Nefes Darlığına Ne İyi Gelir?
Nefes darlığı neden olur, hangi doktora gidilir? Nefes darlığına ne iyi gelir? Prof. Dr. Sami Öztürk, nefes darlığı nedenleri ve tedavisi hakkında merak edilenleri anlattı.

Nefes darlığı (dispne) sıklıkla akciğer, kalp ve damar hastalıkları ile diyabet, tiroit bezi ve böbrek hastalıkları gibi bazı metabolik hastalıkların sonucu olarak ortaya çıkabilen, akciğerlerin yeterince hava alamaması sonucu göğüste daralma ve nefes almada zorluk yaşanmasıdır. Göğüs Hastalıkları İmmünoloji ve Alerjik Hastalıklar Uzmanı Prof. Dr. Sami Öztürk, nefes darlığı şikayetleri durumunda yapılması gerekenler hakkında merak edilen soruları yanıtladı.

Hangi Hastalıklar Nefes Darlığına Yol Açar?

Birçok hastalık nefes darlığı yapar. Bunların başlıcaları astım, KOAH, bronşit ve amfizem, akciğer kanseri, zatürre ve akciğerde su toplanması, akciğer embolisi, kalp krizi, kalp yetmezliği, kalp kapak hastalıkları, damar tıkanıklığı, kalp çarpıntısı, kansızlık, hipertiroidi, böbrek hastalıkları, aşırı kilo, psikolojik nedenler, gebelik, tansiyon düşüklüğü, skolyoz gibi omurga hastalıkları ile kimyasal kokulara karşı duyarlılığı olan kişilerde sigara kokusu, deterjan, boyalar, temizlik maddelerine bağlı nefes darlığı görülebilir.

Nefes Darlığı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Özellikle ani başlayan nefes darlığı sorununda mutlaka acil tıbbi yardım alınmalı, bunun için acil servislere müracaat edilmelidir. Kronikleşen nefes darlığı şikayetlerinde ise göğüs hastalıkları uzmanına gidilmelidir. Özellikle nefes darlığı ile birlikte öksürük, balgam, göğüste baskı hissi ve hırıltılı solunum yakınmaları olan hastalar öncelikle göğüs hastalıkları uzmanına müracaat etmelidir. Sorunun kalpten kaynaklı olması durumunda, devreye kardiyoloji uzmanı girer. Böbrek hastalıkları olması durumunda nefroloji, kalp hastalıkları varsa kardiyoloji, obezite ve tiroit hastalıkları olması durumunda endokrinoloji ve psikolojik nedenli nefes darlığı durumunda ise psikiyatri uzmanına müracaat edilmelidir.

Nefes Darlığına Ne İyi Gelir?

Nefes darlığının düzelmesi için öncelikle yapılması gerekenler; belli bir hastalığa bağlı nefes darlığı oluyorsa öncelikle o hastalıkların tedavi edilmesi gerekir. Aşırı kilo varsa kilo verilmeli, diyet yapılmalı, egzersiz yapılarak ideal kiloya gelinmelidir. Kalp yetmezliği ve ayaklarda ödemler varsa, tuz tüketiminin kıstlanması çok önemlidir. Kokulara karşı aşırı hasssiyet varsa başta sigara tüketimi olmak üzere kokulu şeylerden, deterjan ve parfümeri kokularından uzak kalınmalıdır. Alkol ve sigaradan uzak durulmalı, stres oluşturan ortamlardan uzak kalınmalıdır. Nefes darlığında çözüm öncelikle nefes darlığı yapan nedenlerden uzak kalınarak sağlanabilir.

Evde yapılması gerekenler;

Evde nefes darlığı ile mücadele için öncelikle nefes darlığı oluşturmamak veya nefes darlığı yapan hastalıkları tetikleyen etkenlerden uzak kalınmalıdır. Sağlıklı beslenme, ev içi sigara ve aşırı parfüm kokularından uzak durulmalı, evde odalar aşırı saksı bitkilerinden arındırılmalı, duvarlarda rutubet veya mantar sporu oluşturan nemli ortamlar varsa bunlarla mücadele edilmelidir.

Evde yapılabilecek nefes darlığı ve öksürük önleyici olarak bazı bitkisel karışımlar veya çaylar aşırı olmamak şartıyla tüketilebilir. Limonlu su özellikle solunum yollarında yaşanan enfeksiyon problemlerine iyi gelebilmektedir. Limon suyu, anti bakteriyel ve anti viral özelliğe sahip olduğundan oluşacak olan enfeksiyonların iyileşmesinde mukus birikiminin önüne geçilerek nefes darlığını azaltıcı etkiye sahiptir. Adaçayı, zencefil ya da limonlu su gibi birçok doğal bitki kaynağı sınırlı ve aşırı tüketilmemesi şartıyla nefes darlığına iyi gelir. Özellikle kış aylarında içilen bir bardak ballı ıhlamur çayı hem öksürüğe iyi gelir hem de nefes açar. Hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde ilk yapılması gereken, hijyen koşullarına uyulması yani koruyucu hekimliktir.

Hastalıktan korunulamıyorsa mutlaka doktor muayenesi olunmalı, gereğinde ilaç kullanılmalı ve uygun koşullarda ve aşırı olmamak şartıyla destekleyici ek tedavi veya ürünlerden destek alınabilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Yaşlı yetişkinlerde uyku sorunları neden olur?
  2. Sürekli uyku hali neden olur?
  3. Karaciğer yağlanması nedir?
  4. Akciğer detoksu nedir?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Et Yemeğinin Yanına Hangi Çorba Gider?
Brownie Tarifleri: Kahvenin Eşlikçisi Olacak 14 Brownie Tarifi
Ravioli Tarifleri: İtalyan Usulü 10 Nefis Ravioli Tarifi
Kokusuz Karnabahar Pişirmek İçin 5 İlginç Püf Noktası
Feng Shui Bitkileri: Yaşam Enerjisiyle Dolu 10 Bitki
Bursa Kahvaltı Mekanları: En İyi 19 Mekan