Nar Kabuğu Çayının Faydaları Nelerdir?
Nar kabuğu çayı, son yıllarda çok popüler olan çaylardan biridir. Peki, nar kabuğu çayı neye iyi gelir, zararı var mı? İşte, nar kabuğu çayının faydaları ve yapılışı:

Nar çok çeşitli sağlık yararları sunarken, nar kabuklarının sağlığınız için de iyi olduğunu kim bilebilirdi ki? Kurutulmuş veya taze nar kabuklarının demlenmesiyle yapılan nar kabuğu çayı, antioksidanlar ve iltihap giderici özelliklerle doludur. Boğazınızı yatıştırmaya ve tıkanıklığı gidermeye yardımcı olabilir. Bunun yanı sıra, sindirime de yardımcı olur ve kalp sağlığını ve daha sağlıklı bir cildi destekler. 

Nar Kabuğu Çayı Nasıl Yapılır?

  1. 1-2 yemek kaşığı kurutulmuş nar kabuğu (veya bir narın taze kabukları)
  2. 2 su bardağı su
  3. Bal veya limon (isteğe bağlı, lezzet için)

Yapılışı: Taze nar kabukları kullanıyorsanız, iyice yıkayın ve küçük parçalara kesin. Kurutulmuş kabuklar için, daha hızlı infüzyon için hafifçe öğütebilirsiniz. Bir tencerede 2 su bardağı suyu kaynatın. Taze veya kurutulmuş nar kabuklarını kaynar suya ekleyin. Ateşi kısın ve kabukları 5-10 dakika kısık ateşte pişirin. Demlendikten sonra ince delikli bir süzgeç yardımıyla çayın kabuklarını ayırın. Ekstra lezzet ve sağlık faydaları için bal veya limon suyu ekleyebilirsiniz. Nar kabuğu çayınızı sıcak olarak tüketin.

Nar Kabuğu Çayının Faydaları Nelerdir?

  1. Nar kabukları, Gıda Bilimi ve Teknolojisi Dergisi'nde yayınlanan bir çalışmada bulunan antioksidanlarla doludur ve bunlar serbest radikallerle savaşmak ve hücrelerinizi çevresel hasardan korumak için gereklidir. 
  2. Bir çalışmada, nar kabuklarında bulunan tanenlerin sindirim sistemini rahatlatmaya ve iltihabı azaltmaya yardımcı olabileceği bulunmuştur.
  3. Nar kabuğu, daha düşük kolesterol seviyeleri, düşük kan basıncı ve iyileştirilmiş kardiyovasküler sağlık ile bağlantılı olan polifenoller içerir. Nar kabuğu çayını diyetinize dahil etmek sağlıklı bir kalbi destekleyebilir.
  4. Nar kabuğunun antimikrobiyal özellikleri ağzınızı sağlıklı tutmanıza yardımcı olabilir. Bakteri büyümesini azaltarak, nar kabuğu çayı daha iyi ağız hijyenine katkıda bulunabilir ve diş eti hastalıklarını önleyebilir.
  5. Nar kabuğu çayı, yüksek antioksidan içeriği sayesinde cildinize de fayda sağlayabilir. Sağlıklı bir ışıltıyı desteklemeye, akneyi azaltmaya ve hatta yaşlanma belirtileriyle savaşmaya yardımcı olabilir.

Nar Kabuğu Çayının Yan Etkileri

  1. Bazı kişilerde ciltte döküntü, kaşıntı veya şişme gibi alerjik reaksiyonlar görülebilir.
  2. Çayın çok fazla içilmesi, özellikle mide sorunları yaşayan kişilerde mide bulantısı veya mide krampları gibi sindirim rahatsızlıklarına neden olabilir.
  3. Nar kabukları büyük miktarlarda toksik olabilen bazı alkaloitler içerir, bu nedenle çayını ölçülü tüketmek önemlidir.
  4. Nar kabuğu çayının hamilelik ve emzirme döneminde güvenli olduğuna dair yeterli kanıt bulunmadığından, kullanımından kaçınmak veya bir sağlık uzmanına danışmak en iyisidir.
  5. Nar kabuğu, kan sulandırıcı veya tansiyon ilaçları gibi ilaçlarla etkileşime girebileceğinden, bu ilaçları kullananların çayını tüketmeden önce doktora danışmaları gerekir.
  6. Nar kabuğunun kan basıncını düşürmeye yardımcı olması nedeniyle, kan basıncı düşük olan kişilerin baş dönmesi veya sersemlik hissine neden olabileceğinden dikkatli kullanmaları gerekir.

Önemli Not: Kronik hastalığı olanlar, düzenli ilaç kullananlar, hamileler, emziren kadınlar ve alerjik bünyeye sahip olan kişiler nar kabuğu çayını tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır. 

Şunlara da göz atın;

  1. Gül çayının faydaları nelerdir?
  2. Safran çayı neye iyi gelir?
  3. Bergamot çayı ne işe yarar?
  4. Lavanta çayının faydaları nelerdir?
  5. Isırgan otu çayı ne işe yarar?

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Şef Umut Karakuş'tan Yılbaşı Sofralarınıza Çok Yakışacak 3 Özel Meze Tarifi
Yılbaşı Sofrası İçin Şarküteri Tabağı Nasıl Hazırlanır?
Diyet Yılbaşı Menüsü: Yeni Yıla Özel 28 Diyet Yemeği
Soda Nasıl Saklanır: Bozulmuş Soda Nasıl Anlaşılır?
Kırk Kat Baklava Tarihi
Arpa Çayının Faydaları Nelerdir?