Mide Gribine Ne İyi Gelir: 5 Farklı Çözüm
Mide gribi, mide bulantısı, kusma gibi semptomlarla kendini gösterir. Peki, mide gribine ne iyi gelir? İşte, mide gribine karşı evde deneyebileceğiniz 5 yöntem:

Çoğu insan mide gribinden herhangi bir komplikasyon olmadan tamamen iyileşir. Yeterince dinlenmek ve sindirimi kolay yiyecekler tüketmek en iyisi olabilir. Mide gribi, ilk aşamada kendini mide bulantısı, ateş ve üşüme ile gösterir. İlerleyen aşamalarda kusma, ishal ve şiddetli ağrılara dönüşebilir. Mide gribine gastrointestinal sisteminize saldırabilen bir dizi farklı virüs neden olabilir. Daha az sıklıkla, bakteriler, genellikle kirli su veya yetersiz şekilde veya hijyenik olmayan bir ortamda hazırlanmış yiyeceklerden dolayı buna neden olabilir. Mide gribi, yetişkinlerde daha kısa sürerken, çocuklarda ve yaşlı yetişkinlerde daha uzun sürebilir. Bu durumda mide gribini hafifletmek ve semptomları azaltmak için, özellikle beslenmenize daha fazla dikkat etmeniz gerekir.

Mide Gribine Ne İyi Gelir?

  1. Bol miktarda sıvı tüketin

Terleme, kusma ve ishal yoluyla hayati vücut sıvılarını kaybettiğiniz için sıvılar kritik öneme sahiptir. Sıvıları midede tutmakta zorluk yaşıyorsanız, düzenli aralıklarla küçük yudumlar almayı deneyin. Mide gribi için, su, et suyu, elektrolit içeren spor içecekleri, zencefil ve nane çayı gibi sıvılar tüketebilirsiniz. Bu besinler, midenizi sakinleştirmeye ve bulantıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. 

Öte yandan mide gribi ile başa çıkarken, kahve, siyah çay, yeşil çay, çikolata gibi kafeinli besinler tüketmeyin. Ayrıca alkol kullanımından da kaçının. Bu içecekler, semptomların kötüleşmesine neden olabilir.

  1. Brat diyetini deneyin

Mide gribinde yiyecekleri aşağıda tutmak zor olabilir. BRAT diyeti (muz, pirinç, elma püresi ve kızarmış ekmek) huzursuz bir mide için başvurabileceğiniz diyet olabilir. Bu dört gıdanın sindirimi kolaydır, size enerji verecek ve besin maddelerini yenileyecek karbonhidratlar içerir:

Muz: Muz, kusma ve ishal nedeniyle kaybettiğiniz potasyumun yerini alabilir ve mide zarınızı güçlendirebilir.
Pirinç: Beyaz pirincin vücudunuz tarafından işlenmesi kolaydır ve karbonhidratlardan enerji sağlar. Kahverengi pirinçte çok fazla lif bulunur ve fazla gaz üretebilir.
Elma püresi: Elma püresi, karbonhidratlar ve şekerler nedeniyle enerji artışı sağlar ve ishale yardımcı olabilecek pektin içerir.
Tost: Lif sindirim sistemini zorlayabileceğinden tam buğday ekmeğinden kaçının. Beyaz ekmek işlenir ve sindirimi daha kolaydır.

Kendinizi yemek yemeye hazır hissettiğinizde, sindirimi kolay olan besinleri tercih edin ve yavaş bir şekilde başlamaya dikkat edin.

  1. Bazı besinlerden uzak durun

Mide gribiniz varsa, genel olarak süt ürünlerinden, lifli yiyeceklerden ve yağlı veya baharatlı yiyeceklerden kaçının. 

Süt Ürünleri: Mide gribi geçiren herkes inek sütüyle ilgili bir sorun yaşamaz, ancak sindirimi zor olabilir ve gaz ve ishali şiddetlendirebilir.
Lif: Bağırsaklarınız gevşekse ekstra liflere ihtiyacınız yoktur.
Gres: Pastırma gibi yağlı ve tuzlu yiyeceklerden kaçının.
Baharatlar: Asitli domates bazlı yemeklerden, körilerden ve kırmızı biber soslarından kaçının.

Mide gribi belirtileri geçene kadar bu besinleri tüketmemeye dikkat edin.

  1. Dinlenin

Bol bol uyuyun ve normalde gün içinde yaptığınız aktivite miktarını azaltın. Bu, yatakta olmadığınızda kanepede uzanmak anlamına gelir. Siz dinlenirken vücudunuz enfeksiyonla savaşmak ve hücresel düzeydeki hasarı onarmak için çok çalışır. Bu yüzden hasta olduğunuzda gerçekten dinlenmek çok önemlidir.

  1. Doktora başvurun

Mide gribi ilaçlarla tedavi edilemez ve suçlu bir virüs olduğunda antibiyotiklerin de faydası olmaz. Doktorunuz bulantı ve kusmayı durdurmak için bazı ilaçlar reçete edebilir. İshal ve kusmayı durdurmak için verilen ilaçları mutlaka kullanın. Mide gribini hafife almayın ve en kısa sürede doktora başvurun.

Mide gribinden korunmak için, bulaşıkları makinede yıkayın. Ellerinizi sabun ve su ile dezenfekte edin. Tezgahları dezenfekte edin. Kıyafet ve nevresim takımlarını düzenli olarak temizleyin. Hem evde, hem de dışarıda hijyen kurallarına uymaya çalışın.

Şunlara da göz atın;

  1. Mide üşütmesi belirtileri nelerdir?
  2. Mide spazmları neden olur?
  3. Mide asidini artırmanın yolları
  4. Mide krampları nasıl geçer?
  5. Mide ağrısına ne iyi gelir?

Haber Kategorileri

Ne İyi Gelir?

Lezzetli Haberler

Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Eliff Karadayı’dan yılbaşı sofrası için öneriler
Şık ve Lezzetli Yılbaşı Sofrası İçin 4 Nefis Tarif
Picanha Nedir, Nasıl Pişirilir?
Pasta Şefi Ebru Özgün'den 6 Yılbaşı Tatlısı