Lezzet dergisi, Garanti Bankası’nın yeni uçuş kart�� Shop&Fly sponsorluğunda Jale Balcı ile hoşgörü, kardeşlik ve medeniyetler merkezi Antakya’ya gezi düzenledi. Gazeteci, yazar, blogger ve influencerlar’dan oluşan 30 kişilik davetli grubu, Antakya’nın tarihi yerlerini keşfederken, bir yandan da zengin mutfağının doyumsuz lezzetlerini tatma fırsatını yakaladılar.
9-10 Nisan tarihlerindeki gezinin ilk durağı Antioche Bağevi idi. Bu özel çiftlik evinde misafirleri Antakya’ya has yöresel lezzetler bekliyordu. Oruk, katıklı ekmek, Kaytaz Böreği, tuzlu yoğurt, humus, zahter salatası ve kısırın yanı sıra yöreye has peynirler de konukların büyük beğenisini kazandı. Antioche Bağları’nın sahibi Abud Abdo’nun sıcak evsahipliğindeki tadım, bağdaki geziyle birlikte sona erdi. Ardından Arkeolog Kenan Yurttagül ile Antakya tarihine kısa bir yolculuk yapıldı. MÜGE AKGÜN, AKASYA ASILTÜRKMEN, MURAT GÜLOĞLU, ÖZLEM SUNAY, 13 metre derinliğinde, 9.5 metre genişliğinde ve 7 metre yüksekliğinde bir mağaradan oluşan, Hristiyanlığın bilinen en eski kiliselerinden biri olarak kabul edilen Saint Pierre Kilisesi’nin büyüleyici atmosferi ise gezinin unutulmayacak anlarından biriydi. Misafirler ilk günü tamamlamadan Tarihi Bizim Künefe’de, Antakya’nın vazgeçilmezi tatlısı künefe ile buluştular. Akşam ise tarihi Konak Restaurant’ın muhteşem atmosferinde geceyi sonlandırarak konaklamak için Waxwing Hotel’e geçtiler. Lezzet dergisi ve Garanti Bankası’nın yeni uçuş kartı Shop&Fly işbirliğindeki Jale Balcı ile Antakya gezisinin ikinci gününde istikamet Samandağı idi. Titüs Tüneli, Beşikli Mağarası ve kral mezarlarının gezilmesinin ardından Vakıflı Köyü’ndeki Garbis’in Yeri’nde içli köfte ve katıklı ekmek tadımı için mola verildi. Musa Ağacı’nda dilekler dilendikten sonra konuklar Garanti Bankası’nın yeni uçuş kartı Shop&Fly ile alışveriş yapma ayrıcalığı da yaşadılar. Tarihi, kültürü ve doğası ile herkesi kendine bir kez daha hayran bırakan Antakya’dan ayrılmadan önceki son durağı tepsi kebabı tadımı için Güzelburç Tugay Kasabı’ydı. Gezimize destek veren Antakya Ticaret Odası Başkanı Hikmet Çinçin de bu yemekte aramıza katıldı. Kültür Bakanlığı’nın Müze Kart desteğiyle Hatay Arkeoloji Müzesi’nde tarihi bir yolculuğa çıktık.
ŞEBNEM BURCUOĞLU, MEMET ÖZER, ESİN ÖVET, BALÇİÇEK İLTER, JALE BALCI,
DİLARA KOÇAK, ORKUN BULUT
Gezinin üçüncü durağı, Kültür Bakanlığı’nın Müze Kart desteğiyle dünyanın sayılı mozaik koleksiyonlarından birine sahip olan Hatay Arkeoloji Müzesi’neydi. 32 bin 750 metrekare kapalı alanı ve 11 bin metrekarelik teşhir mekanı ile Türkiye’nin en büyük arkeoloji müzesi konumunda olan Hatay Arkeoloji Müzesi’ndeki tur, Paleolitik Çağ ile Üç Ağız Mağarası’nın canlandırması ile başladı. Tarih boyu Antakya’da yaşamış toplumların kronolojiye göre sıralanmış kalıntıları hayranlık uyandırırken, çanak çömlekler, Asi Nehri kolu üzerinde yer alan Orta ve Genç Tunç Çağı’na ait ‘Aççana Höyüğü/Antik Alalah’ eserleri ve tabletler büyük ilgi gördü. Müzede en çok dikkat çeken eserlerden biri ise; Kral Suppilulima’ya ait M.Ö 9. yüzyılda çıkarılan heykeli ve Antakya Lahiti’ydi.Hristiyanlığın ilk kilisesine yolculuk
Tarih, kültür, lezzet