Mangal Nasıl Yakılır: Adım Adım Mangal Yakma Teknikleri
Mangal nasıl yakılır? Mangal yakarken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Mangal için hangi malzemeler gereklidir? İşte, pikniğin keyfini ikiye katlayacak adım adım mangal yakma yöntemleri:

Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan mangal, ilkbahardan başlayıp sonbaharın ortalarına kadar devam eder. Mangal sezonu geldiğinde aile ve arkadaşlarla toplanılır, etler alınır, ızgara hazırlanır ve pikniğe gidilir. Pikniğin keyfini ikiye katlamanın en önemli yollarından biri de, mangalı doğru bir şekilde yakmaktır. Doğru teknikler bilinmediğinde uzun uğraşlar gerektiren mangal, tüm keyfinizi kaçırabilir. Tam da bu yüzden adım adım mangal yakma tekniklerini sizlerle paylaşıyoruz.

Önemli Not: Ülkemizde çıkan orman yangınları sebebiyle il sınırları içindeki ormanlık alanlara girişler 31 Ağustos 2021 tarihine kadar kadar yasaklanmıştır. 

Mangal yapmak için kendin pişir kendin ye mekanlarından yararlanabilirsiniz.

Mangal Nasıl Yakılır?

  1. Temizlik

Mangalda pişireceğiniz etlerin daha lezzetli ve hijyenik olması için, temizlik ilk adımdır. Mangalın içinde kalan kül ve yemek kalıntılarını güzelce temizleyin. Eğer suyla yıkadıysanız, mutlaka kağıt havlu yardımıyla kurulayın. Kısacası mangal haznesinin kuru ve boş olmasına özen gösterin.

  1. Kağıt ve Gazete

Mangalda ateşin tutuşmasını kolaylaştıran en önemli şey kağıt ve gazetelerdir. Eğer yanınızda getirdiyseniz gazeteleri buruşturun ve mangala dizin. Yanınızda yoksa çevreden bulmaya çalışabilirsiniz.

  1. Çıra ve Dal Parçaları

Mangal ateşini doğru bir şekilde yakmak için, çıra ve dal parçalarına çok ihtiyaç duyulur. Piknik alanına gittiğinizde kısa bir gezintiye çıkın. Kopmuş ağaç dallarını ve çıraları toplayarak mangalın yanına getirin. Dalları, kağıt parçalarının aralarına güzelce sıkıştırın. Kuru dalları ve çıraları kağıdın üzerine dik olacak şekilde yerleştirin.

  1. Kömür

Marketlerde satılan mangal kömürleri, mangalı yakmadan önceki son işlemdir. Kömürleri boş kalan yerlere güzelce yerleştirin. Ancak çıraların altını boş bırakmaya özen gösterin.

  1. Mangal Yakma

Tüm malzemeleri ekledikten sonra mangalı yakmaya başlayabilirsiniz. Bu işlemi kolaylaştırmak için, 3-4 yerden kağıt parçalarını tutuşturun. Kağıt parçaları daha kolay yandığı için kısa sürede dal, çıra ve kömürün yanmasını da sağlar.

  1. Ateşi Yellemek

Kömürün eşit bir şekilde yanmasını sağlamak için, yelleme işlemi gereklidir. Bu işlemi plastik tabak veya karton parçası ile kolayca yapabilirsiniz. Ateşi harlamaya yarayan yelleme işlemi, rüzgarın dağılmasını ve kömürün daha iyi yanmasını sağlar.

  1. Kömürleri Kırın

İri parçalı kömürleri, közlendiği zaman kırmanız gerekir. Bu işlemi uzun bir tahta parçası ile közlenen kömürlere vurarak kolayca yapabilirsiniz. Kömürleri dağıttıktan sonra, ızgara telini soğanla temizleyin.

  1. Etleri Pişirin

Izgara telini temizledikten sonra pişireceğiniz etleri telin üzerine dizin. Eğer ızgara teli çift taraflıysa, ara sıra çevirerek her tarafın eşit pişmesini sağlayabilirsiniz. Eğer tel tek taraflıysa, telin üzerindeki etleri maşa yardımıyla çevirin. Etleri pişirirken gözünüz hep üzerinde olsun. Bu sayede etlerin yanmasını önleyebilirsiniz.

Önemli Not: Mangalı pişirip etleri afiyetle yedikten sonra ateşi söndürmeyi unutmayın. Piknik ve mangal esnasında oluşan çöpleri en yakın çöp kutusuna atın. 

Şunlara da göz atın;

  1. Neden mangal yapmadan önce patates sürmeliyiz?
  2. Mangalda pişen sebzeler
  3. Barbekü tarifleri
  4. Piknik malzemeleri listesi
  5. Piknik yemekleri

Haber Kategorileri

Pişirme Yöntemleri

Lezzetli Haberler

Gözleme Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif: Gözlemenin Yanına Ne Gider?
Denizli Kahvaltı Mekanları: Denizli'de Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı
Krem Peynir Yerine Kullanılabilecek 9 Lezzet
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif
Sebzeli Kek Tarifleri: 10 Lezzetli Sebzeli Kek Tarifi