Profiterol ve ekler, Fransız mutfağından yayılan en popüler tatlılardır. Hamur ve dolgu olarak birbirine benzeyen bu tatlılar, hem sunum, hem de tat bakımından birbirinden ayrılır. Benzer şekillerde hazırlanmasına rağmen görünüm olarak da farklılaşan bu tatlılar, temelde pataşu hamuru kullanımından oluşur.
Dünya çapında sevilen profiterol ve ekler tarifini defterinize eklemeyi unutmayın.
Profiterol ve ekler yapımında pate a choux (pataşu) hamuru kullanılır. Ancak profiterol için hamurlar küçük top şeklinde hazırlanır. Ekler için hamura daha uzun ve silindir şekli verilir.
Profiterolün iç kısmı genelde dondurma veya kremayla doldurulur. Hem tatlı, hem de tuzlu dolgu yapılabilir. Ekler yapımında ise genelde tatlı dolgu kullanılır. Ekler dolgusunda çikolata, vanilya, kahve gibi aromalara da yer verilir. Üstelik meyveli krema dolguları da kullanılabilir.
Profiteroller küçük porsiyonlarda sunulur. Profiterol hamuru kremayla doldurulduktan sonra tabağa yerleştirilir ve üzerine çikolata sosu dökülür. Bu sos, akışkan bir kıvamdadır. Ekler tek başına sunulur veya hazırlanan eklerler tepsi içinde yan yana sıralanır. Üzerine krema veya çikolata glazürü sıkılır. Eklerin üst kısmında kullanılan glazür daha sert ve katı bir kıvamdadır. Pasta sütü, çikolata parçası gibi malzemelerle süslemesi yapılabilir.
Profiterol ve eklerin kökeni Fransız mutfağına dayanır. Profiterol isim olarak ''küçük kâr'' anlamına gelirken, ekler ''ışık hava - rüzgar'' anlamlarına gelir.
Profiterol hamuru küçük toplar halinde pişirildikten sonra bıçakla ortası kesilir. İçi kremayla doldurulur ve servis tabağına üst üste dizilir. Profiterolün en üst kısmından çikolata sosu dökülür. İsteğe göre pudra şekeri de serpiştirilebilir. Ekler yapımında uzun ve silindir şekli verilen hamur fırında pişirilir. Pişen hamurlar ikiye bölünür ve ortasına krema dolgusu sürülür. Hazırlanan çikolatalı glazüre eklerin en üst kısmı batırılır ve servis tabağına sırasıyla dizilir.
Şunlara da göz atın;