Yüksek konsantrasyonda güçlü bitki bileşikleri sayesinde, doğal mor tonlu yiyecekler çok çeşitli sağlık yararları sunar. Mor renk çoğunlukla meyvelerle ilişkilendirilse de, sebzeler ve tahıllar da dahil olmak üzere aralarından seçim yapabileceğiniz pek çok mor renkli yiyecek türü vardır. İşte besleyici ve lezzetli olduğu kadar görsel olarak da çekici olan 13 mor yiyecek:
Böğürtlen en bilinen mor meyveler arasındadır. Bu sulu meyveler, besleyici ve güçlü antosiyanin pigmentleri ile doludur. Antosiyaninler, gıdalara mor, mavi veya kırmızı renklerini veren bir tür polifenol bileşiğidir. Bu listedeki diğer meyve, sebze ve tahıllarda yüksek konsantrasyonlarda bulunurlar. Vücudunuzdaki güçlü antioksidanlar gibi davranırlar, hücrelerinizi hasardan korurlar ve olumsuz sağlık sonuçlarına yol açabilecek iltihaplanmayı azaltırlar. Antosiyaninler sağlığınızı çeşitli şekillerde destekler. Böğürtlen gibi antosiyanin açısından zengin yiyecekler yemek, diyabet, bazı kanserler ve kalp hastalığı gibi birçok kronik duruma karşı koruma sağlayabilir. Böğürtlen ayrıca diğer güçlü polifenol antioksidanların yanı sıra C vitamini, folat, magnezyum, potasyum ve manganez dahil olmak üzere lif ve mikro besinlerle yüklüdür. Tüm bu besinler, böğürtlenleri lezzetli ve tatlı bir ikram için oldukça besleyici bir seçim haline getirir.
Genellikle "yasak pirinç" olarak adlandırılan siyah pirinç (Oryza sativa L. indica), pişirildiğinde koyu mor bir renk alan benzersiz bir pirinç çeşididir. Diğer pirinç çeşitlerinin aksine, yüksek pigmentli yasak pirinç, kanserle savaşan etkileri olabilecek mükemmel bir antosiyanin kaynağıdır. Siyah pirinç antosiyaninlerinin, test tüpü ve hayvan çalışmalarında kanser hücresi büyümesini engellediği ve kanser hücresi ölümüne neden olduğu gösterilmiştir. Bu çarpıcı tahıl, beyaz veya kahverengi pirincin yerine renkli bir ikame yapar ve çorbalar, tavada kızartmalar ve pilavlar gibi bir dizi tarifte kullanılabilir.
Tüm tatlı patatesler oldukça besleyicidir ve C vitamini, provitamin A, potasyum ve B vitaminleri dahil birçok vitamin ve mineral sağlar. Mor tatlı patates, antosiyanin antioksidanları içerme avantajına sahiptir. Test tüpü ve hayvan araştırmaları, mor tatlı patateslerin iltihap önleyici özelliklere sahip olabileceğini ve hatta obeziteye ve kolon kanseri de dahil olmak üzere belirli kanser türlerine karşı koruma sağlayabileceğini göstermektedir. Herhangi bir tarifte daha yaygın olan turuncu etli tatlı patateslerin yerine mor tatlı patatesleri kullanabilirsiniz.
Patlıcanlar çeşitli renklerde gelir, ancak mor kabuklu patlıcanlar en yaygın olanlardır. Bu listedeki diğer yiyecekler kadar besleyici yoğun olmasa da patlıcan, kemik sağlığı ve metabolizması için gerekli bir mineral olan antioksidanlar ve manganez bakımından yüksektir. Mor patlıcanın kabuğu, hayvan ve test tüpü çalışmalarında iltihap önleyici ve kalp koruyucu özelliklere sahip olduğu gösterilen antosiyanin nasuninde özellikle yoğunlaşmıştır.
Mor karnabahar (Brassica oleracea var. botrytis) görsel olarak çarpıcı bir turpgillerden sebzedir. Beyaz renkli çeşitlerin aksine mor karnabahar, onlara yoğun mor bir ton veren genetik bir mutasyon sayesinde antosiyaninler içerir. Mor karnabahar, herhangi bir yemeğe yalnızca renk katmakla kalmaz, aynı zamanda anti-enflamatuar faydalar sunar ve kolorektal kanser de dahil olmak üzere belirli kanserlere karşı koruma sağlayabilir. Diyetinize karnabahar gibi turpgillerden daha fazla sebze eklemek kalp hastalığı riskinizi azaltabilir ve genel ömrünüzü de artırabilir.
Mor havuçlar, antosiyaninler, sinamik asit ve klorojenik asit dahil olmak üzere çok çeşitli polifenol antioksidanlarla dolu tatlı tadı olan, gevrek sebzelerdir. Araştırmalar, polifenol açısından zengin diyetleri tüketen kişilerin, bu önemli antioksidanlar açısından düşük diyetleri tüketenlere göre daha düşük kalp hastalığı, obezite ve diyabet oranlarına sahip olduğunu göstermiştir. Mor havuç, diğer havuç çeşitlerinden daha fazla polifenol antioksidan içerir, bu nedenle onları diyetinize eklemek sağlığınızı güçlendirmenin akıllı bir yoludur.
