Mangonun Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?
Tatlı ve lezzetli tadı ile mango sevilen tropikal meyvelerden biridir. Peki, mangonun bozulduğu nasıl anlaşılır? İşte, mangonun bozulduğunu gösteren 5 işaret:

Çok az meyve, taze, sulu mangonun keyifli deneyimine rakip olabilir. Tatlı, keskin, hafif çiçek tadı ve yumuşak, yumuşak etiyle mango, modern marketlerin bu tür ikramları yıl boyunca sunduğu için sizi minnettar kılan türden bir üründür. Mutfağınız için yüksek kaliteli mangoları elinize alacak kadar şanslıysanız, onları yiyene kadar onları taze tutmak için elinizden gelenin en iyisini yaptığınızdan emin olmak isteyeceksiniz.

Eğer bir mangonun tamamını yeni satın aldıysanız, olgunlaşana kadar onu kolaylıkla tezgahta bırakabilirsiniz. Olgunlaştığında, kalitesi düşmeye başlamadan önce yaklaşık üç gün sürecektir. Bu noktada bir alternatif, mangoyu beş güne kadar dayanacağı buzdolabına koymaktır. Mangonuzu dilimledikten sonra kalan parçaları buzdolabında hava geçirmez bir kapta saklayın.

Mangonun Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Bu saklama ipuçlarını kullansanız bile, bakteri veya küf gibi zararlı patojenleri tüketmenizi önlemek için mangonuzda bozulma belirtileri olup olmadığını kontrol etmeniz önemlidir. Bütün mangoları incelerken, yumuşak bir doku, aşırı koyu lekeler veya fermente edici bir koku olup olmadığına bakın. Bunlardan herhangi biri mevcutsa, fazla olgunlaşmış demektir ve atılması gerekir. Benzer şekilde, dilimlenmiş mangoda keskin bir koku varsa veya gözle görülür küf belirtileri varsa, yenmek yerine atılmalıdır. Mangonun bozulduğunu gösteren işaretler:

  1. Yumuşak Doku

Mango, sulu bir meyve olmasına rağmen sert bir dokuya sahiptir. Olgunlaştıkça yumuşamaya başlar. Ancak bozulan mango, parmağınızda biraz bastırdığınızda bile hemen çökecek ve eski haline dönmeyecektir. Bu durum mangonun fazla olgunlaştığını ve bozulduğunu gösterir. 

  1. İç Rengi

Mangonun bozulduğunu anlamak için, içini kesip açmanız gerekir. Eğer mangonun üzerinde aşırı koyu lekeler varsa veya kesip açtığınızda içi saydamlaşmışsa, bu durum bozulduğunun göstergesidir. Ek olarak fazla bekletilmesi halinde küflenmeler de görülebilir.

  1. Koku

Her besinde olduğu gibi mangonun bozulduğu da kokusundan anlaşılabilir. Normalde hoş ve tropikal bir kokuya sahip olan mango, bozulduğunda keskin ve kötü bir kokuya dönüşür. Meyveden özellikle fermente edici bir koku geliyorsa, kesinlikle tüketilmemesi gerekir.

  1. Yapışkan Yüzey

Mango sulu bir meyve olduğu için fazla olgunlaşması ve bozulması halinde iyice yumuşar. Bu durum şekerli yapısının dışa vurmasına da neden olabilir. Yani mangoyu elinize aldığınızda yapışkan bir yüzeyi varsa veya her zamankinden daha yapışkansa, bozulmuş olma ihtimali yüksektir.

  1. Tat

Son olarak bir besinin bozulup bozulmadığı tadına bakıldığında anlaşılır. Mangodan küçük bir parça kopartın. Eğer tadı çok keskin, kötü ve fermente edilmiş gibiyse, kesinlikle tüketmeyin. Bozulmuş mango, gıda zehirlenmelerine ve ciddi sağlık problemlerine yol açabilir.

Mangonuzun ortalamadan daha uzun süre dayanmasını istiyorsanız ömrünü uzatmanın iki yolu vardır. Bunun bir yolu, olgunlaşması fazladan birkaç gün sürecek ve bu süreçte size biraz zaman kazandıracak olgunlaşmamış mango satın almaktır. Bunları muz gibi etilen üreten diğer meyvelerin yanına koymak gibi yaygın ürün depolama hatasını yapmadığınızdan emin olun, aksi takdirde olgunlaşmaları önemli ölçüde hızlanacaktır. Ayrıca mangoyu parçalara ayırıp dondurucudaki hava geçirmez bir kapta saklayarak da dondurabilirsiniz; burada altı aya kadar dayanır ve smoothie'lerden kolay mango suyuna kadar her şeyde kullanılabilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Mangolu tarifler
  2. Mango nasıl saklanır?
  3. Mango nasıl dondurulur?
  4. Mango nasıl seçilir?
  5. Mango nasıl kurutulur?

Haber Kategorileri

Gıda Güvenliği

Lezzetli Haberler

Sebze ve Yemek Kokularına Elveda: Evdeki Ferahlığın Sırrı Bu İpuçlarında
Tatlı Bir Miras: Kestane Şekerinin Efsanevi Lezzet Yolculuğu
Hastalıklara Meydan Okuyun: Kış Aylarının Vazgeçilmez 10 Besini
Türk Mutfağı'nın Sofraları Süsleyecek En Lezzetli 13 Mezesi
Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları