Mikrodalga fırın, hem pişirme, hem de ısıtma amacıyla mutfaklarda yaygın olarak kullanılır. Normal fırında göre daha fazla ısı veren mikrodalgalar, genellikle 2-5 dakika gibi kısa sürelerde çalıştırılır. Ancak ufak bir dikkatsizlik sonucu mikrodalgaya attığınız yemeğin veya eşyanın yanmaya başladığını fark edebilirsiniz. Mikrodalgadaki yanık olarak yiyecekleri çıkardıktan sonra, mutfağa rahatsız edici bir yanık kokusu yayılabilir. Böyle durumlarda yanık kokusunu çıkarmak için, mikrodalgayı derinlemesine temizlemeniz gerekebilir.
Not: Yöntemleri uygulamadan önce evin camlarını açarak havalandırmayı uygulamayın.
1 çay bardağı damıtılmış beyaz sirke ve 1 adet limon suyunu bir kapta karıştırın. Hazırladığınız karışımı ısıya dayanıklı bir kaba aktarın. Bu kaseyi mikrodalgaya yerleştirerek 15 dakika bekletin. Bu sayede limon ve sirke kötü kokuları emecektir. Çözeltiyi 1 dakika mikrodalgada ısıtabilir ve kapağını açmadan 5 dakika bekletmeyi de deneyebilirsiniz.
Mikrodalga fırının içine bir kase kabartma tozu ekleyin ve kapağını kapatın. Bu şekilde 1 gece bekletin. Kabartma tozu, gece boyunca yanık kokusunu emecektir. Mikrodalgayı çalıştırmadan önce kabartma tozunu çıkarın.
Mikrodalgaya dayanıklı bir kasenin içine kedi kumu koyun ve kapağı kapatarak birkaç gün bekletin. Kedi kumu da kokuları hapsetme konusunda başarılı ürünlerden biridir. Ancak mikrodalgayı tekrar kullanacağınız zaman, kedi kumunu çıkarmayı unutmayın.
Kendinize bir fincan Türk kahvesi hazırlayın. Kahveyi afiyetle içtikten sonra, dibinde kalan telveleri fincanla birlikte mikrodalgada bekletin. Kapağı kapatarak koku gidene kadar telveyi bekletin.
Mikrodalga fırındaki yanık kokusunu hemen geçirmek istiyorsanız, yanan yiyecekleri içinden çıkarın. Bir sprey şişesine su ve beyaz sirke aktarın. Hazırladığınız karışımı mikrodalganın içine sıkın ve bulaşık süngeri yardımıyla fırının içini silin. Ardından nemli bezle tekrar silin ve mikrofiber bezle fırının içini kurulayın. Bu işlem, mikrodalgadaki kötü kokuları kısa sürede yok eder.
Şunlara da göz atın;