Sağlıklı beslenme programına başlarken en çok kaçırılan noktalardan biri de, programın saatlerine uyamamaktır. Kilo verme konusunda altın kural, alınan kalorinin harcanan kaloriden az olmasıdır. Yeterli ve dengeli besin alımıyla, tüketilen yiyeceklerin saatine bakmadan kilo verilebilir. Diyet, parmak izi kadar kişiye özel olmalıdır. Kişiye özel programlarla hedeflenen sürede maksimum kilo kaybı mümkündür. Şimdi, dilerseniz kilo vermenin saat ile olan ilişkisi hakkında merak edilen soruları cevaplayalım.
İlk uyandığımızda metabolizma en hızlı şekilde çalışır. Metabolizmanın en hızlı çalıştığı bu saatlerde, vücuda yakıt verirseniz hücreler hızla çalışmaya ve kalori harcamaya devam eder. Aksi halde, her geçen saat metabolizma yavaşlar ve kalori yakmaktan ziyade depo yapmaya yönelir. Bu yüzden uyandıktan 1 saat içinde kahvaltıya başlamanız gerekir. Sabah 10'da kalkan birinin, kendini zorlayarak 07:00'da kalkıp kahvaltı yapmasına gerek yok. Kilo vermek için, en geç saat 11:00'de kahvaltı yapması gerekir.
Bu konuda bilimsel görüşler ikiye ayrılır. Beslenme programı kişiye özel ise, ara öğünün hiçbir önemi yoktur. Beslenme öykünüz alındıktan sonra kronik hastalık veya sık sık beslenmenizi gerektirecek bir rahatsızlığınız yoksa, 4 saatte bir beslenerek 1 ayda en az 4 kilo vermeniz mümkün.
Kilo verme konusunda imkansız diye bir şey yoktur. Yanlış uygulama vardır. Uyguladığınız diyet modeli size uygun değilse, aralıklı oruç bir kişiye 8 kilo verdirirken siz 5-6 kilo alabilirsiniz. Bu yüzden uyku, iş yoğunluğu gibi etmenlere dikkat ederek kişiye özel beslenme planlarını uygulamanız gerekir.
Gece vardiyalı veya nöbet usulüyle çalışıyorsanız, uyanık kaldığınız saatlerde beslenmeniz gerekir. Geçe çalışmaya devam ettiğiniz için vücudun enerji ihtiyacı devam eder. Bu durumda 6'dan sonra bir şey yemezseniz, vücut gece harcayacağı enerji yeterli gelmediği ilk fırsatta her yiyeceğin kalorisini depolamak ister. Bu yüzden, gece vardiyalı çalışanlar doğru besini tercih ederek uyanık kaldığı 4 saatte bir yemek yemelidir.
Diyelim ki sabah 10:00'da kahvaltı, akşam 18:00'da akşam yemeği yediniz. Toplam iki öğün yapsanız da, yediklerinizin kalorisi günlük almanız gereken kalori miktarının üzerine çıkıyor olabilir. Özellikle akşam, pilav gibi karbonhidrat grubunu fazla tüketmeniz kilo almanıza neden olabilir. Bu beslenme modeli size uygun değilse, acıkınca kan şekeriniz düşer ve akşam daha fazla karbonhidrata yönleniyor olabilirsiniz. Tam tersi olarak akşama kadar acıkmamak için kahvaltıda hamur işi, kızartma gibi yüksek kalorili besinler yiyor olabilirsiniz.
Son olarak çok fazla hareketsiz olmanız, iki öğün beslenseniz bile kalori yakmamanıza ve kilo verememenize neden olabilir.
Kilo verme konusunda yatmadan 1-1,5 saat önce yeme içme işlemi bitirilmelidir. Yatmadan hemen önce altın süt, yoğurt kürü gibi metabolizma hızlandırıcılar tüketilmesi, reflü, gastrite ve geçmeyen kabızlıklara neden olabilir. Midenin yemek borusuna açılan kısmında bir kapak bulunur. Mide dolu olduğunda ve yatar pozisyondayken yenilen besinler o kapağa itilir. Bu durumda yiyecekler sindirilemez ve zamanla kapakçık işlevini göremeyebilir. Organ hasarına yol açmamak için yatmadan en az 1 saat öne yeme aktivitesi sonlandırılmalıdır.
Akşam yemeği, yatmadan 4 saat önce yenmelidir. Örneğin akşam 22:00'da uyuyan biri, akşam yemeğini en geç 18:00'da yemelidir. Bu noktada, akşam yemeğinde ağır yiyecekler ve yüksek karbonhidratlar tüketmemeye dikkat etmek gerekir.
Sabah uyandığınızda 1 saat içerisinde beslenme kuralına uyuyorsunuz ama sabah kahvaltınız bir gün sabah saat 09:00’da diğer gün saat 12:00’de oluyor. Enerji harcamanız alımınızdan fazla ve doğru besin tercihi yapsanız bile, yapılan çalışmalar, her gün aynı saatlerde beslenen kişilerin düzensiz saatlerde beslenenlere göre %28 oranında metabolizmasının daha hızlı çalıştığını gösteriyor.
Size özgü bir beslenme programıyla, iş ve sosyal yaşamınıza uygun doğru besinler tercih ederek hedeflediğiniz kiloya düşmeniz hayal değil. Sadece isteyin, gerisini işin uzmanına bırakın.
Yazar:
Dyt. Didem Yıldız Küçük
instagram.com/uzmdytdidemyildizkucuk
Şunlara da göz atın;