Manisa'nın Yöresel Yemekleri: Manisa Mutfağından 10 Yöresel Tarif
Manisa neyi ile meşhur? Manisa'da ne yenir? Manisa mutfağında hangi yemekler yapılır? İşte, Ege esintili Manisa mutfağından mutlaka denemeniz gereken 10 yöresel tarif:

Manisa, Ege Bölgesi'nin ortasında bulunan, Türkiye'nin en kalabalık 14. şehridir. 'Şehzadeler Şehri' olarak bilinen Manisa, tarihimizde oldukça önemli bir yere sahiptir. Osmanlı şehzadelerinin saltanat tecrübesi kazandıkları önemli siyasi eğitim merkezlerinden biri olan Manisa, mesir macunu ve sultaniye üzümü ile tanınır. Manisa mutfağında, Ege'nin sevilen otlarına, zeytinyağına ve etli yemeklere yer verilir. İşte, Manisa mutfağından 10 yöresel tarif:

  1. Kulak Çorbası

Nohut, mantı ve kuşbaşı et ile hazırlanan kulak çorbası, isteğe göre etsiz versiyonuyla da sunulabilir. Özellikle kış aylarında tercih edilen çorbalardan biridir.

  1. Odun Köftesi

Genelde kuzu etiyle hazırlanan odun köftesinin en önemli özelliği, meşe kömüründe pişirilmesidir. Şişe dizilen köftelere, domates ve biber dilimleri de eklenebilir.

  1. Manisa Kebabı

Krep hamurunun patates, havuç ve mantar ile doldurulmasıyla hazırlanan Manisa kebabı, ayçiçek yağında kızartıldıktan sonra servis edilir.

  1. Kırkağaç Köftesi

Kıyma, ekmek içi ve maydanozla hazırlanan Kırkağaç köftesi, Manisa'nın aynı isimli ilçesiyle özdeşleşmiştir. Genelde yoğurt ile birlikte servis edilir.

  1. Sura

Manisa ve Balıkesir ile özdeşleşen sura, kuzu eti ve pilav ile hazırlanır. Yapımında kaburga veya ön kol kullanılır. Kalabalık sofraların vazgeçilmezidir.

  1. Şevket-i Bostan

Şevket-i bostan, Ege Bölgesi'nin hemen her şehrinde severek tüketilen bir bitkidir. Şevket-i bostan yemeği hem kuzu etli, hem de etsiz olarak sunulabilir.

  1. Bal Kabağı Sinkonta

Bal kabağı, un ve yağ ile hazırlanan sinkonta, soğuk bir şekilde servis edilir. Servis için yanına yoğurt ilave edilir. Bal kabağı yerine farklı sebzelerle yapılan versiyonları da mevcuttur.

  1. Börülce Tarator

Yalnızca 5 malzemeden oluşan börülce tarator, 20-25 dakika içinde sofralardaki yerini alır. Limonla birlikte servis edilir.

  1. Etli Ekmek Dolması

İç harcı etli soğan ile doldurulan ekmek dolması, küçük veya büyük olarak sunulabilir. Yörede daha çok yuvarlak bir ekmeğin içi oyularak hazırlanır.

  1. Mantar Tatlısı

Mantar ve ceviz ile hazırlanan bu tatlı, şerbetle zenginleştirilir. Kızarmış hamurlar, soğuk şerbete batırılır ve şerbetini çekince servis edilir.


Şunlara da göz atın;

  1. Isparta yemekleri
  2. Diyarbakır yemekleri
  3. Samsun yemekleri
  4. Çanakkale yemekleri
  5. Sakarya yemekleri

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

Kahve Terimleri Sözlüğü: Uzman Olmak İsteyen Herkesin Bilmesi Gereken 37 Kahve Terimi
Tulum Peyniri Nedir, Nasıl Yenir?
14 Kasım 2024 Masterchef: 3. Dokunulmazlığı Hangi Takım Kazandı?
Hamilelikte Greyfurt Yenir Mi?
Kimler restoran, cafe açmalı veya açmamalı? Şef Murat Bozok'a sorduk
Şef Alp Çekici'den 3 Nefis Tarif