Kafadanbacaklılar familyasına ait bir canlı olan mürekkep balığı, aynı zamanda sübye ismiyle de bilinir. Denizlerin en karanlık bölgelerinde yaşayan bu balığın görme duyuları çok gelişmiştir. Üzerinde koyu renkli bir sıvı taşıyan bu balık, kendini korumak için savunma amacıyla karnındaki sıvıyı salgılamaya başlar. Bu sebeple halk arasında mürekkep balığı ismini almıştır. Baş ve gövdeden oluşan bu balığın ağız bölgesinden 10 adet kol uzar. Görünüm itibariyle kalamar ile karıştırılabilir. Yırtıcı bir balık türü olan sübye, balık, yengeç ve karidesle beslenir. Özellikle sıcak ve ılık denizlerde bulunur. Mürekkep balığı, ülkemizde en çok Akdeniz ve Ege kıyılarında görülür.
Mürekkep Balığı Nasıl Temizlenir?
Mürekkep balığının birden fazla kolları olduğu için, temizleme işlemi zorlu gözükebilir.
- Öncelikle mürekkep balığı bir gece suda bekletilir. Bu sayede derisi daha kolay temizlenir.
- Kesme işlemine geçmeden önce eldiven takmanız gerekir. Çünkü kesme aşamasında mürekkep keseleri patlayarak elinize bulaşabilir.
- İlk olarak balığın gözleri, gaga kısmı ve kıkırdağı vücuttan ayrılır.
- Daha sonra deri kısmı ikiye kesilir ve içindeki kemik çıkarılır.
- İç organları ve mürekkep keseleri dikkatlice temizlenir.
- İç organlarını temizledikten sonra, mürekkep balığını dilimlere ayırabilirsiniz.
Mürekkep Balığı Nasıl Pişirilir?
Mürekkep balığının eti çok lezzetlidir. Ancak uzun bir sürede piştiğini bilmeniz gerekir.
- Tava: Mürekkep balığını tavada pişirecekseniz, temizledikten sonra düdüklü tencerede bir süre haşlamanız gerekir. Suyunu çeken balıkları, mısır ununa bulayın. Bu esnada tavaya yağ dökün ve kızdırın. Yumuşayan ve una bulanan sübyeleri, kızgın yağa atarak her tarafı pişene kadar çevirin.
- Haşlama: Daha hafif bir tarif kullanmak istiyorsanız, sübye balığını temizledikten sonra düdüklü tencereye alın ve haşlayın. Haşlama süresi yaklaşık 15-20 dakikadır. Ancak normal tencerede haşlarsanız, bu süre uzayacaktır. Ardından sübyeleri dilimleyin. Limon ve zeytinyağı ile karıştırarak afiyetle tüketebilirsiniz.
- Yahni: Sübye, en çok yahni yapımında kullanılır. Bunun için düdüklüde haşladığınız mürekkep balığını tavaya alıp zeytinyağında kavurun. Ardından soğan, salça ve baharatlarını ekleyerek sıcak suda pişmeye bırakın.
- Fırın: Mürekkep balığını fırında pişirmek için, öncesinde düdüklüde haşlayın. Ardından fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Balıkları zeytinyağına bulayın ve fırında 20 dakika pişirin. Limonla birlikte servis edebilirsiniz.
Buharda sübye tarifimize göz atmayı unutmayın.
Mürekkep Balığı Kılçıklı Mı?
Mürekkep balığının yaklaşık 10 adet kolu vardır. Bu yüzden temizlenmesi zor bir balıktır. Ancak mürekkep balığında hiç kılçık bulunmaz. Bunun yerine kollarında kıkırdak bulunur ve bu kıkırdaklar, pişirme işlemine geçmeden önce mutlaka temizlenmelidir.
Şunlara da göz atın;
- Yayın balığı nasıl pişirilir?
- Kılıç balığı nasıl pişirilir?
- Aslan balığı yenir mi?
- Fener balığı nasıl pişirilir?
- Morina balığı nasıl pişirilir?