Manisa, Ege Bölgesi'nin ortasında bulunan, Türkiye'nin en kalabalık 14. şehridir. 'Şehzadeler Şehri' olarak bilinen Manisa, tarihimizde oldukça önemli bir yere sahiptir. Osmanlı şehzadelerinin saltanat tecrübesi kazandıkları önemli siyasi eğitim merkezlerinden biri olan Manisa, mesir macunu ve sultaniye üzümü ile tanınır. Manisa mutfağında, Ege'nin sevilen otlarına, zeytinyağına ve etli yemeklere yer verilir. İşte, Manisa mutfağından 10 yöresel tarif:
Nohut, mantı ve kuşbaşı et ile hazırlanan kulak çorbası, isteğe göre etsiz versiyonuyla da sunulabilir. Özellikle kış aylarında tercih edilen çorbalardan biridir.
Genelde kuzu etiyle hazırlanan odun köftesinin en önemli özelliği, meşe kömüründe pişirilmesidir. Şişe dizilen köftelere, domates ve biber dilimleri de eklenebilir.
Krep hamurunun patates, havuç ve mantar ile doldurulmasıyla hazırlanan Manisa kebabı, ayçiçek yağında kızartıldıktan sonra servis edilir.
Kıyma, ekmek içi ve maydanozla hazırlanan Kırkağaç köftesi, Manisa'nın aynı isimli ilçesiyle özdeşleşmiştir. Genelde yoğurt ile birlikte servis edilir.
Manisa ve Balıkesir ile özdeşleşen sura, kuzu eti ve pilav ile hazırlanır. Yapımında kaburga veya ön kol kullanılır. Kalabalık sofraların vazgeçilmezidir.
Şevket-i bostan, Ege Bölgesi'nin hemen her şehrinde severek tüketilen bir bitkidir. Şevket-i bostan yemeği hem kuzu etli, hem de etsiz olarak sunulabilir.
Bal kabağı, un ve yağ ile hazırlanan sinkonta, soğuk bir şekilde servis edilir. Servis için yanına yoğurt ilave edilir. Bal kabağı yerine farklı sebzelerle yapılan versiyonları da mevcuttur.
Yalnızca 5 malzemeden oluşan börülce tarator, 20-25 dakika içinde sofralardaki yerini alır. Limonla birlikte servis edilir.
İç harcı etli soğan ile doldurulan ekmek dolması, küçük veya büyük olarak sunulabilir. Yörede daha çok yuvarlak bir ekmeğin içi oyularak hazırlanır.
Mantar ve ceviz ile hazırlanan bu tatlı, şerbetle zenginleştirilir. Kızarmış hamurlar, soğuk şerbete batırılır ve şerbetini çekince servis edilir.
Şunlara da göz atın;