Pilav Tenceresi Nasıl Olmalı?
Türk mutfağının tamamlayıcı lezzetlerinden biri olan pilav, farklı çeşitlerle hazırlanabilir. Peki, pilav hangi tencerede yapılmalıdır? Hangi tencerede pilav yapılmaz? İşte, pilav tenceresi hakkında bilmeniz gerekenler:

Pilav, pirincin şehriye, sıvı yağ ve su ile birleştirilmesiyle hazırlanan tamamlayıcı bir lezzettir. Pilav denildiğinde ilk aklımıza gelen pirinç pilavı olsa da, bulgur ve farklı pirinç çeşitleriyle hazırlanan pilavlar da mevcuttur. Pilavı hemen hemen her tencerede pişirebilirsiniz. Ancak tencerenin malzemesi, ısı dağılımı, kalınlığı gibi unsurlar lezzetini etkileyen unsurlardır. Tane tane bir pilav yapmak için, mutlaka tencerenin mevcut özelliklerini göz önünde bulundurmanız gerekir. 

Pilav Tenceresi Nasıl Olmalı?

Öncelikle pilav tenceresi, ısıyı eşit bir şekilde dağıtmalı ve yapışmaz yüzeyli olmalıdır. Pilav tencereleri, ısıyı homojen bir şekilde dağıtmak ve uzun süre muhafaza etmek için tasarlanır. 

  1. Paslanmaz çelik tencere: Pilav tenceresinin yapı malzemesi önemli bir unsurdur. Paslanmaz çelikler, ısıyı eşit bir şekilde dağıttığı için sık sık tercih edilir. Ayrıca yüksek sıcaklıklara dayanması da avantajlıdır. 
  2. Döküm tencere: Döküm tencereler ısıyı uzun süre muhafaza ettiği için, pilav yapımında kullanılabilir. Ancak ağırlığı ve kalın yapısı dezavantajlı olacaktır.
  3. Granit tencereler: Son yıllarda pilav yapımında yaygın olarak kullanılan granit tencereler, ısıyı eşit bir şekilde dağıtır. Aynı zamanda yapışmaz yüzeyi sayesinde pilavın yüzeye yapışmasını da önler. Kolayca temizlenebilir.
  4. Teflon tencereler: Hafif ve kolay temizlenebilir olduğu için tercih edilen teflonlar, yüksek ısıya maruz kaldığında kaplaması zarar görebilir. Bu durum zamanla tencerenin performansını düşürür ve sağlık açısından risk oluşturur. 

Pilav tenceresi, geniş ve düz tabanlı olmalıdır. Tencerenin ağız kısmı geniş olmalı ve buhar çıkışını doğru bir şekilde sağlamalıdır. Pilav en iyi, paslanmaz çelik, demir döküm ve granit tencerelerde yapılır. Özellikle çelik ve granitler, hem kullanım kolaylığı, hem de pilavın lezzetli olması için gerekli özelliklere sahiptir. Döküm tencerelerin tek dezavantajı ise ağır olması ve kolay temizlenmemesidir. 

Pilav Hangi Tencerede Yapılmaz?

  1. Pilav yapımında uygun olmayan tencereler, teflon tencerelerdir. Kaplama zarar gördüğünde bazı kimyasallar açığa çıkar. Bu yüzden teflon tencereler, pilav yapımında kullanılmamalıdır. 
  2. Derin tencereler de pilav yapımına uygun değildir. Çünkü derin tencerelerde pilavın altı daha hızlı pişer, üstü çiğ kalır. 
  3. İnce tabanlı tencereler, ısıyı düzgünce dağıtamadığı için pilavın yanmasına ve dibinin tutmasına neden olabilir. 
  4. Bakır tencereler, ısıyı hızlıca iletse de, eşit bir şekilde dağıtmada zorlanabilirler. Bu yüzden pilav yapımında kullanılmaması önerilir. 

Pilav Tenceresi Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

  1. Isı dağılımı: İyi bir pilav tenceresi, ısıyı homojen bir şekilde dağıtır. Bunun için çelik, döküm veya granitten yapılan modelleri tercih edebilirsiniz.
  2. Boyut: Pilav tenceresinin boyutu, ailedeki kişi sayısına göre belirlenebilir. Küçük aileler için 20-22 cm'lik tencereler yeterliyken, büyük aileler için 24-30 cm'lik tencereler tercih edilebilir.
  3. Tutacaklar: Pilav tenceresinin tutacakları sağlam olmalıdır. Pilavı karıştırma, tencereyi taşıma gibi işlemlerde kullanılan tutacaklar, tencerenin ağırlığını taşıyabilecek dayanıklılığa sahip olmalıdır. 
  4. Taban: Pilav tenceresi, mutlaka düz tabanlı olmalıdır. Aksi takdirde pilav, istediğiniz gibi pişmez ve yanıklar oluşabilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Kişi sayısına göre pilav ölçüleri
  2. Pirinç pilavı tarifleri
  3. Pirinç pilavının yanına ne gider?
  4. Lapa olan pilav nasıl düzeltilir?
  5. Dibi tutan pilav nasıl kurtarılır?

Haber Kategorileri

Mutfak Ekipmanları

Lezzetli Haberler

Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı
Donut Tarifleri: Farklı Çeşitleriyle 8 Nefis Donut Tarifi
Patlıcanlı Meze Tarifleri: Patlıcanla Yapılan 13 Meze Tarifi
20 Ülkeden Yılbaşı Yemekleri: Farklı Ülkelerden Yılbaşına Özel Yemekler