Asla Mutfak Tezgahında Bırakmamanız Gereken 6 Eşya
Mutfak tezgahı, yemek hazırlama ve pişirme esnasında oldukça kullanışlı bir alandır. Ancak tezgahın üzerinde bırakılan bazı eşyalar, hijyen sorununa yol açabilir. İşte, asla mutfak tezgahında bırakmamanız gereken eşyalar:

Mutfak tezgahı, mermer, granit gibi malzemelerden yapılan ve yemek hazırlama esnasında kullanılan en işlevsel eşyalardan biridir. Genellikle dayanıklı malzemelerden üretilen bu tezgah, yiyecekleri hazırlama, yıkama, kesme ve pişirme esnasında büyük kolaylık sağlar. Ayrıca depolama alanı olarak da kullanılabilir. Mutfak tezgahında en çok bırakılan eşyalar ise pişirme kapları, tencereler, baharatlıklar, bıçaklar, kesme tahtaları ve yağ şişeleridir. Bazı ürünler tezgahta saklamaya uygunken, bazı ürünlerin bu alanda bırakılması sağlık problemlerine yol açabilir. 

Mutfak Tezgahında Bırakmamanız Gereken Eşyalar

  1. Pişirme Aletleri

Kepçe, spatula, çırpıcı gibi pişirme ekipmanlarını mutfak tezgahında bırakmak, kısa sürede tozlanmalara ve kirlenmelere yol açar. Ayrıca mutfakta dağınık bir görünüme sebep olabilir. Mutfağın şık ve temiz görünmesi için, mümkün olduğunca tezgahı boş ve düzenli bırakmanız gerekir. Pişirme aletlerini ocağa yakın bir çekmecede saklamak, hem kolay kullanım, hem de daha iyi temizlik sağlar. 

  1. Bıçaklar

Genellikle takım halinde satılan bıçaklar, geniş bloklara yerleştirerek mutfak tezgahında saklanır. Bu bloklar şık görünüme sahip olsa da, tezgahın üzerinde geniş bir alan kaplar. Ayrıca bıçakları bloğun içinde bekletmek, zamanla körelmelerine yol açabilir. Bunun yerine çekmece içlerinde kullanılan bıçak tutucusu çok daha işlevseldir. Hem bıçakların körelmesini engeller, hem de mutfak tezgahında daha fazla alana sahip olmanızı sağlar. Ayrıca bıçakları tezgah üzerinde bırakmak, çocuklar için tehlikeli olabilir.

  1. Kupalar

Genellikle ahşap bardak tutuculara asılan kupalar, mutfak tezgahında sergilenir. Ancak ahşapta asılarak bekletilen kupalar, kısa sürede tozlanır. Bu da her kullanımdan önce durulamanız gerektiği anlamına gelir. Mutfak tezgahında ekstra yer kaplayan kupaları, mümkünse mutfak dolaplarının içlerinde saklayın. 

  1. Kesme Tahtası

Yemek hazırlarken yaygın olarak kullanılan kesme tahtası, genellikle kullanımdan sonra yıkanır ve duvara yaslanır bir vaziyette kurumaya bırakılır. Öncelikle kesme tahtasında bakteri üremesini engellemek için, duruladıktan sonra mutlaka kağıt havlu ile kurulamanız gerektiğini hatırlatalım. Kurutulan kesme tahtalarını tezgahta bırakmak, hem toz biriktirmelerine, hem de tezgahın dağınık görünmesine yol açar. Bu yüzden kesme tahtasını ocağın yakınlarındaki bir çekmeceye kaldırabilirsiniz. Ayrıca kesme tahtalarını dolabın içinde tava ayırıcı gibi işlevsel bir amaç için kullanabilirsiniz.

  1. Saklama Kapları

Un, yulaf, şeker, pirinç, mercimek gibi bakliyatları saklama kaplarına koymanız gerekir. Ancak bu saklama kaplarını mutfak tezgahında bırakmanız, sağlık açısından sorunlara yol açabilir. Çünkü mutfak ve tezgah, sürekli yemek pişirildiği için sıcak bir alana sahiptir. Bu sıcaklık, saklama kaplarındaki yiyeceklerin nemlenmesine ve küflenmesine yol açabilir. Ayrıca ısının etkisiyle uzun ömürlü yiyecekler, çok daha kısa sürede bozulabilir. Yiyecekleri saklama kaplarıyla birlikte karanlık ve serin bir ortamda muhafaza edin. 

  1. Yağ Şişeleri

Sıvı yağ, zeytinyağı gibi yemek pişirirken yaygın olarak kullanılan yağlar, genellikle cam yağ şişelerinin içinde bekletilir. Bu yağ şişelerini mutfak tezgahında bırakmak ise, hem dağınık görünüme, hem de kullanım ömrüne etki eder. Yağlar, ışığa maruz kaldıkça bozulmaya başlar. Eğer yağlarınızı uzun süre saklamak istiyorsanız, az ışık gören serin bir yerde muhafaza edin.

Şunlara da göz atın;

  1. Kileri düzenlemenin en iyi yolları
  2. Mutfak lavabosu altında saklamamanız gereken ürünler
  3. Asla suyla temizlememeniz gereken yerler
  4. Mutfak tezgahı nasıl temizlenir?
  5. Asla dondurucuda saklamamanız gereken baharatlar

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Et Yemeğinin Yanına Hangi Çorba Gider?
Brownie Tarifleri: Kahvenin Eşlikçisi Olacak 14 Brownie Tarifi
Ravioli Tarifleri: İtalyan Usulü 10 Nefis Ravioli Tarifi
Kokusuz Karnabahar Pişirmek İçin 5 İlginç Püf Noktası
Feng Shui Bitkileri: Yaşam Enerjisiyle Dolu 10 Bitki
Bursa Kahvaltı Mekanları: En İyi 19 Mekan