Kuzu gerdan, kuzunun en çok tercih edilen bölümlerinden biridir. Kuzunun boyun kısmının dilimlenmesiyle elde edilen kuzu gerdan, yağlı bir dokuya sahiptir. Kuzunun nefes borusu, omurilik sinir ve boyun omuru alınır. Geriye kemikli olan kısım bırakılır. Rengi pembe ve beyaz arasında olan gerdan etinin, lifli ve kemikli bir yapısı vardır. Kuzu gerdandaki yağ oranı, kuzudan kuzuya göre değişiklik gösterir. Protein ve demir açısından çok zengindir. Bu yüzden sıklıkla tercih edilen besinler arasındadır.
Kuzu gerdanın yanında patates, salça, tuz, domates, nane, kekik, pul biber gibi baharatlar eşlik eder. Gerdan eti fırına verilmeden önce, mutlaka suda haşlanmalı ve yumuşatılmalıdır. Etleri haşladıktan sonra fırın tepsisine yağlı kağıt serilir. Bu esnada patates ve domatesler doğranır. İsteğe göre arpacık soğan ve sarımsak da eklenebilir. Etin üzerinde az miktarda yağ gezdirilir ve üzerine baharatlar serpiştirilir. Etin yanına patates, soğan gibi malzemeler ilave edilir. Önceden ısıtılmış 230 dereceli fırında, yaklaşık 1 saat 15 dakika pişirme işlemi gerçekleştirilir. Ancak ara sıra gerdan eti kontrol edilmeli ve gerekli görülürse, ters yüzü çevrilmelidir.
Kuzu gerdanları haşlamadan önce sıvı yağ eklenmiş bir tavada kızartmak gerekir. Kızaran gerdanlar tencereye alınır. Üzerine doğranmış patates, havuç, soğan, su ve tuz eklenerek pişmeye bırakılır. Ara ara karıştırılır ve suyu kontrol edilir. Suyu azalmasına rağmen etiniz pişmediyse, su ilavesi yapabilirsiniz.
Derin bir kabın içinde 1 yemek kaşığı yoğurt ve salçayı karıştırın. Kuzu gerdan dilimlerini karışıma bulayarak 20 dakika bekletin. Düdüklü tencereye tereyağı ve zeytinyağı ekleyip ısıtın. Isınan tavaya kuzu gerdanları alın ve çevirerek kızartın. Üzerine sıcak su ve tuz ilave edip 15 dakika pişmeye bırakın. Pişirme süresinin sonunda etinizi dikkatli bir şekilde tencereden alın ve servis edin.
Kuzu gerdan ile ne yapacağınıza karar veremediyseniz, aşağıdaki tariflerden ilham alabilirsiniz;
Şunlara da göz atın;