Mikrodalgalar hayat kurtaran, mutfakta pratiklik sağlayan bir alettir. Mikrodalga kullanıyorsanız, kupa kekinize veya mikrodalgada eriyen çikolatanıza göz atmayı denediyseniz, yoğun ağın cihazın içini görmeyi oldukça zorlaştırdığını fark etmiş olabilirsiniz. Her ne kadar rahatsız edici olsa da, ağın önemli bir nedeni var: Mikrodalgaların camdan fırından kaçmasını engelliyor.
Mikrodalgaların metalden geçemeyeceğini zaten biliyorsunuzdur ve bu nedenle yiyecek kaplarını mikrodalgaya koymadan önce her zaman alüminyum veya diğer metallerin olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Mikrodalga fırının her tarafının metalle kapatılmasının ve kapıdaki ızgaranın muhafazanın öne bakan kısmını oluşturmasının nedeni de budur. Bu tür bariyerlere Faraday kafesleri denir ve bu aslında elektromanyetik dalgaları yakalayan veya dışarıda tutan kafesleri tanımlamanın süslü bir yoludur.
Ancak şunu belirtmekte fayda var ki mikrodalga fırınınızdaki Faraday kafesi mikrodalgalar için özel olarak tasarlanmıştır. Bu görünmez radyasyon korkutucu görünse de gerçek şu ki, mikrodalgalar gama ışınları gibi son derece tehlikeli radyasyonun tam tersi nedenden dolayı insan gözüyle görülemez: Dalga boyları o kadar uzun ve düşük enerjilidir ki, görünür eşiğin altına düşerler. İster inanın ister inanmayın, mikrodalga fırınınızın ağındaki küçük delikler aslında mikrodalga ışınlarından daha küçüktür; görünür ışığın dışarı çıkmasına izin vererek onları etkili bir şekilde içeride tutar ve böylece yemeğinizi görebilirsiniz.
Şimdi şunu merak ediyor olabilirsiniz: Eğer bir mikrodalga fırının kapağındaki ızgara, özellikle mikrodalga ışınlarını hapsedecek şekilde tasarlanmışsa, neden geleneksel fırınlarda da pencerenin üzerinde bir tür puantiyeli desen veya ağ kaplaması var? Kısa cevap, geleneksel fırınların da mikrodalga fırınlar kadar yalıtıma ihtiyaç duyması ve kaplamanın kapıyı korumak için orada olmasıdır. Geleneksel fırınlar, mikrodalga radyasyonu kadar hatta daha fazlası kadar tehlikeli olan inanılmaz miktarda ısıyla çalışır. Korunmasız bırakılırsa, herhangi bir geleneksel fırın kapağının camı ısıdan dolayı kırılabilir ve ciddi yaralanmalara neden olabilir. Bu nedenle camın üzerinde örgü veya boyalı siyah noktalar göreceksiniz; koyu renkli malzeme ısıyı emip yansıtarak yüksek sıcaklıkları güvenli bir şekilde içeride tutar. Radyasyon ve ısının farklı fizik ilkelerine göre çalışmasına rağmen mikrodalga fırın ağlarına bu kadar benzemelerinin nedeni oldukça basittir: Sonuçta delikli kaplamalar yalıtım ve görünürlük arasındaki en iyi uzlaşmadır. Şunlara da göz atın;Geleneksel Fırınlarda da Benzer Ağlar Bulunur