Mantı, Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden biridir. Patatesli, peynirli gibi farklı çeşitleri olsa da, mantı denildiğinde ilk akla gelen lezzet, kıymalı harç ile yapılan ve bohça şeklinde kapatılan Kayseri mantı oluyor. Her seferinde tekrar tekrar mantı yapmak istemeyenler ise, çareyi tek seferde donduruculuk mantı yapmakta buluyor. El açması hamurla yapılan mantıyı doğru şekilde dondurup sakladığınız takdirde, bir yıl içinde canınız ne zaman isterse çıkarıp pişirmek mümkün oluyor. Bu yüzden, donduruculuk mantı hazırlama ve mantıyı en doğru şekilde dondurma tekniklerini yazımızda anlatacağız.
Kayseri mantısı tarifimize göz atmayı unutmayın.
Hazırladığınız mantıları tepsiye koyduktan sonra, üzerine nişasta veya un serpiştirin. Bu sayede birbirlerine yapışmalarını önleyebilirsiniz. Mantı dolu tepsileri buzluğa atın ve yarım saat bu şekilde bekletin. Bu işlem, mantının şoklanmasını ve kurumasını sağlayacaktır. Tepsilerin hepsi aynı anda buzluğa sığmayacağı için, ilk hazırladığınız tepsiyi doğrudan buzluğa atın. Ardından bu işlemi diğer tepsiler için de uygulayın.
Şoklanan mantıları buzluktan çıkarın ve tek seferde pişireceğiniz miktarlara ayırın. Buzdolabı poşetine veya kilitli torbalara paylaştırın. Poşetlerin ağzını hava almayacak şekilde düğümledikten sonra, mantıları derin dondurucuya atın. Bu sayede mantılar kısa sürece donacak ve uzun süre tazeliğini koruyacaktır.
Başta söylediğimiz gibi, mantının yapımında süt ürünleri ve soğan kullanmazsanız, saklama süresi uzar. Poşetlerin üzerine tarih etiketi yapıştırabilirsiniz. Mantı, doğru koşullar oluştuğu takdirde buzlukta 1 yıla kadar muhafaza edilebilir.
Dondurucudan çıkardığınız mantıyı, 15 dakika oda sıcaklığında bekletin. Bu esnada tencerede su kaynatın. Hafifçe çözünmeye başlayan mantıları, kaynar suya atın ve pişirin. Ardından sosunu hazırlayarak sıcak sıcak servis edebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;