Kurban Bayramını Kilo Almadan Nasıl Geçirebiliriz?
Kurban Bayramında kilo almamak için ne yapmalıyız? Diyette olanlar bayramda nasıl beslenmeli? İşte, Dyt. Hülya Çağatay ve Uzm. Dyt. Hanse Nur Büyükdağ'dan diyette olanlar için bayramda sağlıklı beslenme önerileri:

Kurban Bayramı sevdiklerimizle bir araya geldiğimiz, geniş sofralarda buluştuğumuz özel günlerdendir. Peki bu geniş sofralarda diyet süreci nasıl olmalıdır, nasıl daha sağlıklı beslenilebilir ve kilo almadan bu süreç geçirilebilir?

Kurban bayramı boyunca kırmızı et ve tatlı tüketimi artış gösterir. Bu durum beraberinde kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon hastalıkları ve böbrek hastalıkları gibi rahatsızlıkları getirebilir. Aynı zamanda yanlış porsiyon seçimleri, aşırı tüketim kilo almanıza sebep olup diyet sürecinizi de olumsuz etkiler.

  1. En Önemlisi Porsiyon Kontrolü

Kurban bayramında beslenme sırasında kilo almamak için porsiyon kontrolüne oldukça dikkat edilmelidir. Diyetinizde sizin için belirlenen oran ve miktarda et grubu yer almalıdır. Yanında bol salata tüketilerek hem doygunluk hissi sağlanır hem de etler C ve E vitamini içermediğinden yanında C vitaminden zengin sebzelerin tüketilmesiyle demir emilimi arttırılmış olur.

  1. Bol Su Tüketilmeli

Bayramlarda ve özel günlerde yapılan hatalardan birisi su tüketiminiz azaltılmasıdır. Bu diyet sürecini olumsuz etkileyen en önemli sorunlardandır. Unutulmamalıdır ki su en iyi yağ yakıcı olmakla birlikte aynı zamanda vücudu susuz bırakmak açlık hissi yaratabilir. Günlük 2.5-3 litre su tüketilmelidir.

  1. Kavurma ve Kırmızı Eti Öğle Öğününde Tüketmekte Fayda Var

Bu süreçte kırmızı et tüketimini öğle öğününde yapmak, akşam yemeğinde ise sebze yemekleri tercih etmek sindirimi olumlu yönde etkileyeceğinden diyet sürecini bozmamaya yardımcı olacaktır.


  1. Daha Sağlıklı Pişirme Yöntemleri Seçilmeli

Pişirme yöntemi olarak; kızartma ve kavurma yerine haşlama, fırınlama ve ızgara gibi daha sağlıklı yöntemler tercih edilmelidir.  Etler kendi yağında pişirilmeli ilave yağ eklenmemelidir. Kurban bayramının geleneksel yemeği haline gelen kavurma tüketilmek istenirse içerisine tereyağı veya kuyruk/iç yağı eklenmeden, kendi suyunda, kısık ateşte pişirme yapılmalıdır.

  1. Şerbetli Tatlılara Dikkat

Diyet sürecini engelleyen unsurlardan birisi de tatlılardır. İlla tatlı yenmek istenirse şerbetli tatlılar yerine dondurma, meyve veya sütlü tatlılar tercih etmek diyeti daha az olumsuz etkileyecektir. Bu noktada da porsiyon kontrolüne dikkat etmeli, yenilen tatlı az porsiyonda ve ara öğün gibi bir kez tüketilmelidir. Ziyaretlerde meyve suları ve asitli içecekler yerine kahve, çay, sade maden suyu, bitki çayları tercih edilmelidir. Bu durumda şeker alımını kısıtlayacaktır.

  1. Fiziksel Aktivite Şart

Bayramda hareketsiz kalmamaya özen gösterilmelidir. Günde 40 dakika orta tempolu bir yürüyüş bu süreci olumlu yönde etkileyerek kilo alımını engelleyecek ve diyeti olumlu yönde destekleyecektir.


Yazar:

Dyt. Hülya Çağatay

instagram.com/diyetisyenhulyacagatay


Diyette Olanlar Bayramda Nasıl Beslenmeli?

Kurban Bayramı’nda kırmızı et tüketimi ve sıklığı artar, kahvaltılarda bile kavurma olarak tüketilir, tatlı, şeker ve çikolata gibi besinler de fazla tüketilmektedir. Etin kesildikten sonra hemen tüketilmesi doğru değildir. Ölüm katılığı nedeniyle et bu esnada yeterince lezzetli ve yumuşak olmaz, pişme süresini uzatır. Sindirim ile ilgili problemlere neden olabilir. Bu nedenle etler en az 24 saat bekletilmeli, daha sonra tüketilmelidir. Kurban etleri kesildikten hemen sonra tüketilmesi doğru değildir. Hatta bazen sabah kahvaltısında tüketilmektedir ancak ölüm katılığı nedeniyle et bu esnada yeterince lezzetli ve yumuşak olmaz, pişme süresini uzatır ayrıca sindirim problemlerine sebep olabilir. 


