Sulu, tatlı ve bir o kadar da lezzetli; sıcak bir yaz gününde mangodan daha iyi bir şey var mı? Bu tropik meyveler çeşitli yemeklerde kullanılabilir ve atı��tırma için mükemmeldir, ancak olgunlaşmamış bir mangoyu ısırmak kesinlikle deneyimden uzaklaşır. Mangonuzun olgun olup olmadığını bilmek büyük bir oyun değiştirici olabilir, bu yüzden bu yararlı kılavuzu bir araya getirdik. Mangonuzun yemeye hazır olup olmadığını görmek için bu şık tüyolara bir göz atın.
Bilmeniz Gerekenler
- Mangoyu yavaşça sıkın. Çökecek kadar yumuşaksa olgun demektir.
- Mangoyu sapından koklayın. Tatlı ve tropik kokuyorsa, gitmekte fayda var.
- Meyvenin kabuğunda beyaz veya kahverengi benekler olup olmadığına bakın. Üzerinde benekler varsa yemeye hazırdır.
Mangonun Olgunlaştığını Gösteren İşaretler
- Mangoyu yavaşça sıkın. Mangoya parmak uçlarınızla bastırın. Meyve elinizde hafif geliyorsa olgun demektir. Meyve sert veya yumuşaksa, olgunlaşmamış veya fazla olgunlaşmamış olabilir.
- Tatlı bir aroma olup olmadığını kontrol etmek için mangonun sap ucunu koklayın. Meyvenin güçlü, meyvemsi ve tatlı bir kokusu varsa olgun olma ihtimali yüksektir. Mango ekşi veya alkollü kokuyorsa büyük olasılıkla bozulmuştur ve atılması gerekir.
- Mango çeşidini olgun rengiyle eşleştirin. Popüler inanışın aksine mangonun rengi her zaman onun olgunluğunu belirlemez. Her mango türü farklı bir renge olgunlaşır; ancak kırmızı renk meyvenin ne kadar güneş aldığını gösterir.
- Mangoda beyaz veya kahverengi lekeler olup olmadığını kontrol edin. Bu her zaman olgunluğun kesin bir göstergesi olmasa da mango kabuğunda bazı çiller varsa, bu onun yemeye hazır olduğunun bir işareti olabilir. Bu, içindeki meyvenin tatlı hale gelmesi ve şekerlerin tamamen gelişmesiyle ortaya çıkar.
- Meyveyi alın ve ağır olup olmadığına bakın. Olgun bir mango, özellikle olgunlaşmamış bir mangoyla karşılaştırıldığında boyutuna göre ağır hissedecektir.
- Mangonun yuvarlak mı yoksa dikdörtgen mi olduğuna dikkat edin. Satın aldığınız mangonun türüne bağlı olarak boyutu ve genel şekli olgun olup olmadığına karar vermenize yardımcı olabilir. Çoğu olgun mango ağır bir ağırlığa sahiptir ve oval şekillidir.
- Kırışık olup olmadığını görmek için cildi hissedin. Çoğu zaman olgun bir mangonun cildinde birkaç kırışıklık olur. Parmak uçlarınızı mangonun yüzeyine hafifçe sürün. Üzerinde çıkıntılar veya dokusal farklılıklar hissediyorsanız yemeye hazır olabilir.
- Mangonun sapının etrafındaki derinin dolgun olup olmadığına dikkat edin. Mango yuvarlak ve şişmişse yemeye hazırdır. Düz veya içe çökmüşse mango olgunlaşmamıştır.
Olgunlaşmamış Mango Nasıl Olgunlaştırılır?
- Olgunlaşmamış bir mangoyu 2 gün boyunca kahverengi bir kağıt torbaya koyun. Meyve olgunlaştıkça doğal olarak etilen gazı üretir ve gazı meyveyle birlikte torbanın içinde hapsetmek meyvenin daha hızlı olgunlaşmasını sağlayabilir. Yenilecek kadar olgun olup olmadığını görmek için meyveyi her gün kontrol edin.
- Mangoyu oda sıcaklığında bırakın. Meyvenin buzdolabında olgunlaşması daha uzun sürer, bu nedenle tezgahınızda veya meyve kasesinde en az 2 ila 7 gün bekletin. Soğuk sıcaklıklar olgunlaşma sürecini önemli ölçüde yavaşlatır, bu nedenle sıcaklığa yumuşak bir geçiş, meyvenin doğal olarak olgunlaşmasına yardımcı olabilir.
- Mangoyu olgunlaştığında buzdolabına koyun. Olgun mangolar hemen yenilmelidir, çünkü lezzetli ve tatlı etleri hızla olgunlaşabilir. O gün olgun bir mango yemeyi planlamıyorsanız, soğuk hava olgunlaşma sürecini yavaşlatacağından onu 5 güne kadar buzdolabında saklayın.
Şunlara da göz atın;
- Mango nasıl saklanır?
- Mango nasıl seçilir?
- Mango nasıl yenir?
- Mangonun faydaları nelerdir?
- Mango nasıl dondurulur?