Mantı Nasıl Dondurulur?
Mantı nasıl dondurulur? Dondurucuya atılacak mantı nasıl yapılır? Mantının birbirine yapışmasını önlemek için ne yapmak gerekir? İşte, en basit adımlarla mantı dondurma teknikleri:

Mantı, Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden biridir. Patatesli, peynirli gibi farklı çeşitleri olsa da, mantı denildiğinde ilk akla gelen lezzet, kıymalı harç ile yapılan ve bohça şeklinde kapatılan Kayseri mantı oluyor. Her seferinde tekrar tekrar mantı yapmak istemeyenler ise, çareyi tek seferde donduruculuk mantı yapmakta buluyor. El açması hamurla yapılan mantıyı doğru şekilde dondurup sakladığınız takdirde, bir yıl içinde canınız ne zaman isterse çıkarıp pişirmek mümkün oluyor. Bu yüzden, donduruculuk mantı hazırlama ve mantıyı en doğru şekilde dondurma tekniklerini yazımızda anlatacağız.

Kayseri mantısı tarifimize göz atmayı unutmayın.

Dondurucuya Koymalık Mantı Nasıl Yapılır?

  1. Öncelikle klasik mantı hamurunu hazırlayarak işe başlayın. Hamuru hazırlarken içerisine yoğurt, süt, yumurta ve maya gibi malzemeler eklemeyin. Aksi takdirde mantının buzlukta dayanma süresi kısalır ve lezzeti kısa sürede bozulur.
  2. Mantı hamurunu un, su ve tuz yardımıyla hazırlayın. Ele yapışmayan bir hamur elde ettiğinizde üzerini örtüp 15 dakika dinlendirin.
  3. Daha sonra mantıyı ince bir şekilde açın ve bıçak yardımıyla kare olacak şekilde önce dikey, sonra yatay olarak kesin.
  4. Mantıyı uzun süre buzlukta saklayacağınız için, iç harcına soğan koymayın. Bunun yerine kıyma ve baharatları bir kapta karıştırın.
  5. Kare şeklinde kestiğiniz hamurlara, kıymalı iç harçtan pay edin.
  6. Hamurları bohça şeklinde kapatmak için, köşeleri orta kısımda birleştirin. Ardından bir tepsiye aktarın.

Mantı Nasıl Dondurulur?

Hazırladığınız mantıları tepsiye koyduktan sonra, üzerine nişasta veya un serpiştirin. Bu sayede birbirlerine yapışmalarını önleyebilirsiniz. Mantı dolu tepsileri buzluğa atın ve yarım saat bu şekilde bekletin. Bu işlem, mantının şoklanmasını ve kurumasını sağlayacaktır. Tepsilerin hepsi aynı anda buzluğa sığmayacağı için, ilk hazırladığınız tepsiyi doğrudan buzluğa atın. Ardından bu işlemi diğer tepsiler için de uygulayın. 

Şoklanan mantıları buzluktan çıkarın ve tek seferde pişireceğiniz miktarlara ayırın. Buzdolabı poşetine veya kilitli torbalara paylaştırın. Poşetlerin ağzını hava almayacak şekilde düğümledikten sonra, mantıları derin dondurucuya atın. Bu sayede mantılar kısa sürece donacak ve uzun süre tazeliğini koruyacaktır.

Başta söylediğimiz gibi, mantının yapımında süt ürünleri ve soğan kullanmazsanız, saklama süresi uzar. Poşetlerin üzerine tarih etiketi yapıştırabilirsiniz. Mantı, doğru koşullar oluştuğu takdirde buzlukta 1 yıla kadar muhafaza edilebilir.

Donmuş Mantı Nasıl Pişirilir?

Dondurucudan çıkardığınız mantıyı, 15 dakika oda sıcaklığında bekletin. Bu esnada tencerede su kaynatın. Hafifçe çözünmeye başlayan mantıları, kaynar suya atın ve pişirin. Ardından sosunu hazırlayarak sıcak sıcak servis edebilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Değişik mantı tarifleri
  2. Mantının yanına ne gider?
  3. Mantı sosları
  4. Mantı nasıl saklanır?
  5. Mantı nasıl pişirilir?

Haber Kategorileri

Yiyecek Saklama

Lezzetli Haberler

Krem Peynir Yerine Kullanılabilecek 9 Lezzet
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif
Sebzeli Kek Tarifleri: 10 Lezzetli Sebzeli Kek Tarifi
Soğuk havalarda cilt bakımı için 10 öneri
Bağırsakları Harekete Geçiren Besinler Nelerdir?