Nohut Ve Soya Fasulyesi: İkiz Baklagillerin Arasındaki Farklar
Hem soya fasulyesi hem de nohut, kolay ve uygun fiyatlı bir diyet protein takviyesi arayanların baklagil sevgisini hak ediyor. Birçok tarifte et ikamesi olarak kullanılabiliyor. Peki bu iki ikiz baklagilin arasındaki fark nedir:

Hem soya fasulyesi hem de nohut, kolay ve uygun fiyatlı bir diyet protein takviyesi arayanların baklagil sevgisini hak ediyor. Çok çeşitli tariflerde bitki bazlı gıda bileşenleri olarak, et kısıtlamalı yemek planlarına sahip olanların yanı sıra salatalara, çorbalara, mezelere, dip soslara, sürülebilir ürünlere ve çok daha fazlasına hafif, besin dolu bir katkıyı seven herkese hitap ediyorlar.

Bununla birlikte, ikiz baklagillerin nasıl sunulduğu ve tüketildiği de dahil olmak üzere dikkate değer farklılıkları vardır. Ancak etkileyici besin değerleri söz konusu olduğunda kesinlikle aile özelliklerini paylaşırlar. B vitaminleri hem soya fasulyesinde hem de nohutta güçlü bir şekilde yaşar, ancak değişen miktarlarda, C, E ve K vitaminleri beslenme ölçeğinde çok geride değildir. Ayrıca, özellikle vegan diyetlerine bağlı olanlar için insan sağlığı üzerinde önemli etkileri olduğu iddia edilen güçlü çinko, demir ve magnezyum ceplerini paylaşırlar.

Her ikisi de protein geçit töreninde önden ve merkezden yürür, ancak biri çok daha geniş bir erişime sahiptir ve gram başına protein miktarının neredeyse iki katıdır. Karbonhidrat, mineral, yağ, şeker ve lif içeriğinde de önemli farklılıklar vardır.

Günlük yemek için daha da dikkate değer olan, soya fasulyesi ve nohutun tariflere, atıştırmalıklara ve yemek planlamasına dahil edildiği zıt yöntemlerdir. Ne de olsa, tadı güzel değilse, bu incelikli ve üretken sağlık yararları ne yazık ki boşa gidiyor.


Soya Fasulyesinin Kullanımı Ve Beslenme Bilgileri

Menülerde listelenen düz soya fasulyelerini sık sık görmezsiniz, ancak bunların bir versiyonu neredeyse kesinlikle tanıdık geliyor. Yeşil "sebze" soya fasulyesi olan Edamame, Batı mutfak dünyasında yükseldi ve çoğunlukla meze veya atıştırmalık olarak ortaya çıktı.

Bilimsel olarak Glycine max olarak bilinen soya fasulyesi yüzyıllardır kullanılmaktadır. Potansiyel olarak eski Çin'e kadar uzanan yeşil sebze çeşidi, "edamame" adının kabaca "dallardaki fasulye" olarak tercüme edildiği 1200'lerde Japon diyetlerinin bir parçası haline geldi.

Taze fasulye tipik olarak yaklaşık altı dakika kaynatılır veya kabuğun içinde tuzlu suda üç ila sekiz dakika buharda pişirilir ve olduğu gibi veya eklenmiş yağlar, sirke veya sarımsak ve parmesan gibi baharatlarla taze olarak yenir. Hafifçe soğuduktan sonra, çekirdekleri sıkın ve doğrudan kabuk kabuklarından ağzınıza atın. Kabukları yenilebilir değildir ve olumsuz sindirim etkilerinden dolayı fasulye çiğ olarak tüketilemez.

Bazı şefler ayrıca edamame soya fasulyesini çorbalara, kızartmalara, salatalara, eriştelere ve suşiye protein eklemek için veya ezilmiş halde balık veya kümes hayvanlarının üzerine kabuk olarak kullanırlar. Ayrıca soya soslarında ve humus sürülecekleri, soslarla karıştırıldıklarında veya bir salsa karışımına veya yumurta-sebze karışımına atıldıklarında da iyi çalışırlar.

Soya fasulyesi, nohuttan önemli ölçüde daha fazla protein içerir ve 100 gram çiğ soya başına yaklaşık 36 gram protein içerir. Nohutun kabaca yarısı kadar karbonhidrat ve daha az şeker içerirler –– ancak nohut diğer alanlarda daha fazla besin değeri taşır.


Nohutun Kullanımı Ve Beslenme Bilgileri

Bilimsel olarak Cicer arietinum olarak bilinen nohutlar, İspanyol lakapları nohut fasulyesinden de geçer. Bu yumuşak, yuvarlak baklagiller, köriler, falafeller ve artık yaygın olan humus ezmeleri gibi yemeklere yansıyarak Orta Doğu ve Akdeniz bölgeleri aracılığıyla dünya çapında üne kavuştu.

Mahsullerin ev içi kullanım ve ihracat için verimli bir şekilde üretildiği Hint mutfağında da merkezi bir bileşendir. Hindistan'da nohutlar genellikle kurutulur ve toz benzeri un haline getirilir, daal veya haşlanmış masala yemekleri yapmak için kullanılır.

ABD'de nohut, pizza kabuğu, sandviç dürümleri için bir dolgu maddesi, bir gözleme makinesinde kızartılmış, vegan beze haline getirilmiş, güveç ve köri içine yerleştirilmiş veya çıtır çıtır, kavrulmuş ve atıştırmalık yiyecek olarak tatlandırılmış olarak ortaya çıkıyor. Nohut üzerindeki kağıt inceliğindeki kaplamanın soyulması kolaydır ancak yenilebilir, bu nedenle kişisel tercih meselesidir. Soya fasulyesi gibi çiğ olarak yenemezler.

Nazik dokusu ve besin öbekleri ile, konu pişmiş nohut tüketmeye geldiğinde hemen hemen her şey olur. 100 gram çiğ nohutta 20 gram protein bulunurken, aynı miktarda soya fasulyesi 36 gramdır- ancak yine de oldukça yüksek bir protein değeridir. Nohut aynı zamanda soya fasulyesinden üç fazla 12 gram olan diyet lifi deposudur. Ve son olarak, nohut yağın üçte birini ve önemli bir antioksidan koleksiyonunu taşır.

Soya fasulyesi ve nohut, ortak çok yönlülükleri, sağlık yararları ve nispeten düşük maliyetleri nedeniyle herhangi bir mutfakta kiler alanı kazanmaktan daha fazlasını sağlar.

Şunlara da göz atın;

  1. Nohutun sağlığa faydaları nelerdir?
  2. Nohut nasıl pişirilir?
  3. Soya sağlıklı mı?
  4. Soya nedir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Şef Umut Karakuş'tan Yılbaşı Sofralarınıza Çok Yakışacak 3 Özel Meze Tarifi
Yılbaşı Sofrası İçin Şarküteri Tabağı Nasıl Hazırlanır?
Diyet Yılbaşı Menüsü: Yeni Yıla Özel 28 Diyet Yemeği
Soda Nasıl Saklanır: Bozulmuş Soda Nasıl Anlaşılır?
Kırk Kat Baklava Tarihi
Arpa Çayının Faydaları Nelerdir?