Gün içerisinde sindirim sıkıntısı yaşamamak için mümkünse etler buzdolabında en az 24 saat bekletilmeli sonra tüketilmelidir. Bayramın ilk günü kavurmalı kahvaltılar çok yapılıyor. Ağır bir kahvaltı yerine ilk gün yumurta, peynir, söğüş, tam tahıllı ekmek gibi besinlerle sağlıklı bir kahvaltı tercih etmeniz daha doğru olacaktır. Diğer günlerde et tüketmek isterseniz yanında aynı besin grubundan olan peynir ve yumurtayı tüketmemeniz doğru olacaktır, kahvaltıda etin yanında söğüş sebzeler ve tam tahıllı ekmek tüketebilirsiniz.


Kırmızı et yüksek miktarda görünür yağ içerir, doymuş yağ ve kolesterolü de yüksektir. Bu yüzden yağlı kısımlarından uzak durulmalıdır. Az yağlı veya yağsız tercih edilmelidir. Etler iyi kalite proteinle birlikte yağ, çeşitli mineraller ve vitaminleri de içermelerine rağmen C ve E vitaminini içermezler. Bu nedenle etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında sebzelerin de tüketilmesi sağlıklı beslenme için gereklidir. Ayrıca besin çeşitliliğinin sağlanması açısından sağlıklı bir yöntemdir. Kırmızı ette bulunan demir, çinko, yüksek protein ve vitaminlerden en iyi şekilde yararlanabilmek için, etin yanında taze ve renkli sebzeler, bolca da salata tüketmek gerekir. Yoğun et tüketiminin vücutta yaratacağı toksin etkisini azaltmak için de bol miktarda C vitamininden zengin taze meyve ve sebze tüketilmelidir. Bu sayede özellikle lif ve C vitamini, etteki besin maddelerinin daha iyi emilmesini sağlar, fazla kolesterolü de vücuttan uzaklaştırır.


Porsiyona dikkat edin, küçük servis tabağı alıp yiyebileceğiniz kadarını tabağınıza koyun sadece onları tüketin. Kola gibi asitli veya meyve suyu gibi şekerli içecekler yerine çay, ayran gibi içecekleri tercih edin. Pişirme yöntemi olarak haşlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan ve kavurmadan kaçınılmalıdır. Çok yüksek ısıda pişirme, uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli kanserojen maddelerin oluşumuna neden olur bu yüzden tercih edilmemelidir.

  1. Bayram sabahı kavurma ve kızartmalı bir kahvaltı yerine yumurta, peynir, söğüş, tam tahıllı ekmek, zeytin gibi kahvaltı tercih edilmelidir.
  2. Et porsiyonuna dikkat etmeliler, 2-3 porsiyon yani 60-90 gr kadar yeterli olacaktır. Özellikle etin yanında bol salata tüketmek faydalı olacaktır. 
  3. Tatlı tüketmek isteyenler tatlı porsiyonlarını küçülterek denge sağlayabilir, sütlü veya meyveli tatlıları tercih etmeleri daha faydalı olacaktır. Şerbetli tatlılarda ise her gün olmamakla birlikte 1-2 dilim baklava yeterli olacaktır. 
  4. Kızartma ve kavurmadan uzak durmalı, pişirme olarak haşlama veya ızgara veya fırın tercih edilmelidir. 
  5. Yemek sonrası kan şekeri yükselecektir, yemekten 1 saat sonra yapılan egzersizle kan şekeriniz dengelenecek ve salgılanan insülinin yağa dönüşümünü engellemiş olacaktır. Her gün 30 dakika ya da haftada 3 gün 45 dakika yürüyüş yapmaya özen gösterilmelidir. Hareket etmek hem aldığınız kalorili yakmanızı hem de metabolizmanızı hızlanmasını sağlar.
  6. Sıvı tüketimi de çok önemlidir. Günde mutlaka en az 2 litre su içilmelidir. Her kahve ve çay sonrası da 2 bardak su içilmelidir.


Yazar:

Uzm. Dyt. Hanse Nur Büyükdağ

instagram.com/dengeyasam


Şunlara da göz atın;

  1. Kurban eti nasıl kesilir?
  2. Kurban eti nasıl pişirilir?
  3. Kurban bayramında nasıl beslenmeliyiz?
  4. Şerbetli tatlı hazırlarken yapılan hatalar

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Gripler Neden Geçmiyor?
Kahvaltı Yapmak Neden Önemli?
İstanbul Kore Restoranları: En Lezzetli 10 Kore Yemeği Mekanı
Ev Yapımı 12 Çikolata Tarifi
Hamilelikte Mide Ağrısına Ne İyi Gelir?
24 Ekim 2024 Masterchef: 3. Dokunulmazlık Oynandı