Menopoz Döneminde Hangi Vitaminler Kullanılır?
Menopoz birçok kadın için hayatın bir gerçeğidir. Kadınların kademeli olarak daha az östrojen ürettikleri menopoz döneminde hangi vitaminler kullanılır? İşte, menopoz dönemine iyi gelen vitaminler:

Menopoz, kadınlarda görülen, östrojenin azalmasıyla birlikte üremenin sona erdiği bir dönemdir. 45-55 yaş arasındaki kadınlarda görülen menopoz, sıcak basması, uyku bozuklukları, depresyon, gerginlik gibi farklı semptomlarla kendini belli eder. Menopoz dönemindeyken semptomların şiddetini hafifletmek için, bazı vitaminler kullanılabilir. Bu dönemde hem beslenmeye, hem de duygu durum değişikliklerine dikkat etmek gerekir. Gerekli görülmesi halinde doktor kontrolüyle alınan vitaminler, menopoz dönemini daha rahat atlatmanıza yardımcı olur.

Hangi Vitaminler Menopoz Döneminde Kullanılır?

  1. A Vitamini

A vitamini, retinoid adı verilen bir grup bileşiğe verilen addır. Retinol olarak da bilinen önceden oluşturulmuş A vitamini karaciğerinizde depolanır. Ancak fazlası zehirli olabilir. Sağlıklı kemikler için A vitamini gereklidir, ancak menopoz döneminde A vitamini alınması tartışmalıdır. 2002 yılında yapılan bir araştırma, postmenopozal kadınlarda yüksek düzeyde önceden oluşturulmuş A vitamini ile kalça kırıkları arasında bağlantı kurdu.

Beta-karotenden elde edilen A vitamini, kemik kırılma riskini artırıyor gibi görünmüyor. Menopozdan sonra kemik sağlığının korunmasına yardımcı olabilir. Turuncu ve sarı renkli meyve ve sebzeleri yiyerek ihtiyacınız olan A vitaminini beta karotenden alabilirsiniz. A vitamini takviyesi alıyorsanız, öncesinde mutlaka doktorunuza danışın.

  1. B12 Vitamini

B-12 vitamini, birçok gıdada bulunan suda çözünen bir vitamindir. Kemik sağlığı, DNA üretimi, nörolojik fonksiyon, kırmızı kan hücreleri oluşturma gibi birçok işlevde kullanılan B12 vitamini besinlerden alınabilir. Yaşlandıkça vücudunuz B12 vitamini emme yeteneğinin bir kısmını kaybeder ve B-12 vitamini eksikliği riskiniz artar. B12 vitamini eksikliğinde tükenmişlik, iştah kaybı, kabızlık, zayıflık, depresyon, el ve ayaklarda karıncalanma gibi semptomlar görülebilir. Menopoz döneminde yeterince B12 vitamini alamıyorsanız, doktor kontrolünde vitamin takviyesi kullanabilirsiniz.

  1. B6 Vitamini

B6 vitamini, beyin sinyallerini iletmekten sorumlu bir kimyasal olan serotoninin yapılmasına yardımcı olur. Kadınlar yaşlandıkça serotonin seviyeleri düşer. Dalgalanan serotonin seviyeleri, menopozda sık görülen ruh hali değişimlerine ve depresyona katkıda bulunan bir faktör olabilir. Menopoz sırasında ve sonrasında B6 vitamini takviyesi almak, düşük serotonin düzeylerinin neden olduğu semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir.

  1. D vitamini

Vücudunuz güneş ışığına maruz kaldıktan sonra D vitamini yapar. D vitamini eksikliği kemik kırılması, kemik ağrısı ve osteomalazi riskinizi artırabilir. D vitamini eksikliği, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. D vitamini alımını artırmak için, güneşte vakit geçirmek, yağlı balık, sığır karaciğeri, peynir, yumurta sarısı gibi D vitamini içeren besinler tüketmek gerekir. 

  1. E vitamini

E vitamini, vücuttaki hücrelere zarar veren serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olan bir antioksidandır. E vitamini ayrıca vücuttaki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilir. Stres hücre hasarına neden olabilir. E vitamini eksikliğinde kalp hastalıkları ve depresyon riski artar. Araştırmalar, E vitamininin stresi hafifletmeye yardımcı olduğunu, oksidatif stresi azalttığını ve depresyon riskinizi azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir. Bunun için badem, fındık, avokado, brokoli, deniz ürünleri, kabak, ıspanak, ay çekirdeği gibi E vitamini içeren besinler tüketebilirsiniz.

Fazla A vitamini alımı, toksisiteye neden olabilir. Tansiyon ilacı kullanıyorsanız, karaciğer hastalığınız varsa, A vitamini takviyesi kullanmayın. D vitamini, B6 vitamini ve B12 vitamini kan şekeri düzeylerini ve kan basıncını etkileyebilir. Şeker hastalığınız, düşük kan şekeriniz, düşük tansiyonunuz varsa veya kan şekerini ve tansiyonu etkileyen ilaçlar kullanıyorsanız bunları dikkatli kullanın. Menopoz döneminde herhangi bir takviye kullanmadan önce, mutlaka doktorunuza danışın.

Şunlara da göz atın;

  1. Menopozda beslenme nasıl olmalı?
  2. Menopozda hayat kurtaran öneriler
  3. Menopozda neden kilo alınır?
  4. Göz sağlığına iyi gelen vitaminler
  5. C vitamini eksikliği belirtileri

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Farklı Kek Tarifleri: Çay Saatlerine Özel 15 Nefis Kek Tarifi
Sigara Böreğinin Yanına Ne Gider: Sigara Böreğinin Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif
Yılbaşında Neden Hindi Yenir?
Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı