Dünyada en çok tüketilen içeceklerden biri olan kahve, farklı malzemelerin kullanılmasıyla zenginleştirilir. Espresso, latte, cappuccino, filtre kahve en bilinen türleri olsa da, günümüzde birçok farklı çeşit mevcuttur. Bunlardan biri de, misto kahvedir. Hem görünümü, hem de tadıyla latte ile benzerlik gösteren misto kahve, hafif kahve sevenlerin favorileri arasındadır. Bu iki kahve arasındaki farklara geçmeden önce, gelin bu kahvelere daha yakından bakalım.
Filtre kahve sevenler ve yeni tatlar denemek isteyenler için ideal bir seçenek olan misto kahve, 1'e1 oranında demlenmiş kahve ve köpüklü sıcak sütün karıştırılmasıyla hazırlanır. Misto kahvenin yapımında demleme işlemi drip veya pour-over yöntemiyle yapılabilir. Ancak en çok french pressle demleme tercih ediliyor. Filtre kahvenin tadı süt ile birleştiğinde daha hafif, dengeli ve yumuşak bir lezzet ortaya çıkıyor. Misto kahve, çok fazla ekipman gerektirmediği için sıklıkla tercih ediliyor.
Espresso, süt ve süt köpüğünden oluşan latte, hem göze, hem de damağa hitap eden kahve çeşitlerinden biridir. Espresso makinesi ile hazırlanan bu kahvenin yapımında süt, mutlaka köpürtülerek kullanılıyor. En üst kısmına ise şekil verilerek sunumu güzelleştiriliyor. Latte, özellikle kafelerde en çok tercih edilen kahve çeşitlerinden biridir.
Öncelikle misto kahve yapımında evde kolayca demlenebilen filtre kahve kullanılıyor. Ancak latte yapımında mutlaka espresso kullanılması gerekiyor. Filtre kahve french presste demlenirken, espressoyu demlemek için makine veya moka pot kullanmak gerekiyor.
Latte yapımında en iyi köpüğü elde etmek için tam yağlı süt kullanmak gerekiyor. Sütün çoğu buharda pişiriliyor, küçük bir kısmı ise köpürtülüyor. Misto kahve yapımında süt ve kahvenin miktarı eşittir. Latte yapımında ise süt miktarı, kahveden daha fazladır.
Misto kahve için, kahve-süt oranı 1:1'dir. Latte için bu oran 1:3'tür. Yani 1 ölçek kahve için, 3 ölçek süt kullanılır.
Mistonun üzerinde süt köpüğü tabakası yoktur ve kremsi bir dokuya sahiptir. Latte ise, süt köpüğü tabakasına sahip olduğu için daha köpüklü bir yapıdadır.
Misto kahve, güçlü bir kahve aromasına sahiptir. Pürüzsüz dokusunun yanı sıra içindeki şeker oranı fazladır. Tatlı bir tada sahiptir. Latte yapımında espresso kullanıldığı için tadı daha yoğundur. Ancak süt oranı daha fazla olduğu için, süt ve kahvenin eşsiz aroması her yudumda hissedilir.
Eğer iki kahvenin yapımında da tam yağlı süt kullanırsanız, latte 110 kalori, misto kahve ise 73 kaloridir. Kahveyi hazırlarken yağsız süt kullanacaksanız, latte 65 kaloriye, misto kahve ise 43 kaloriye düşer. Ancak içine konulan şuruplar, şeker, krem şanti gibi malzemeler kalori miktarını değiştirebilir.
Misto kahve demlenmiş filtre kahve, latte ise espressodan yapılır. Misto kahve, yaklaşık 85-110 mg kafein içerirken, lattede ise bu oran 68 mg'dır. Mistonun kafein oranının daha fazla olması, demleme tekniği ile alakalıdır.
Şunlara da göz atın;