Mısır şurubu, şeker ve karamelden krema, unlu mamuller, reçel ve jölelere kadar her şeyin yapımında kullanılan yaygın bir içeriktir. Ancak pek çok tatlının temel maddesi olmasına rağmen, pek çok insanın elinde bulunmayan bir maddedir. Mısır şurubunun, işlenmiş gıdalarda ve şekerli alkolsüz içeceklerde sıklıkla bulunan mısır şurubundan yapılan bir tatlandırıcı olan yüksek fruktozlu mısır şurubu ile aynı değildir. Ancak normal mısır şurubu da yüksek miktarda şeker ve kalori içerir. Bu yüzden mısır şurubu yerine daha sağlıklı malzemeler tercih edilebilir.
Akçaağaç ağacının özsuyundan elde edilen akçaağaç şurubu, kendine özgü tadı ve aromasıyla bilinen doğal bir tatlandırıcıdır. Saf akçaağaç şurubu, hücre hasarına, iltihaplanmaya ve oksidatif strese karşı koruma sağlayabilen çeşitli antioksidanlar içerir. Krema, reçel ve tatlı tariflerinde mısır şurubu yerine kullanılabilir. Ancak mısır şurubu yerine akçaağaç şurubu kullanmanın nihai ürününüzün lezzetini ve rengini değiştirebileceğini unutmayın. Akçaağaç şurubu kristalleşebileceği için, karamel yapımında kullanılmaz.
Bal, antimikrobiyal, antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklere sahip bir tatlandırıcıdır. Birçok tarifte hafif mısır şurubu yerine eşit miktarda bal kullanabilirsiniz. Özellikle unlu mamuller, jöle ve tatlı yapımında çiğ balı tercih edebilirsiniz.
Stevia bitkisinin yapraklarından elde edilen stevia, kalori, karbonhidrat ve şeker içermeyen daha sağlıklı bir tatlandırıcıdır. Stevia her tarifte mısır şurubu yerine uygun bir alternatif olmasa da cevizli turta gibi mısır şurubu içeren bazı fırınlanmış ürünlerde kullanılabilir. Stevia normal şeker veya mısır şurubundan önemli ölçüde daha tatlı olduğu için muhtemelen onu çok daha küçük miktarlarda kullanmanız gerekecektir.
Altın şurup, şeker kamışı veya şeker pancarı suyundan yapılan bir tatlandırıcıdır. Mısır şurubuna göre önemli bir besinsel fayda sunmasa da, elinizde mısır şurubu yoksa çoğu tarifte kolaylıkla alternatif olarak kullanılabilir. Özellikle şeker veya karamel yaparken işe yarar ve 1:1 oranında hafif mısır şurubu yerine kullanılabilir.
Melas, şeker yapım sürecinin bir yan ürünü olan koyu, kalın bir şuruptur. Pekmeze benzetilen bu şurup, manganez, bakır ve magnezyum dahil olmak üzere birçok önemli vitamin ve mineral alımınızı artırmanıza yardımcı olabilir. Unlu mamullerde, tatlılarda ve soslarda kullanılabilir.
Şunlara da göz atın;