerekli enerjiyi almanıza yardımcı olur. Ancak bazı kişiler, sabah uyandığında kendini aç hissetmek ve kahvaltı yapmaktan uzak durabilir. Bu durum genellikle normal kabul edilse de, altında yatan başka sebepler olabilir. İşte, sabahları aç hissetmemenizin 6 olası nedeni:

  1. Gece çok yemek yemek

Uyandığınızda aç hissetmemenizin nedeni, önceki gece yemek yemeyi fazla abartmış olmanız olabilir. Özellikle akşam yemeğinde yağ ve pratik açısından zengin bir besin tükettiyseniz, ertesi sabaha kadar tok hissetmeniz normaldir. Yüksek yağlı besinler, iştahınızı azaltabilir. Bu durum sürekli olarak meydana gelmiyorsa ve gün içinde ihtiyaç duyduğunuz besinleri tüketiyorsanız, bir sorun görülmez.

  1. Hormon seviyeleri

Uyku süresince vücuttaki çeşitli hormon seviyeleri dalgalanır. Bu durum iştahınızı değiştirebilir. Araştırmalar, adrenalin düzeylerinin sabahları daha yüksek olduğunu gösteriyor. Bu hormon, midenizin boşalma hızını yavaşlatabilir ve iştahı bastırabilir. Başka bir çalışma, açlık hormonu düzeylerinin sabahları, bir önceki geceye göre daha düşük olduğunu gözlemlemiştir. Yani hormon dalgalanmaları tamamen doğal bir durumdur. 

  1. Endişeli ve depresif hissetmek

Kaygı ve depresyon, açlık seviyenizi önemli ölçüde etkiler. Yorgunluk, uyku bozuklukları ve kaygı, iştahınızda değişikliklere neden olabilir. Anksiyete veya depresyon yaşıyorsanız, yalnızca sabahları değil, gün içinde de iştahınızın daha az olduğunu fark edebilirsiniz. Böyle bir durumda, mutlaka sağlık uzmanından yardım alın.

  1. Hamilelik

Mide bulantısı, sabah bulantısı ve kusma, yaygın bir sorundur ve özellikle hamilelik esnasında sık sık görülür. Sabah bulantıları, iştahınızı baskılayabilir. 2.270 hamile kadın üzerinde yapılan bir çalışmada, %34'ü hamileliğin erken döneminde daha az yemek yediğini bildirdi. Hamilelikte sabah bulantısına ek olarak, midenin geç boşalması ve şişkinlik gibi açlığı azaltan semptomlar görülebilir.

  1. Hasta olmak

Soğuk algınlığı, zatürre ve grip gibi solunum yolu hastalıkları, kendinizi daha az aç hissetmenize yol açabilir. Bu hastalıklar açlık seviyelerinde azalmaya neden olur ve kusma, mide bulantısı gibi sindirim sorunlarına sebep olabilir. Aç hissetmeseniz bile, hasta olduğunuzda bol bol sıvı tüketmeye dikkat edin.

  1. Diğer nedenler

Sabahları aç hissetmemenin altında yatan diğer nedenler şu şekildedir;

  1. Bazı ilaçlar: Antibiyotik ve benzeri ilaçlar, iştahı azaltabilir.
  2. Tiroid: İştah kaybı, azalmış tiroid fonksiyonu ve hipotiroidizmin bir işareti olabilir.
  3. Yumurtalama: Yumurtlama döneminde artan östrojen seviyeleri, iştahınızı baskılayabilir.
  4. Kronik hastalıklar: Kalp yetmezliği, böbrek hastalığı, karaciğer hastalığı ve HIV benzeri hastalıklar, iştah kaybına neden olabilir.

Sabahları aç hissetmemeniz uzun süredir devam ediyorsa ve buna eşlik eden başka semptomlar da varsa, mutlaka bir sağlık uzmanına danışın.

Şunlara da göz atın;

  1. Kahvaltı yapmak neden önemli?
  2. Sabah alerjisi belirtileri nelerdir?
  3. Sabah öksürüğü neden olur?
  4. Günde kaç fincan kahve içmelisiniz?
  5. Kış döküntüsü nedir?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!