Yaz, birçok ürün türü için harika bir mevsimdir, ancak mevsime hakim olan bir içerik varsa o da domatestir. Bu muhteşem, yakut kırmızısı umami bombaları, en iyi tada ve dokuya sahip oldukları yaz sonuna kadar bol miktarda bulunur. Ancak sonbahara girerken kendinizi, bozulmadan kullanamayacağınız domates fazlalığıyla karşı karşıya bulabilirsiniz. Domatesleri dondurabilirsiniz ancak önceden soymanızı öneririz çünkü daha sonra kullanmaya karar verdiğinizde kabukları büyük bir rahatsızlık yaratabilir.
Dondurucu sıcaklıklara maruz kaldığında domateslerin dokusu değişir. Bunun nedeni, domatesin içindeki suyun dondurulduğunda genleşmesi, doğal yapılarını parçalaması ve çözüldükten sonra yumuşak, yumuşak bir dokuya neden olmasıdır. Bu nedenle dondurulmuş domatesleri pizza sosu veya kavrulmuş domates çorbası gibi tariflerde kullanmak en iyisidir. Bu tarifler mutlaka soyulmuş domates gerektirmese de son yemeğe pürüzsüz ve kadifemsi bir doku kazandırmak için genellikle soyma tercih edilir. Bunu akılda tutarak, domatesleri dondurmadan önce soymak size çok fazla zaman ve emek kazandırabilir, çünkü donmuş bir domatesin kabuğunu çıkarmak taze bir domatesi soymaktan çok daha zordur.
Dondurulmadan önce taze domateslerin kabuğunun çıkarılması, blanche denilen işlem olarak bilinen teknikle yapılır. Kendiniz soyabilirsiniz ancak blanche ederek daha hızlı soymanız mümkündür. Keskin bir bıçak kullanarak her domatesin altını "X" şeklinde kesin. Eti derinden kesmenize gerek yok; bir yüzey dilimi yeterli olacaktır. Daha sonra, domatesleri bir kase buzlu suya aktarmadan önce yaklaşık 30 saniye boyunca kaynar su dolu bir tencereye bırakın. Domatesler soğuduğunda kabuğunun gevşediğini ve ellerinizle soymanın kolaylaştığını göreceksiniz. Artık domatesleriniz dondurulmaya hazır.
Yaz domateslerinizi kabuklarıyla birlikte dondurduysanız ve artık kullanılamaz olup olmadıklarını merak ediyorsanız endişelenmeyin. Hala onları soyabilirsiniz; sadece biraz daha karmaşık ve daha emek yoğun olacak. Zaten donmuş bir domatesi soymak için, sıcak suyun altına tutun ve parmaklarınızı cildinize hafifçe sürtün. Kabuğu domatesin geri kalanından önce eriyecek ve alttaki ete zarar vermeden nazikçe fırçalama fırsatına sahip olacaksınız.
Şunlara da göz atın;