Patatesin Faydaları Nelerdir?
Patatesin faydaları nelerdir? Her hali ile sevilen ve güzel olan patatesin sağlık yararlarını sizler ile paylaştık. İşte patatesin sağlığa 7 faydası:

Patates, çok yönlü bir kök sebzedir ve birçok evde temel bir besindir. Solanum tuberosum bitkisinin köklerinde büyüyen bir yeraltı sebzesidir. Patatesler nispeten ucuzdur, yetiştirilmesi kolaydır ve çeşitli besinlerle doludur. İşte patateslerin sağlığa ve beslenmeye yönelik 7 faydas��.


  1. Besinlerle Doludur

Patates, birçok vitamin ve mineral için mükemmel bir kaynaktır. Kabuğu dahil olmak üzere bir orta boy pişmiş patates aşağıdaki değerleri sağlar:

-Kalori: 161

-Yağ: 0.2 gram

-Protein: 4.3 gram

-Karbonhidrat: 36.6 gram

-Lif: 3.8 gram

-C Vitamini: Günlük Önerilen Değerin %28'i

-B6 Vitamini: Günlük Önerilen Değerin %27'si

-Potasyum: Günlük Önerilen Değerin %26'sı

-Manganez: Günlük Önerilen Değerin %19'u

-Magnezyum: Günlük Önerilen Değerin %12'si

-Fosfor: Günlük Önerilen Değerin %12'si

-Niasin: Günlük Önerilen Değerin %12'si

Folat: Günlük Önerilen Değerin %12'si

Patateslerin besin içeriği, çeşide ve nasıl hazırlandıklarına bağlı olarak değişebilir. Örneğin, patatesleri kızartmak, var olan kalori ve yağ değerlerinin üzerine yağ ve kalori ekler. Patateslerin kabuğunun büyük miktarda vitamin ve mineral içerdiğine dikkat etmek de önemlidir. Patatesleri soymak besin içeriğini önemli ölçüde azaltabilir.


  1. Antioksidanlar İçerir

Patates flavonoidler, karotenoidler ve fenolik asitler gibi bileşikler açısından zengindir. Bu bileşikler, serbest radikaller olarak bilinen potansiyel olarak zararlı molekülleri yok ederek vücutta antioksidan görevi görür. Serbest radikaller biriktiğinde kalp hastalığı, diyabet ve kanser gibi kronik hastalık riskini artırabilirler.


  1. Kan Şekerini Olumlu Etkileyebilir

Patates, dirençli nişasta olarak bilinen özel bir nişasta türü içerir. Bu nişasta parçalanmaz ve vücut tarafından tamamen emilir. Bunun yerine, bağırsağınızdaki faydalı bakteriler için bir besin kaynağı haline geldiği kalın bağırsağa ulaşır. Bu durum ise insülin direncini azaltmaya yardımcı olur. Buna karşılık, bu kan şekeri kontrolünü iyileştirmeye yardımcı olabilir. İlginç bir şekilde, patateslerin dirençli nişasta içeriğini de artırabilirsiniz. Bunun için haşlanmış patatesleri bir gece buzdolabında saklayın ve soğuk tüketin.


  1. Sindirim Sağlığını İyileştirebilir

Patateslerdeki dirençli nişasta, sindirim sağlığını da iyileştirebilir. Dirençli nişasta kalın bağırsağa ulaştığında faydalı bağırsak bakterileri için besin olur. Bu bakteriler onu sindirir ve kısa zincirli yağ asitlerine dönüştürür. Patateslerden elde edilen dirençli nişasta, çoğunlukla bağırsak bakterileri için tercih edilen besin kaynağı olan kısa zincirli yağ asidi bütirata dönüştürülür. Araştırmalar, bütiratın kolondaki iltihabı azaltabileceğini, kolonun savunmasını güçlendirebileceğini ve kolorektal kanser riskini azaltabileceğini göstermiştir. Ayrıca bütirat, Crohn hastalığı, ülseratif kolit ve divertikülit gibi inflamatuar bağırsak bozuklukları olan hastalara yardımcı olabilir.


  1. Gluten İçermez

Glutensiz diyet, dünya çapında en popüler diyetlerden biridir. Yazıldığından, buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan bir protein ailesi olan glüteni ortadan kaldırmayı içerir. Çoğu insan glüten tüketmekten kaynaklanan olumsuz semptomlar yaşamaz. Ancak çölyak hastalığı veya çölyak dışı glüten duyarlılığı olan kişiler glüten içeren gıdaları tüketirken ciddi rahatsızlık yaşayabilirler. Semptomlar arasında keskin mide ağrısı, ishal, kabızlık, şişkinlik ve deri döküntüleri sayılabilir. Glutensiz bir diyet uyguluyorsanız, diyetinize patates eklemeyi düşünmelisiniz. Doğal olarak glütensizdirler, bu da rahatsız edici semptomları tetiklemeyecekleri anlamına gelir. Çölyak hastalığınız veya çölyak dışı glüten duyarlılığınız varsa, patates yemeği yemeden önce tüm içerik listesini okuduğunuzdan emin olun.


  1. Doyurucudur

Besleyici olmasının yanı sıra, patatesler de inanılmaz derecede doyurucudur. Tok tutan yiyecekler, açlık ağrılarını azalttığı için kilo vermenize veya düzenlemenize yardımcı olabilir. Tokluk hormonlarının seviyelerini arttırabilir. 


  1. Çok Yönlü Kullanılabilir

Patatesler sadece sağlıklı değil, aynı zamanda lezzetli ve çok yönlüdür. Patatesler haşlama, fırınlama ve buğulama dahil olmak üzere birçok şekilde hazırlanabilir. Bununla birlikte, çok fazla yağ kullanırsanız, patates kızartması kalori içeriğini önemli ölçüde artırabilir. Bunun yerine, patatesleri dilimlemeyi ve ardından hafif sızma zeytinyağı ve bir tutam biberiye ile fırında kavurmayı deneyin. Besin maddelerinin çoğu orada bulunduğundan, patateslerin kabuğunu soymamaya özen gösterin. Bu, patatesten maksimum miktarda besin almanızı sağlayacaktır.


Şunlara da göz atın;
  1. Soğanın sağlığa faydaları nelerdir?
  2. Avokadonun faydaları nelerdir?
  3. Patatesli kahvaltı tarifleri nelerdir?
  4. Patatesli kolay tarifler nelerdir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Tavuklu Salata Tarifleri: 10 Değişik Tavuklu Salata Tarifi
Kadıköy Burger Restoranları: Kadıköy’de mutlaka görmeniz gereken 13 hamburgerci
Mahlepli Tarifler: Mahleple Yapılan 10 Farklı Tarif
Karadeniz Mutfağından 14 Sevilen Yemek
Gözleme Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif: Gözlemenin Yanına Ne Gider?
Denizli Kahvaltı Mekanları: Denizli'de Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı