Hemen hemen herkesin favori bir kesme tahtası vardır; kaymayan, mükemmel boyutta ve temizlemesi kolay olan kesme tahtası. Ancak her şey gibi, kesme tahtaları da sonsuza kadar dayanmaz. Uzmanlara göre plastik kesme tahtalarınızı ne zaman değiştirmelisiniz?
ABD Tarım Bakanlığı (USDA), tüm kesme tahtalarının sonunda yıprandığını söylüyor. Ajans, kesme tahtalarının çok aşındığında veya temizlenmesi zor oluklara sahip olduklarında artık kullanılmamaları gerektiğini söylüyor.
Houston Üniversitesi ve Amerikan Mikrobiyoloji Derneği'nde gıda mikrobiyolojisi ve güvenlik uzmanı olan Ph.D. Mohammad, mikroorganizmaların ellerden, mutfak aletlerinden ve yiyeceklerden kesme tahtalarına ve tersi yönde yayılma olasılığı üzerine çeşitli araştırma projelerine öncülük etti. Bu çalışmalar sırasında (şu anda akran değerlendirmesi altındadır), mutfakta Salmonella, E. coli, Listeria ve Staphylococcus'un transfer oranının şaşırtıcı bir şekilde %30 veya daha fazla olduğu bulundu.
Mohammad, "Zamanla [kesme tahtalarında] çizikler veya oluklar oluşabilir ve bunların temizlenmesi zorlaşır" diyor. "Bu noktada, daha sonra yemeğinize bulaşan bakteri ve küf barındırırlar. Bu nedenle, kolay temizlenmediklerini gördüğünüzde değiştirmeniz gerekir.”
Basitçe söylemek gerekirse: İyi bir yıkamaya rağmen plastik kesme tahtanızdaki bu kesik izleri hala koyu ve kirli görünüyorsa, yeni bir tahtaya yatırım yapma zamanı gelmiştir.
Tüm kesme tahtaları mikrop barındırabilse de, plastik olanlar gözeneksiz oldukları için ahşap muadillerinden daha iyidir. Bu, çiğ etle kullanımlarını özellikle daha güvenli hale getirir.
Daha da iyi hijyen için mutfağınızda farklı yiyecekler için ayrı kesme tahtalarınız olmalıdır. USDA, taze ürünler ve ekmek için bir tane ve çiğ et, kümes hayvanları ve deniz ürünleri için farklı bir tane kullanmanızı önerir. Bu, çiğ etteki bakterilerin pişirilmesi gerekmeyen bir yiyeceğe yayılmasını önlemeye yardımcı olabilir. Farklı renkli tahtalar satın almak, sebzeler için yeşil ve et için kırmızı kullanmak gibi hangisinin hangisi olduğunu hatırlamanıza yardımcı olabilir.
Kesme tahtalarını her kullanımdan sonra sıcak, sabunlu suyla yıkamalısınız. Su berraklaşana kadar durulayın ve ardından havayla kurutun veya kurulamak için kağıt havlu kullanın. Plastik kesme tahtaları da bulaşık makinesinde yıkanabilir.
Kesme tahtası pişmemiş balık, et veya kümes hayvanları için kullanılmışsa, Amerikan Temizlik Enstitüsü tahtanın bir çamaşır suyu solüsyonuyla sanitize edilmesini önerir. 1 litre suya 1 çorba kaşığı kokusuz, sıvı klorlu ağartıcıyı karıştırın. Tahtanın yüzeyini sıvıyla doldurun, sıvının birkaç dakika oturmasına izin verin ve ardından durulayın ve kurulayın.
Şunlara da göz atın;