Peynir, mutfaklarda sık sık kullanılan besinlerden biridir. Kahvaltıda sade bir şekilde tüketilen peynirler, pizza, börek gibi farklı hamur işi tariflerde de kendine yer bulur. Yüzlerce farklı çeşidi olan peynirler, çeşidine göre kesilmeli, saklanmalı ve kullanılmalıdır. Mutfakta peynir kullanırken hemen herkesin fark etmeden yaptığı hataları yazımızda derledik. İşte, peynir tüketirken yapılan hatalar:
Daha önce sizlerle peynir saklama yöntemlerini paylaşmıştık. Eğer yazımızı okumayıp peynirleri buzdolabında doğrudan saklıyorsanız, büyük bir hata yapıyorsunuz demektir. Peynir, çevresindeki yiyeceklerin kokusunu kendi içine çeker. Bu durumda hem lezzetini, hem de kokusunu önemli ölçüde kaybeder. Bu yüzden peyniri plastik ambalajından kurtarıp parşömene benzer bir malzemeyle paketleyin. Daha sonra buzdolabında muhafaza edin. Peynir yeterince hava alamazsa, kısa sürede kurur.
Peyniri buzdolabından çıkardığınız gibi yiyorsanız, yanlış yapıyorsunuz demektir. Çünkü peynir soğukken yenmez. Bunun yerine bir süre oda sıcaklığında bekletilir ve ılıkken tüketilir.
Daha önceden kesilmiş, dilimlere ayrılmış ve ambalajlanmış peynirler, ilk kesildiği zamana göre tazeliği kaybetmiş olabilir. Bu yüzden peyniri bütün bir halde almak, üretim tarihinin yakın olmasına dikkat etmek, peynirin lezzeti açısından daha iyi olacaktır.
Fransızların deyimine göre iyi bir peynir, kokulu olmalıdır. Kötü koku, aslında peynirin iyi ve kaliteli olduğuna işaret ediyor olabilir. Tabi bu söz, buzdolabında bekletilen ve küflenmeye yüz tutan peynirler için geçerli değil.
Eğer peynirin üzerindeki küf yeni oluşmaya başladıysa, peynirin yüzeyini kağıt havluyla silin ve zeytinyağıyla ovalayın. Küflü alanı temizledikten sonra, peyniri iki kağıt havlunun arasına alarak cam bir kapta muhafaza edebilirsiniz. Bu durum sert peynirler için geçerlidir. Eğer peynir aşırı miktarda küflendiyse, kötü kokular geliyorsa, bozulmuş olabileceği için tüketilmesi kesinlikle önerilmez.
Bakınız; Küflü peynir yenmeli mi?
Peynir, sürekli tüketilen bir besin olsa da, ihtiyacınızdan fazlasını almayın. Çünkü zaman geçtikte peynir ilk günkü tazeliğini ve lezzetini yitirecektir. Bunun yerine yiyebileceğiniz kadarını alın.
Bu durum özellikle beyaz peyniri keserken görülür. Eğer bıçağınızın üzerinde peynir parçaları kalıyorsa, peyniri kesmeden önce bıçağı sıcak suya tutmayı deneyin. Veya peyniri kesmek için misina ipi kullanabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;