Neden Sarımsaklar İçin Ezici Kullanmamalısınız?
Sarımsak eziciler, hem pratikliği, hem de hızlı olması nedeniyle sık sık tercih edilir. Ancak sarımsak ezicilerin sakıncalı olduğu da söylenmektedir. Peki, neden sarımsak ezici kullanmamalıyız? İşte, cevabı:

Sarımsak, yemek yapımında sık sık kullanılan malzemelerden biridir. Aromatik tadının yanı sıra sağlık üzerindeki faydaları sebebiyle de çok sık kullanılır. Özellikle çorba ve et yemeklerinde tercih edilen sarımsak, ezme ve rendeleme işleminden geçirilir. Son dönemlerde yaygın olarak kullanılan sarımsak eziciler ise, pratik olduğu için evlerde tercih edilen gereçlerden biridir. Fakat bu ezicilerin sarımsağın tadını değiştirdiği konusunda bazı tartışmalar var.

Neden Sarımsak Ezici Kullanmamalıyız?

Sarımsak eziciler, tek seferde 3-4 diş sarımsağı aynı anda ezmesiyle biliniyor. Ancak temizleme aşamasında durum oldukça farklı. Sarımsak ezicileri kullandıktan hemen sonra temizlemek gerekiyor. Eğer yemeği yemeyi beklerseniz, sarımsak artıkları ezicilerin içinde kuruyup kalıyor ve çıkmaları daha da zorlaşıyor. Bu aletlerin delikleri ve bastırma işlemi sırasında araya kaçan sarımsak kalıntıları tamamen temizlemek ise oldukça zor. Tam olarak temizlenmeyen sarımsak ezicisinden yayılan koku, zamanla içinde durduğu dolaba yayılıyor ve diğer eşyaların üzerine de sarımsak kokusu sinebiliyor.

Sarımsak ezicilerin tek sorunu yeterince temizlememesi değil. Aynı zamanda sarımsağın tadının değişmesine ve veriminin azalmasına da yol açıyor. Sarımsağın içinde kükürt içeren bir amino asit bulunuyor. Eziciden geçirilen sarımsak, bir enzimle temas ediyor ve kendine has kokusunu değiştiriyor. Yalnızca kokusunu değil, tadında da değişiklikler oluşuyor.

Eziciler, sarımsağın suyunu ve bir miktar posasını çıkartıyor. Ezemediği kısımlar ise çöpe gidiyor. Bu durumda 3 diş sarımsağın yeteceği tariflerde 5-6 diş kullanmanız gerekebiliyor. 

Sarımsak Nasıl Ezilir?

Sarımsağı rendelemek veya ezicide ezmek yerine kullanabileceğiniz başka yöntemler de var. Sarımsağı ezmek için geleneksel havanları kullanabilir veya şef bıçaklarından yardım alabilirsiniz. Sarımsağı bıçakla ezmek için ilk olarak kabuklarını soyun ve yıkayın. Daha sonra kesme tahtasının üzerine yerleştirin. Şef bıçağını yatay bir şekilde sarımsakların üzerine koyun ve elinizle üzerine bastırarak ezilmelerini sağlayın. Bıçağı düz bir şekilde kullanarak sarımsakları dilediğiniz gibi inceltebilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Çok fazla sarımsak yemenin yan etkileri
  2. Evde sarımsak tozu nasıl yapılır?
  3. Sarımsağın kötü olup olmadığı nasıl anlaşılır?
  4. Sarımsağın faydaları nelerdir?
  5. Saksıda sarımsak nasıl yetiştirilir?

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

İstanbul'un Şömineli Mekanları: İçinizi Isıtacak 12 Mekan
Fransa'nın Sokak Lezzetleri: Fransız Usulü 10 Sokak Lezzeti
Karbonat Cilt İçin Güvenli Mi?
Taste Atlas Dünyanın En Trend Yiyeceklerini Açıkladı: Listede Türkiye'den 3 Lezzet Var
21 Kasım 2024 Masterchef: İkinci Eleme Adayı Belli Oldu!
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?