Kumaşlardan Domates Sosu Nasıl Çıkarılır?
Domates sosu mutfaklarda en sık kullanılan soslardan biridir. Bu sebeple kıyafetlere en sık dökülen soslardan biri de domates sosudur. İşte, kumaşlardan domates sosu nasıl çıkarılır:

Domates sosu mutfaklarda en sık kullanılan soslardan biridir. Bu sebeple kıyafetlere en sık dökülen soslardan biri de domates sosudur. Domates sosu en temelinde domates ve yağdan oluşur. Sizlere domates sosu kıyafetlerden nasıl çıkartılır anlattık. İşte, kumaşlardan domates sosu nasıl çıkarılır:

Akrilik Kumaş, Naylon, Polyester, Spandeks Gibi Kumaşlardan Domates Lekesi Nasıl Temizlenir?

  1. Sosu kumaştan kazıyın. Sosu daha fazla içeri itmeden mümkün olduğu kadar çabuk kumaş yüzeyinden çıkarın. Domates sosunu kumaştan hızla silmek için kağıt havlu veya bez kullanabilirsiniz.
  2. Lekeyi soğuk suyla süngerle silin. Süngerinizle lekenin ortasından dışarıya doğru çalışın.
  3. Lekeye limon veya limon suyu uygulayın. Lekeyi limon suyuyla süngerleyin veya bir dilim limon kullanın ve lekeyi onunla ovalayın.
  4. Leke üzerinde leke çıkarıcı kullanın. Bir leke çıkarma çubuğu, sprey veya jel bulun ve lekeye uygulayın. Leke çıkarıcıyı 15 dakika bekletin.
  5. Lekeyi yıkayın ve ardından lekenin hala orada olup olmadığını kontrol edin. Lekenin arkasına kumaştan soğuk su akıtın. Lekenin kalıp kalmadığını görmek için kumaşı ışığa tutun.
  6. Leke hala oradaysa ıslatın. Kumaşı aşağıdaki solüsyonda 30 dakika bekletin:

-1 litre ılık su

- ½  çay kaşığı bulaşık deterjanı

-1 yemek kaşığı beyaz sirke

  1. Kumaşı suyla durulayın ve güneşte kurutun. Lekeyi, lekeli tarafı dışarı bakacak şekilde doğrudan güneş ışığına koyun. Güneş ışığı kalan lekelerin herhangi birini parçalamalıdır.
  2. Kumaşı yıkayın. Kumaşın bakım talimatlarına uyun ve kumaşınızı normal şekilde yıkayın.

Taze Domates Lekesi Nasıl Temizlenir?

  1. Sosu giysiden veya kumaştan kazıyın. Sosu daha fazla içeri itmeden mümkün olduğu kadar çabuk kumaş yüzeyinden çıkarın. Fazla sosu çıkarmak için kağıt havlu veya bez kullanabilirsiniz.[4]
  2. Lekeyi soğuk akan suyun altına koyun. Suyu lekenin tam üstünden akıtın. Aksi takdirde leke daha derine inecektir.
  3. Lekenin üzerine bulaşık deterjanı sürün. Lekenin üzerini tamamen kapatacak kadar bulaşık deterjanı sürün ve lekenin içinden dışarı doğru dairesel hareketlerle ovalayın.
  4. Bulaşık sabununu tamamen suyla durulayın. Lekeyi dışarı iterek kumaşın arkasından durulayın.
  5. Lekeyi bir süngerle hafifçe kurulayın (ovmayın). Lekeyi kaldırmak için bir sünger veya kağıt havlu gibi emici bir malzeme kullanarak lekeyi soğuk suyla silin. Beyaz bir kumaşınız varsa, lekeyi beyazlatmak için süngerinizle hafif bir çamaşır suyu, beyaz sirke veya hidrojen peroksit uygulayabilirsiniz.
  6. Her zamanki gibi yıkayın ve lekenin hala orada olup olmadığını kontrol edin. Lekeyi ışığa tutun ve hala orada olup olmadığına bakın. Leke hala duruyorsa lekenin üzerine leke çıkarma çubuğu, jel veya sprey kullanın. Gömlek hala ıslakken leke çıkarıcıyı uygulayın ve en az 5 dakika bekletin ve ardından tekrar yıkayın.
  7. Lekeyi güneşte kurutun. Kumaşı lekeli tarafı yukarı bakacak şekilde güneşe koyun ve kumaşın tamamen kurumasını bekleyin. UV ışınları kalan lekelerin parçalanmasına yardımcı olacaktır.

Kurumuş Domates Lekesi Nasıl Temizlenir?

  1. Lekeyi suyla ıslatın. Bu yöntem eski domates lekelerini giysilerden veya kumaşlardan çıkarmak içindir. Ve giysinin tamamını ıslatmanıza gerek yok, yalnızca lekeli kısmı ıslatmanız yeterli.
  2. Lekeyi bulaşık makinesi deterjanı (ağartıcı olmayan) ile ovalayın. Öncelikle bulaşık makinesi deterjanını giysinizin rengini veya dokusunu değiştirip değiştirmediğini görmek için giysinizin uzak bir yerinde deneyin. Daha sonra ıslak lekenin tamamını bulaşık makinesi deterjanıyla nazikçe ovalayın.
  3. Bulaşık makinesi deterjanının üzerine buz küpü sürün. Buz küpünüzü kullanarak lekeyi deterjanla ovalamaya devam edin. Leke çıkmış gibi görünene kadar ovun.
  4. Lekeyi sünger ve sirke ile kurulayın. Leke hâlâ duruyorsa sünger ve sirkeyi kullanın ve çıkıp çıkmadığını görmek için lekeyi kurulayın. Sirkedeki asit kalan lekenin parçalanmasına yardımcı olacaktır.
  5. Giysiyi yıkayın ve güneşte kurutun. Kullanım talimatlarını takip edin ve kumaşınızı normal şekilde yıkayın. Kumaşı, lekeli tarafı yukarı bakacak şekilde doğrudan güneş ışığında kurutun. Güneş ışığındaki UV ışınları kalan lekelerin parçalanmasına yardımcı olacaktır.

Şunlara da göz atın;

  1. Kola lekesi nasıl çıkarılır?
  2. Çikolata lekesi karbonat ile çıkarılır mı?
  3. Süt lekesi nasıl çıkarılır?
  4. Paslanmaz çelikten kahve lekesi nasıl çıkarılır?
  5. Beyaz bardaklardan lekeler nası çıkarılır?

Haber Kategorileri

Temizlik Önerileri

Lezzetli Haberler

Tavuklu Salata Tarifleri: 10 Değişik Tavuklu Salata Tarifi
Kadıköy Burger Restoranları: Kadıköy’de mutlaka görmeniz gereken 13 hamburgerci
Mahlepli Tarifler: Mahleple Yapılan 10 Farklı Tarif
Karadeniz Mutfağından 14 Sevilen Yemek
Gözleme Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif: Gözlemenin Yanına Ne Gider?
Denizli Kahvaltı Mekanları: Denizli'de Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı