Obezite Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar
Çağımızın en yaygın hastalıklarından biri olan obezite hakkında her duyduğumuz doğru mu? İşte, obezite hakkında bilinen yanlışlar ve doğruları:

Obezite oranları, yıllar geçtikçe artıyor. Özellikle fast food tüketimiyle birlikte çocuklarda yaygın olarak görülen obezite hakkında, yanlış söylemler de giderek çoğalıyor. Destekleyici araştırmalar olmamasına rağmen, toplumda yayılan bazı yanlışlar obezitenin tedavi sürecinde olumsuzluklara yol açabilir. Bu yüzden, obezite hakkında söylenen yanlışların doğrularını sizlerle paylaşıyoruz.

Obezite Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar


  1. Yanlış 1: Obezite kötü yaşam tarzı seçimlerinden kaynaklanır.

Obezitenin kötü beslenme seçimleri ve fiziksel aktivite eksikliğinden kaynaklandığını duymuşsunuzdur. Hatta obezite hastalarının tembel ve motivasyonsuz olduklarını söyleyenler de vardır.

Gerçek: Obezite çok faktörlüdür.

Obezite oluşumunda diyet ve egzersiz eksikliği etkili bir rol oynar. Ancak obezite hastalığına katkıda bulunan başka faktörler de vardır. Stres, uyku bozukluğu, kronik ağrı, hormonlar ve genetik faktörler obezite artışına katkıda bulunabilir. Bu yüzden obezite yönetimi, kişiye özel olarak tasarlanmalıdır.

  1. Yanlış 2: Kilo vermek tüm sağlık sorunlarını çözer.

Kilo kaybı, enerji depolamaktan sorumlu birçok sistemi içerir. Kilo kaybı diyabet, kalp hastalığı ve diğer komplikasyonları azaltabilir. 

Gerçek: Kilo kaybı da sağlık sorunlarına neden olabilir.

Kilo kaybı genel sağlığınızı iyileştirebilir. Ancak aynı zamanda hormon bozulması ve psikolojik stres ile de ilişkilidir. Çok hızlı kilo vermek, kas kaybı riskini artırır ve metabolizmayı düşürür. Ayrıca uyku sorunlarına ve safra taşlarına neden olabilir. Hızlı kilo verme sonucunda cilt sarkması ve çatlaklar gelişebilir. Duygusal ve zihinsel sağlığınızı etkileyebilir. Bu yüzden, sağlıklı bir şekilde kilo vermek çok önemlidir. Ve bu süreçte mutlaka doktor ve diyetisyenlerden yardım almak gerekir.

  1. Yanlış 3: Kilo kaybı, kalori alımına karşı kalori çıkışı ile ilgilidir.

Kilo vermek için, aldığınız kaloriden daha fazla kalori yakmanız gerekir.

Gerçek: Kilo kaybında sadece kalorilere bağlı kalmak, çok basit bir ifadedir.

Proteinler, yağlar, karbonhidratlar, vücut üzerinde çeşitli etkilere sahiptir. Tükettiğiniz kaloriler, kullandığınız enerji miktarını etkiler. Yediğiniz besinler, hormonları da etkileyebilir. Bazı yiyecekler, kilo alımını teşvik eden hormon değişikliklerine sebep olurken, bazı besinler tokluk duygunuzu artırır ve metabolizmayı hızlandırır. Araştırmalar, sağlıklı yağ ve protein alımını artırırken, daha az karbonhidrat yemenin kilo kaybını destekleyeceğini göstermektedir.

  1. Yanlış 4: Kaybedilen kilo, başarının en önemli ölçüsüdür.

Kilo verirken çoğu zaman tartıdaki sayıya odaklanılır. 

Gerçek: Başarı kilo kaybıyla değil, sağlıklı ölçülmelidir.

Uzun vadede başarılı olmanın anahtarı, kaybettiğiniz kilo miktarına değil, diyet ve egzersiziniz hakkında sağlıklı seçimler yapmaya odaklanmaktır. Tartıda gösterilen sayılar, strese, düzensiz beslenmeye ve özgüven sorunlarına yol açabilir. Sizi saplantılı bir hale dönüştürebilir. Başarının odağı, benlik saygısı, fiziksel aktivite, düzenli diyet ve kan basıncı ile ilişkilidir.

  1. Yanlış 5: Meyve ve sebzelere erişimi artırmak, obezite salgınını çözecek.

Bazıları, obezite salgınının, obezitenin yaygın olduğu topluluklarda meyve ve sebzeleri daha uygun fiyatlı ve daha kolay erişilebilir hale getirerek çözülebileceğini düşünüyor.

Gerçek: Gıda tercihi ve sağlıklı gıda konusunda eğitim eksikliği büyük bir rol oynayabilir.

Araştırmalar, eğitim ve tercihlerin sağlıklı yiyecek seçimlerinde gelir ve erişilebilirlikten daha güçlü bir rol oynadığını gösteriyor. İnsanların diyetlerini iyileştirmek için, sağlıklı besinleri daha erişilebilir ve uygun fiyatlı bir hale getirmek gerekir. Ayrıca insanların diyet ve sağlık konusundaki bilgileri de değiştirilmelidir. Bilinçlenen kişiler, sağlıksız gıda tüketimini kendiliğinden azaltmayı tercih eder.

  1. Yanlış 6: Obezite tedavi edilemez.

Gerçek: Obezite tedavi edilebilir.

Obezite, kişinin yaşam tarzı değişiklikleri, doğru beslenme planı ve egzersizlerle birlikte tedavi edilebilen bir hastalıktır. Kişinin kilosuna ve genel sağlığına bakılarak, uzman doktorlar tarafından en doğru tedavi uygulanır. Kilonun çok yüksek olduğu durumlarda, ameliyat önerilebilir. Sonuç olarak obezite, yaşam tarzı değişiklikleri ve motivasyonla birlikte tedavi edilebilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Obezite tedavisi nasıl desteklenir?
  2. Çocuklarda obezite neden olur?
  3. Obezite nasıl önlenir?
  4. Dünyada obezite sıralaması
  5. Metabolizmayı yavaşlatan besinler

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Her Gün 1 Bardak Kefir İçersek Ne Olur?
Mutfak Robotu Ne İşe Yarar?
Neden Bazı Meyve ve Sebzeleri Kabuklarıyla Yemelisiniz?
Papaya Nasıl Yenir: 6 Farklı Yöntem
Ekranlarda Şimdiye Kadar Görülmüş En Lezzetli 10 Yemek Sahnesi
Kumkuatın Faydaları Nelerdir?