Kupes Balığı Nasıl Pişirilir?
Kupes balığı nedir? Kupes balığı ne zaman yenir? Kupes balığı fırında nasıl pişirilir? Kupes balığı nasıl ayıklanır? İşte, fırında, tavada ve ızgarada kupes balığı pişirme yöntemleri:

Kupes, Sparidae familyasından ticari açıdan önemli bir balık türüdür. Kıbrıs'ta 'Voppa balığı' olarak bilinen bu balık, kıyılara yakın olan bölgelerde yaşar. Geceleri sürü halinde yukarı çıkar. Bitkisel ve hayvansal planktonlar ile beslenirler. Kafasından kuyruğuna kadar altın renginde çizgileri vardır. Görünen en büyük türleri 36 cm uzunluğundadır. Norveç'ten Angola'ya kadar olan kısımda yaşarlar. Ülkemizde ise Akdeniz ve Karadeniz'de yaygındır. Nisan ayında tüketilmeye başlanan bu balık, dikkatli bir şekilde temizlenmelidir. 

Kupes Balığı Nasıl Temizlenir?

  1. Öncelikle karın altı ve sırt kısmından boydan boya kesilir.
  2. Sırt kenarında, kuyruğa yakın yerden başlanılarak bıçakla kafasına doğru çekilir.
  3. Ardından karın altında, kuyruk kısmından başlanır ve karın boşluğuna kadar kesilir. Bu kesiklerin ardından kılçıklara kolayca ulaşılabilir.
  4. Balığın solungaçları hafifçe kaldırılarak açılır. Baş parmağıyla karın boşluğundaki tüm organlar çıkartılır.
  5. Balığın derisini soymak için kafasına doğru açılmış bir kenar olmalıdır. Bu kenardan bıçakla tutulur ve kuyruğa kadar çekilir. 
  6. İç organları ve derisi temizlendikten sonra, balıklar bol suyla yıkanır ve kurulanır. 


Kupes Balığı Fırında Nasıl Pişirilir?

  1. 4 adet kupes balığı ayıklanıp yıkandıktan sonra suyunu güzelce süzün.
  2. Bir kabın içerisine 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 3 diş ezilmiş sarımsak, pul biber, kekik, karabiber ve 1 tatlı kaşığı karışık salçayı koyup karıştırın.
  3. Hazırladığınız karışımı balıklara güzelce yedirin. İçini ve dışını karışıma bulayın.
  4. 1 adet patates ve soğanı halka halka olacak şekilde doğrayın. Fırın tepsisinin tabanına kalan karışımdan dökün.
  5. Üzerine patates ve soğan halkalarını yerleştirin ve balıkları koyun.
  6. Balığın üzerindeki kesiklere minik minik tereyağı parçaları koyun. Balığın üzerine ise defne yaprağı yerleştirin.
  7. Folyo ile üzerini kapattıktan sonra, önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında 40 dakika pişirin. Ardından tepsinin üzerindeki folyoyu çıkartın ve 15 dakika daha pişirin. 
  8. Fesleğen soslu kupes tarifine de göz atabilirsiniz. Afiyet olsun.


Tavada Kupes Balığı Nasıl Pişirilir?

  1. Balıkları güzelce temizleyip suyla yıkayın.
  2. Bir kabın içerisinde mısır ve tuzu karıştırın. Balıkları tamamen kuruttuktan sonra bu karışıma bulayın.
  3. Tavaya bir miktar zeytinyağı koyun ve balıkları önlü arkalı olacak şekilde pişirin.

Kupes Balığı Izgarada Nasıl Pişirilir?

  1. Balığı temizleyip suyla yıkayın ve kurulayın.
  2. Bir karışımın içerisinde zeytinyağı, karabiber, pul biber ve ezilmiş sarımsağı karıştırın.
  3. Balıkların dışını güzelce marine edin ve önceden ısıtılmış ızgarada kontrollü bir şekilde pişirin.


Şunlara da göz atın;

  1. Granyöz pişirme teknikleri
  2. Gümüş balığı nasıl pişirilir?
  3. Kaya balığı nasıl pişirilir?
  4. Sazan balığı pişirme yöntemleri
  5. Çinekop nasıl pişirilir?

Haber Kategorileri

Pişirme Yöntemleri

Lezzetli Haberler

Şef Umut Karakuş'tan Yılbaşı Sofralarınıza Çok Yakışacak 3 Özel Meze Tarifi
Yılbaşı Sofrası İçin Şarküteri Tabağı Nasıl Hazırlanır?
Diyet Yılbaşı Menüsü: Yeni Yıla Özel 28 Diyet Yemeği
Soda Nasıl Saklanır: Bozulmuş Soda Nasıl Anlaşılır?
Kırk Kat Baklava Tarihi
Arpa Çayının Faydaları Nelerdir?