1945'te magnetron adı verilen bir vakum tüpünü test eden bir mühendis olan Percy Spencer, cebindeki çikolatayı yanlışlıkla eriterek şimdi mikrodalga dediğimiz cihazı icat etti. Bugünün vazgeçilmez mutfak aleti, evlerinin %90'ından fazlasında bulunmaktadır ve telaşlı hayatlarımıza kolaylık kattığı için değerlidir. Bir kase patlamış mısır ya da yemek artıkları için olsun, dürüst olmak gerekirse çoğumuz bu güvenilir mutfak arkadaşları olmadan oldukça kayboluruz.
Mikrodalgalar o kadar basit ve kullanımı kolaydır ki çoğumuz aslında nasıl çalıştıklarını anlamıyoruz. Biz sadece bir yiyecek veya içecek atıyoruz, başlat düğmesine basıyoruz. Mikrodalgadaki güç seviyeleri yeterince kullanılmamaktadır çünkü pek çoğu onları nasıl kullanacaklarının tam olarak farkında değildir.
Pişirme sıcaklığını yukarı veya aşağı ayarladığımız geleneksel fırınların aksine, mikrodalgadaki güç ayarları, yiyeceklerimizi yayan ve ısıtan elektromanyetik dalgaları aralıklı olarak açar ve kapatır. Birçok modern mikrodalga fırının en az beş ayarı vardır ve bazılarının güç seviyeleri 1-10 arasındadır. Varsayılan olarak, mikrodalga her şeyi maksimum seviyede pişirir, böylece mikrodalga enerjisi tüm zaman boyunca uygulanır. Ancak orta bir ayara veya 5'e düşürülürse, mikrodalga enerjisi yalnızca zamanın yarısında açık olacaktır.
Güç seviyesini, pişirmeye veya ısıtmaya çalıştığımız her şeye uyacak ve bir aksilik veya yemeğin mahvolmasını önlemek için ayarlayabiliriz. Mikrodalgalar herhangi bir yiyeceğin içine yalnızca 2 cm kadar nüfuz edebilir ve yüksek bir ayarda, yiyeceğin içi hiç pişmeden yüzey hızla ısıtılabilir. Birçoğumuz bunu, lazanya gibi yoğun yiyecekleri mikrodalga fırına yükseğe koyarken görmüşüzdür. Daha düşük bir güç ayarı yine de yüzeye mikrodalga uygular, ancak açılıp kapandığı için, dışarıda sabit radyasyon olmadan ısının gıdanın içine iletilmesi için zaman tanır.
Genel bir kural olarak, su, çorba ve içecekler gibi sıvılar ve patlamış mısır gibi daha ince olan yiyecekler için varsayılan veya yüksek güç kullanılmalıdır. Yumurtalar da en yüksek güçte pişirilebilir, ancak haşlanmış yumurtalarda olduğu gibi sıvı içinde ısıtıldığı sürece. Lazanya ve bütün kızartmalar veya tavuk gibi karıştırılamayan ürünler için orta veya %50 güç kullanılmalıdır. Bu ayar, tereyağı gibi şeyleri yumuşatmak için de kullanışlıdır. Süt ürünleri veya hassas soslar için orta veya düşük güç ayarı en iyisidir. Mikrodalganın ısı üretmek için sıvıya ihtiyacı olduğundan, donmuş gıdaların buzunun çözülmesi daha düşük bir güç seviyesi (1 ile 4 arasında) gerektirir; ve önce öğenin dış kısmını eriterek, daha sonra geri kalanını verimli bir şekilde ısıtabilir. Bize daha fazla yardımcı olmak için, birçok modern mikrodalga modelinde buz çözme, gevrek, buhar ve konvansiyonel gibi belirli amaçlar için güç seviyesi ayarları bulunur ve bu ayarlar, güç ayarlarından bazı varsayımları ortadan kaldırır. Şunlara da göz atın;Hangi Gücü Kullanmalıyız?