Orfoz Balığı Yenir Mi?
Orfoz, yassı ve oval bir vücuda sahip olan balık türüdür. Peki, orfoz balığı nasıl yenir, nasıl pişirilir? İşte, orfoz balığının tüketimi hakkında merak edilenler:

Yassı ve oval bir vücudu olan orfoz balığının başı ve ağzı büyük bir yapıya sahiptir. Kalın derili orfoz balığı ufak pullarla kaplıdır. Kafa, sırt ve yan bölgelerinde yeşilimsi sarı lekeler bulunur. 100 metre kadar olan sularda kayaların aralarında yaşar. Orfoz balığı ortalama 60 cm büyüklüğündedir. Ortalama ağırlığı ise 15 kg civarındadır. Akdeniz ve Ege kıyılarında rastlanan bir balık türüdür.

Orfoz Balığı Yenir Mi?

Orfoz balığı, yenilebilir balık türlerinden biridir ve eti çok lezzetlidir. Bu yüzden zıpkınla avlanır ve dünya mutfaklarında kendine yer bulur. Yaz ayları üreme dönemi olduğu için, avlanması yasaktır. Orfozların sayısı her geçen gün azaldığı için, balıkçı tezgahlarında rastlamak pek mümkün değildir. Orfoz balığının soyunun tehlikeye girmesiyle birlikte, ülkemizde  Ticari ve Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğler çerçevesinde orfoz yasağı getirildi. Yani orfoz balığı ağa takılsa dahi denizlere geri bırakılması gerekir. Orfoz yasağı, hem Akdeniz, hem de Avrupa kıyılarının tümünde uygulanır. 

Kısacası, orfoz balığı lezzetli ve sağlıklı bir balık türü olsa da, soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya geldiği için avlanması yasaktır. 

Orfoz Balığı Nasıl Pişirilir?

Orfoz balığı, yasaklanmadan önce dünya mutfaklarında kendine yer bulan balık türlerinden biriydi. Balıkçı tezgahlarında satılan orfoz farklı yöntemlerle pişirilebilir.

  1. Fırında: Orfoz balığını fırında pişirmek için domates püresi, soğan, sarımsak ve zeytinyağı sosu balığın üzerine dökülür. En üst kısma un ve kaşar peyniri eklenir ve 30 dakika pişirilerek servis edilir.
  2. Buğulama: Yemeklik doğranmış doğanlar tereyağında kavrulur. İsteğe göre salça, tuz ve karabiber eklenir ve temizlenmiş balık tencereye ilave edilir. 30 dakika kısık ateşte pişirilir ve servis edilir. 
  3. Izgara: Balıklar güzelce temizlendikten sonra ızgara üzerine alınır ve çift yönlü olacak şekilde pişirilir.

Not: Orfoz yasağı, ülkemiz dahil olmak üzere Avrupa kıyılarında devam etmektedir. Bu yüzden orfoz balığının avlanması yasaktır. 

Şunlara da göz atın;

  1. Yılan balığı yenir mi?
  2. Vatoz balığı yenir mi?
  3. Köpek balığı yenir mi?
  4. Yayın balığı yenir mi?
  5. Aslan balığı yenir mi?

Haber Kategorileri

Gıda Güvenliği

Lezzetli Haberler

Magnezyum İçeren Besinler: Magnezyum Deposu 10 Besin
Taste Atlas'a Göre Dünyanın En İyi 10 Sosu
Liçi Meyvesi Nedir, Nasıl Yenir?
Orfoz Balığı Yenir Mi?
Bağırsak Gazına Ne İyi Gelir?
20 Ekim 2024 Masterchef'e Veda Eden İsim Açıklandı!