Patlamış Mısır Glutensiz mi?
Patlamış mısır, mısırdan yapılan lezzetli bir atıştırmalıktır. Popüler bir atıştırmalıktır ancak güvenilir bir glutensiz seçenek olup olmadığını merak edebilirsiniz. İşte, patlamış mısır glutensiz mi:

Patlamış mısır, mısırdan yapılan lezzetli bir atıştırmalıktır. Patlamış mısır, ısıtıldığında şişen bir tür mısır tanesinden yapılır. Popüler bir atıştırmalıktır ancak güvenilir bir glutensiz seçenek olup olmadığını merak edebilirsiniz. Gluten intoleransı, buğday alerjisi veya çölyak hastalığı olanlarda gluten tüketmek baş ağrısı, şişkinlik ve bağırsak hasarı gibi olumsuz etkilere neden olabilir. Bu yazıda tüm patlamış mısırların glutensiz olup olmadığını açıklıyor ve glutensiz olanı nasıl seçersiniz onları anlatıyor.


Çoğu Patlamış Mısır Glutensizdir

Patlamış mısır gluten içermeyen mısırdan yapılır. Aslında mısır, çölyak hastalığı olanlar için sıklıkla buğdaya güvenli bir alternatif olarak tavsiye edilir ve glüteni tolere edemeyen çoğu kişi mısır ürünlerini güvenle tüketebilir. Bununla birlikte mısır, mısır prolaminleri adı verilen proteinler içerir ve bu, çölyak hastalığı veya glüten intoleransı olan bazı kişiler için sorun yaratabilir. Araştırmalar, çölyak hastalığı olan bazı kişilerin bu proteinlere karşı inflamatuar bir yanıt yaşayabileceğini göstermiştir. Mısır hassasiyetiniz olup olmadığını belirlemek için sağlık uzmanınızla konuşmak en iyisidir.

Bazı Patlamış Mısır Ürünleri Gluten İçerebilir

Çoğu patlamış mısır doğal olarak glutensiz olmasına rağmen bazı ticari markalar bu protein grubunu içerebilir. Glutenli gıdalar da üreten tesislerde üretilen patlamış mısır, çapraz bulaşma riski altında olabilir. Ayrıca aromalandırılmış veya belirli katkı maddeleri kullanılarak yapılmış patlamış mısır da glüten içerebilir. Örneğin, ürün glutensiz olarak etiketlenmemişse bazı soslar veya baharat karışımları gluten içerebilir. Bazı yaygın glüten içeren katkı maddeleri arasında malt aroması, buğday nişastası, bira mayası ve soya sosu bulunur.


Patlamış Mısırınızın Glutensiz Olduğundan Nasıl Emin Olabilirsiniz?

Eser miktarda glütene karşı özellikle duyarlıysanız, katkı maddesi veya tatlandırıcı içermeyen patlamış mısır seçmek iyi bir fikirdir. İçerik listesine bakın ve yalnızca “patlamış mısır” listeleyen veya yalnızca mısır taneleri ve tuz içeren bir ürün seçin.

Glutensiz sertifikasına sahip ürünleri seçmek de iyi bir fikirdir. Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), glutensiz olarak etiketlenen ürünlerin milyonda 20 parçadan (ppm) daha az gluten içermesi gerektiğini şart koşuyor. Ayrıca üreticilerin yasa gereği buğday dahil yaygın gıda alerjenlerini etikette belirtmeleri gerekmektedir. Ayrıca işleme uygulamaları, spesifik ürün içerikleri ve çapraz kontaminasyon kontrolü hakkında bilgi almak için şirketlere doğrudan ulaşabilirsiniz.

Üçüncü Taraf Sertifikasyonu

Patlamış mısırınızın gluten içermediğinden emin olmanın en iyi yolu, üçüncü bir tarafça onaylanmış ve bu şekilde etiketlenmiş ürünleri satın almaktır. Üçüncü taraf sertifika işaretleri, patlamış mısırın bağımsız olarak test edildiğini ve glutensiz etiketli ürünler için yönergelere uygun olduğunu gösterir.

Üçüncü taraf sertifikalarına örnek olarak, bir ürünün 20 ppm'den daha az gluten içerdiğini doğrulayan NSF International ve 10 ppm'den daha azını garanti eden Gluten İntolerans Grubu verilebilir.


Kendi Glutensiz Patlamış Mısırınızı Nasıl Yapabilirsiniz?

Kendi glutensiz patlamış mısırınızı yapmak kolaydır. İhtiyacınız olan tek şey çiğ patlamış mısır taneleri ve bir ısı kaynağı. Patlamış mısır yapmak için özel olarak yapılmış bir hava patlatıcınız yoksa mikrodalga fırın veya tava ve ocak kullanabilirsiniz.


Mikrodalgada Glutensiz Patlamış Mısır Yapmak İçin:

  1. Kahverengi bir kağıt öğle yemeği çantasına 75 gram patlamış mısır taneleri ekleyin ve çekirdeklerin düşmesini önlemek için torbanın üst kısmını birkaç kez katlayın.
  2. Torbayı mikrodalgaya yerleştirin ve yüksek sıcaklıkta 2,5-3 dakika veya patlamalar arasında 2-3 saniye duyana kadar pişirin.
  3. Torbayı soğuması için 1-2 dakika mikrodalgada bırakın. Daha sonra dikkatlice mikrodalgadan çıkarın.
  4. Patlamış mısırınızın tadını doğrudan çantadan çıkarın veya büyük bir servis kasesine dökün. Tuz, tereyağı veya diğer glutensiz baharatlarla tatlandırabilirsiniz.


Alternatif Olarak Ocağınızda Patlamış Mısır Yapabilirsiniz:

  1. 2 yemek kaşığı (30 ml) avokado yağı gibi yüksek sıcaklıktaki yağı büyük bir tavaya koyun ve 2-3 patlamış mısır tanesini ekleyin. Isıyı yüksek seviyeye getirin.
  2. Çekirdeklerin patladığını duyduğunuzda, tavayı ocaktan alın ve kalan 1/2 bardak (110 gram) patlamamış çekirdekleri ekleyin. Tavayı kapatın ve 1-2 dakika bekletin.
  3. Tavayı tekrar yüksek ateşte ocağa yerleştirin ve kalan çekirdeklerin patlamasını sağlayın. Eşit ısıtmaya yardımcı olmak için tavayı ara sıra sallayın.
  4. Patlama her 2-3 saniyede bir yavaşladığında, tavayı ocaktan alın ve kalan çekirdeklerin patlaması ihtimaline karşı 1-2 dakika bekletin.
  5. Patlamış mısırınızı geniş bir servis kasesine dökün ve sade olarak veya biraz tuz, tereyağı veya seçtiğiniz başka bir glutensiz baharatla birlikte yiyin.

Şunlara da göz atın;

  1. Sıfırdan mikrodalgada patlamış mısır yapabilir misiniz?
  2. Patlamış mısır nasıl taze tutulur?
  3. Patlamış mısır sağlıklı mıdır?
  4. Patlamış mısır kilo aldırır mı?

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Krem Peynir Yerine Kullanılabilecek 9 Lezzet
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif
Sebzeli Kek Tarifleri: 10 Lezzetli Sebzeli Kek Tarifi
Soğuk havalarda cilt bakımı için 10 öneri
Bağırsakları Harekete Geçiren Besinler Nelerdir?