Kale, bir beslenme güç merkezidir ve mor tonlu Redbor çeşidi bir istisna değildir. Bir çalışma, Redbor lahana özünün kaempferol, kuersetin ve p-kumarik asit dahil 47 güçlü bitki bileşiği içerdiğini buldu. Kendine özgü rengi ve ilginç dokusu nedeniyle, Redbor lahanası genellikle bahçelere ve ekicilere görsel çekicilik katmak için dekoratif bir bitki olarak kullanılır. Bununla birlikte, aynı zamanda yenilebilir ve oldukça besleyicidir. Diğer yapraklı yeşilliklerle aynı şekilde birçok farklı tarifte kullanabilirsiniz.
Passiflora edulis, çarkıfelek meyvesi olarak bilinen lezzetli meyveler üretme kabiliyeti nedeniyle yetiştirilen tropikal bir asmadır. Olgun çarkıfelek meyveleri, gevrek tohumlarla dolu tatlı, yumuşak eti kaplayan sarı veya mor bir kabuğa sahiptir. Çarkıfelek meyvesi piceatannol adı verilen özel bir polifenol antioksidan içerir ve bunun sağlığı iyileştiren birkaç olağanüstü özelliği olduğu ve özellikle cilt sağlığı için faydalı olabileceği gösterilmiştir.
Garcinia mangostana ağacı, ürettiği hoş kokulu, mor tonlu meyve - mangosteen için eski zamanlardan beri tropik bölgelerde yetiştirilmektedir. Mangosteens, içinde bulunan keskin, hafif tatlı meyvenin tadını çıkarmak için çıkarılması gereken sert, koyu mor bir dış kabuğa sahiptir. Mangosten, DNA ve kırmızı kan hücrelerinin üretimi de dahil olmak üzere vücudunuzdaki birçok önemli süreç için gerekli olan bir B vitamini olan lif ve folat ile doludur. Bu eşsiz meyveler ayrıca bazı çalışmalarda anti-inflamatuar, nöroprotektif ve antikanser özellikler sağladığı gösterilen ksanton adı verilen antioksidanlar içerir.
Kuşkonmaz çoğunlukla yeşil renkle ilişkilendirilse de, bu sebze aynı zamanda beyaz ve mor da dahil olmak üzere başka tonlarda da bulunur. Mor kuşkonmaz, zengin vitaminler, mineraller ve güçlü bitki bileşikleri sağlayarak tariflere görsel çekicilik ve besinsel faydalar ekler. Mükemmel bir antosiyanin kaynağıdır. Mor kuşkonmaz aynı zamanda güçlü kalp koruyucu ve antikanser özelliklere sahip olabilecek bir polifenol bitki pigmenti olan en yüksek rutin konsantrasyonuna sahip kuşkonmaz çeşididir.
Acai meyveleri, antosiyaninler de dahil olmak üzere yüksek antioksidan konsantrasyonları nedeniyle sağlık dünyasında popüler hale gelen küçük, koyu mor meyvelerdir. Acai meyveleri, dondurulmuş, harmanlanmış acai meyvelerinden oluşan bir Brezilya yemeği olan acai kaseleri de dahil olmak üzere çeşitli tariflere dahil edilebilir. Ayrıca tıbbi kullanımlar için meyve suları, tozlar ve konsantre takviyeler haline getirilirler. Bu lezzetli mor meyveler sağlığınızı birçok yönden iyileştirebilir. Kan antioksidan içeriğini artırabilir ve yüksek kolesterolü, kan şekeri düzeylerini ve iltihabı azaltmaya yardımcı olabilirler.
Tüm lahana çeşitleri son derece besleyicidir. Bununla birlikte, kırmızı lahana olarak da bilinen mor lahana, bu turpgillerden sebzenin sağlığı geliştirici özelliklerini daha da artıran antosiyaninler içerir. Mor lahana lif, provitamin A ve C vitamini ile yüklüdür. Yüksek oranda pigmentli yapraklarında bulunan yüksek düzeydeki güçlü bitki bileşikleri sayesinde güçlü anti-inflamatuar etkiler sağlar. Mor lahana, yeşil lahana ile aynı şekilde kullanılabilir ve lahana salatası, güveç ve kızartmalara mükemmel bir katkı sağlar.
Arpa, siyah, mavi, sarı ve mor gibi çeşitli renklerde gelen bir tahıldır. Tüm arpa türleri, lif ve manganez, demir, magnezyum ve selenyum gibi mineraller bakımından yüksektir. Mor arpa, bu besinlerin yanı sıra antosiyaninlerle yüklüdür ve bu da onu besin açısından zengin bir içerik için mükemmel bir seçim haline getirir. Arpa ayrıca bir dizi sağlık yararıyla bağlantılı bir lif türü olan beta-glukan açısından da yüksektir. Araştırmalar, beta-glukanın sindirim sağlığını iyileştirebileceğini, kalp hastalığı risk faktörlerini azaltabileceğini ve bağışıklık yanıtını iyileştirebileceğini gösteriyor. Ek olarak, mor arpa gibi tam tahıllar açısından zengin diyetler tüketenlerin tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve bazı kanserler gibi hastalık oranları daha düşüktür.
Şunlara da göz atın;