Mercimek Köftesinin Kurumasını Engellemek İçin 12 Tüyo
Aslı Can Kaçar İçerik Editörü
30 Tarif       24 Takipçi
Mercimek köftesi, Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden biridir. Peki, mercimek köftesinin kurumaması için ne yapmalıyız? İşte, mercimek köftesinin kurumaması için yapmanız gerekenler:

Kırmızı mercimek, ince bulgur ve salça ile hazırlanan mercimek köftesi, hem öğle öğünlerinin, hem de çay saatlerinin vazgeçilmezidir. Doğru adımlar izlendiği takdirde nefis kıvamıyla herkesi kendine hayran bırakan mercimek köftesi, marul ve limon eşliğinde sunulur. Ancak mercimek köftesini hazırlarken veya saklarken yapılan bazı hatalar dışının kurumasına yol açabilir. Bu da lezzet kaybı ile sonuçlanır. Tam da bu yüzden, mercimek köftesi yaparken bazı noktalara dikkat etmek gerekir. İşte, mercimek köftesinin kurumaması için yapılması gerekenler;

Mercimek köftesinin ana malzemeleri kırmızı mercimek, ince bulgur ve çeşitli baharatlardır. Malzemelerin doğru oranda kullanılması, köftenin yumuşak ve nemli kalmasında büyük rol oynar.

  1. Mercimek, bulgurun üzerini 1-2 parmak geçecek kadar suyla pişirilir. Pişirme sonunda fazla su kalırsa, bu suyu süzmeyin çünkü bulgur suyu çekerken köftenin nemini sağlar. 
  2. İnce köftelik bulgur tercih edilmelidir. Bu tür bulgur, daha iyi su emer ve köfteyi daha yumuşak yapar.
  3. Mercimeği çok sulu bırakmak ya da aşırı koyulaştırmak köfte dokusunu olumsuz etkileyebilir. Pişirme sırasında mercimekler tamamen yumuşamalı ve hafif lapa bir kıvam almalıdır.
  4. Pişen mercimek sıcakken ince bulgurla karıştırılır ve karışımın üzeri bir kapak veya streç film ile kapatılarak bulgurun iyice şişmesi sağlanır. Bu adım, köftenin nemini artırır.
  5. Zeytinyağı gibi sağlıklı bir yağ eklemek, hem lezzet katar hem de köftenin kurumamasını sağlar. Yağı pişmiş salça karışımına ekleyerek iyice harmanlamayı unutmayın.
  6. İnce doğranmış soğanı kavurup salçayla karıştırarak köfte harcına eklemek hem lezzeti artırır hem de yumuşak bir doku sağlar.
  7. Harcı yoğururken fazla unutmamalısınız. Harcı aşırı yoğurmak, köftelerin daha sıkı ve kuru olmasına neden olabilir.

  1. Köftelere şekil verirken ellerinizi hafif nemlendirmek, yüzeylerinin pürüzsüz ve nemli kalmasını sağlar.
  2. Mercimek köftesi harcı şekil vermeden önce en az 20-30 dakika dinlendirilmelidir. Bu, malzemelerin iyice bütünleşmesini sağlar.
  3. Şekillendirdiğiniz köfteleri servis zamanına kadar üzerini streç filmle kapatın veya nemli bir bez serin. Bu, köftelerin havayla temas edip kurumasını önler.
  4. Servis sırasında köftelerin üzerine birkaç damla limon suyu ve zeytinyağı gezdirmek, köftelerin kurumasını engeller.
  5. Artan mercimek köftelerini buzdolabında saklarken bir hava geçirmez kap kullanın. Köftelerin üzerine streç film veya nemli bir bez koyarsanız nem kaybını önlersiniz.

Mercimek köftesinin kurumaması için en önemli adım, nem oranını iyi dengelemek ve köfteleri havayla fazla temas ettirmemektir.

Mercimek köftesi tarifini videolu anlatımıyla kolayca hazırlayabilirsiniz;

Şunlara da göz atın;

  1. Mercimek köftesinin püf noktaları
  2. Mercimek köftesinin kıvamı tutmazsa ne yapılır?
  3. Mercimek köftesinin yanına ne gider?
  4. Bulgur pilavının püf noktaları
  5. Kısırın salçası kavrulur mu?

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Mercimek Köftesinin Kurumasını Engellemek İçin 12 Tüyo
Dülger Balığı Nasıl Pişirilir: 3 Farklı Yöntem
İğde Nasıl Kurutulur: Fırında ve Güneşte Kurutma
Açelya Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
26 Kasım 2024 Masterchef: İlk Dokunulmazlık Oynandı!
Ezogelin Çorbasının Yanına Ne Gider: 12 Ana Yemek Önerisi