Mezopotamya, Dicle ve Fırat Nehri'nin arasında kalan topraklara verilen isimdir. Mezopotamya'nın uygarlık tarihi M.Ö 12.000 yıllar öncesine kadar dayanıyor. Ülkemizden 9 şehri kapsayan Mezopotamya toprakları, farklı kültürlerin yoğrulduğu bir yer olarak biliniyor. Farklı kültürlerin izlerini taşıyan Mezopotamya mutfak kültürü, zengin içeriği ile hem yöre halkını, hem de turistleri büyülüyor.
İsot, bulgur ve et ile hazırlanan çiğ köfte, Adıyaman mutfağıyla özdeşleşmiştir. Kökeni çok eskiye dayanan bu lezzet, marul ve limon eşliğinde sunulur. Özellikle Mezopotamya şehirlerinde yaygın olarak tüketilir. Mumbarın pirinç, bulgur ve baharatlarla doldurulmasıyla hazırlanan mumbar dolması, Batman başta olmak üzere Antep ve Adana'da da sık sık tüketilir. Mumbar dolması yapımında hem domates salçası, hem de biber salçası kullanılır. Patlıcan, domates ve kuzu etiyle hazırlanan Besni tava, Adıyaman'ın en sevilen yemeklerindendir. Hazırlaması 15 dakika süren bu yemek, fırında pişirildikten sonra sıcak sıcak servis edilir. Mardin mutfağında çok sevilen ıkbebet, haşlanmış içli köfte olarak da bilinir. Kıymalı harç ile doldurulan ıkbebet, tuzlu suda haşlandıktan sonra limonla birlikte sunulur. Mardin ile özdeşleşen irok, ıkbebet gibi hazırlanır. Ancak hazırlanan içli köfteler, haşlama yerine kızartma usulüyle pişirilir. Ayrıca bazı yörelerde 'oruk' olarak da bilinir. İç harcı pirinç, kıyma ve badem ile doldurulan kaburga dolması, koyun eti ile hazırlanır. Özellikle kalabalık sofralarda yer verilen kaburga dolması, hem doyurucu, hem de lezzetli bir yemektir. İsminden anlaşılacağı üzere Kilis mutfağıyla özdeşleşen bu yemek, kuzu etinin zırhla kıyma haline getirilmesiyle hazırlanır. Kilis'in yanı sıra Antep ve Urfa'da da sevilir. Ayrıca 'tava kebabı' ismiyle de bilinir. Pilav ve sebze ile birlikte sunulan büryan kebabı, Siirt mutfağının gözde tariflerinden biridir. Kebabın yanında sunulan pilav, safran, kuş üzümü ve yenibahar ile tatlandırılır. Kuzu işkembesinin bulgur ve kıyma ile doldurulmasıyla hazırlanan işkembe dolması, Mezopotamya şehirleri arasında 'kibe' ismiyle bilinir. Bu yemeğin lezzetli olması için, işkembeler çok iyi bir şekilde temizlenmelidir. Ülkemizde en çok Siirt ve Hatay mutfağında tüketilen maklube, pilavın, dana eti ve soğanla birlikte sunulmasıyla hazırlanır. Özellikle Mezopotamya mutfağında ve Arap ülkelerinde büyük bir ilgi görür. Gaziantep, Şanlıurfa ve Adıyaman başta olmak üzere birçok şehirde tüketilen patlıcan kebap, yalnızca 6 malzemeden oluşur. Patlıcan kebabını, videolu anlatımıyla kolayca hazırlayabilirsiniz. Günümüzde çok sevilen sac tava, Diyarbakır mutfağından yayılmıştır. Kökeni çok eskiye dayanan bu yemek, et ve sebzelerin birleşiminden oluşur. İsmini 'sac' olarak bilinen pişirme tavasından alır. Kapalı lahmacun olarak bilinen sembusek, Mardin ve Hatay'ın meşhur lezzetlerindendir. İç harcı kıyma ile doldurulan hamur, yarım ay şeklinde kapatılır ve kızartılır. Süryani içli köftesi olarak da bilinen kitel raha, hem Mardin, hem de Siirt mutfağıyla özdeşleşmiştir. Kıyma, bulgur ve yarma ile hazırlanır. Yoğurtlu sos eşliğinde sunulur. Bir çeşit türlü yemeği olarak da bilinen tırşik, Mezopotamya mutfağının mutlaka denenmesi gereken lezzetlerinden biridir. Hazırlaması 15, pişirmesi 25 dakika süren bu yemek, kısık ateşte pişirilmelidir. Antep'in meşhur yuvalamasını bilmeyen yoktur. Nohut, et, pirinç ve yoğurt ile hazırlanan bu yemek, sıcak bir başlangıç için sık sık tercih edilir. Mezopotamya tatlıları denildiğinde, ilk akla gelen ise dünya çapında ilgi gören baklavadır. Antep mutfağıyla özdeşleşen baklava, bayramların ve özel günlerin vazgeçilmezidir. Süt, pekmez, tarçın ve nişasta ile hazırlanan hariri tatlısı, Mardin ile özdeşleşmiştir. Ancak yöre halkı bu tatlıyı, üzümden çıkarılan şıra veya üzüm pekmezi ile yapar. Damla sakızı, süt ve su ile hazırlanan haytalya tatlısı, fıstık ve badem ile zenginleştirilir. Aroma katmak için, tatlı içerisine gül suyu eklenir. İsteğe göre meyve de eklenebilir. Kerebiç, Mersin ile özdeşleşen bir tatlıdır. Ancak Kilis mutfağında da sık sık tüketilir. Bazı yörelerde 'gerebiç' ismiyle de bilinir. Kerebiç tatlısının içi, ceviz ya da antep fıstığı ile doldurulur. Mezopotamya şehirlerinde nereye giderseniz gidin, mutlaka karşınıza çıkacak bir lezzettir mırra kahvesi. Acı kahve olarak da bilinen mırra, kahve çekirdeği ve su ile hazırlanır. Şanlıurfa'nın meşhur tatlısı olarak bilinen şıllık, un, su ve nişasta ile hazırlanır. Araları cevizle doldurulan şıllık tatlısı, şerbetle buluştuktan sonra servis edilir. Şunlara da göz atın;