Pirinç çeşitleri nelerdir?
Elif Güryel Türk, İtalyan ve Hint mutfağını çok severim
9 Tarif       5 Takipçi
pirinç çeşitleri nelerdir? Türkiye'de yetişen pirinçler hangileridir? Pilavdan dolmaya, salatadan tatlıya mutfağın birçok alanında kullandığımız pirincin çeşitleri:

Pirinç Çeşitleri Nelerdir?

Arborio Pirinci;

İtalyan kökenli pirinç türlerinden biri olan arborio pirinci, yuvarlak ve kısa taneli bir yapıya sahiptir. Taneleri parlak ve yarı şeffaf olan pirinç, diğer pirinç türlerine oranla daha tombul yapısı ile tanınır. Tanelerinin ortasında beyaz bir benek bulunur ve kısa bir pirinç olmasına rağmen genişlik açısından orta boy pirinçler sınıfına girer. İtalya’nın Po Vadisi dışında Japonya’da da üretilen arborio pirinci, nişasta açısından oldukça zengindir.

Kepekli Pirinç;

Beyaz pirinç gibi işlenme sürecinden geçmediği için doğal vitaminlerini kaybetmez. Pirincin kabukları protein, yağ, karbonhidrat, demir ve kalsiyum açısından beyaz pirinçten daha zengindir. Nişasta açısından ise beyaz pirinçten daha fakirdir. Kepekli pirinç, beyaz pirinçten beş kat daha fazla lif içerir ve B2 vitamini açısından da önemli bir kaynaktır.

Baldo Pirinç;

Türk mutfağında en yaygın kullanılan pirinç türüdür. Tombul taneli olan baldo en az su çeken pirinçlerdendir. Doyurucu ve besleyici yönüyle baldo pirinç, diğer pirinç türleriyle benzer özellikler taşır. Protein, karbonhidrat, fosfor, demir, kalsiyum elementlerinin yanı sıra B1, B2, B3 vitaminleri ve düşük miktarda A ve C vitamini içerir. Ayrıca bünyesinde kas gelişiminden sorumlu sekiz farklı aminoasit barındırır.

Videolu anlatımıyla pirinç pilavı tarifimize mutlaka göz atın.

Yasemin Pirinci;

Kokulu ve aromatik bir pirinç çeşidi olan yasemin, baldoya oranla daha ince ve uzun bir yapıya sahiptir. Buğdaygiller familyasının karbonhidrat değeri en yüksek üyesi olan yasemin pirinç, vücuda enerji sağlayarak güçlenmesine yardımcı olur. Alerjen öğe içermediğinden altıncı ayını dolduran bebekler için besleyici özelliğe sahiptir.


Osmancık Pirinci;

Küçük taneli olan bu pirinç türü sütlaç ve dolma yapımında da kullanılır. Vücuda gerekli olan kaloriyi sağlar. Yüksek tansiyonu ve fazla üre miktarını düşürür. Kaynatılması ile elde edilen su ishal kesici olarak kullanılır. Unu, yaraları kurutmak maksadıyla kullanılır.


Siyah Pirinç;

Siyah pirinç; besin değeri yüksek, magnezyum ve demir açısından zengin bir lif ve mineral deposudur. Beyaz pirinçten diğer bir farkı antioksidan değerinin yüksek olmasıdır. Antioksidanlar vücudun bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve yaşlanmanın etkilerini azaltır.


Pirinç Çeşitleri İle Hazırlayabileceğiniz Tarifler

  1. Sebzeli Pilav
  2. Bezelyeli Pirinç Pilavı
  3. Siyah Pirinç Pilavı
  4. Kepekli Pilav
  5. Fried Rice


Şunlara da göz atın;

  1. Pilav tarifleri
  2. Kolay makarna sosları
  3. Karantinada yapılabilecek yemek tarifleri
  4. En sevilen 10 çorba tarifi
  5. Kolay ve denenmiş tatlı tarifleri

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Soğuk havalarda cilt bakımı için 10 öneri
Bağırsakları Harekete Geçiren Besinler Nelerdir?
İstanbul'un Şömineli Mekanları: İçinizi Isıtacak 12 Mekan
Fransa'nın Sokak Lezzetleri: Fransız Usulü 10 Sokak Lezzeti
Karbonat Cilt İçin Güvenli Mi?
Taste Atlas Dünyanın En Trend Yiyeceklerini Açıkladı: Listede Türkiye'den 3 Lezzet Var