Mahlep, gülgiller familyasına ait bir ağaç türüdür. Boyu 3-6 cm, yaprakları dairemsi, kenarları dişli ve tüylü bir bitki çeşididir. Güzel kokusuyla tanınan mahlep ağacının çiçekleri beyaz renklidir. Meyveler olgunlaştıkça siyah bir renk alır. Acı ve aromatik bir tada sahip olan mahlep, vanilyaya benzeyen hoş bir kokuya sahiptir. Bu yüzden hamur işlerine aroma ve koku katmak için kullanılır.
Un, mahlep ve kabartma tozu ile hazırlanan mahlepli burgu kurabiye, ismini şeklinden almıştır. İsteğe göre üzerine susam ekleyerek zenginleştirebilirsiniz.
Kandillerde dağıtılmasıyla bilinen kandil simidini evde kendi ellerinizle hazırlama ne dersiniz? Üzeri susama bulanan kandil simitlerine halka şeklini verebilirsiniz.
Patlıcan, kuzu eti ve nohut ile hazırlanan bu pilav, mahlep aromasıyla zenginleştirilir. Sıcak bir şekilde servis edilir. İsteğe göre farklı malzemeler de ekleyebilirsiniz.
İç harcı beyaz peynir ve maydanoz ile doldurulan mahlepli poğaça, çay saatleri için idealdir. İsteğe göre iç harcında zeytin veya patates de kullanabilirsiniz.
Damla sakızı ve mahlep aromasıyla hazırlanan simit, ortalama 1 saat içinde sofralardaki yerini alır. Kalabalık sofralarda ikram edilen mahlepli simit, üzeri kapatılarak muhafaza edilebilir.
Yalnızca 6 malzemeden oluşan mahlepli kurabiye, fındık ve kek unu ile hazırlanır. 15 dakikalık pişirme süresinin ardından servis edilir.
Kahvaltı sofraları için farklı tatlar denemek isteyenleri böyle alalım. Açma şekli verilen mahlepli çörekleri pikniğe giderken de tercih edebilirsiniz.
Mersin mutfağıyla özdeşleşen mamül, irmik, un ve mahlep ile hazırlanır. İç harcında hurma veya ceviz kullanılır. Yöreden yöreye göre değişiklik gösterebilir.
Yulaf unu, tahin ve mahlep ile hazırlanan bu kurabiye, diyet listelerinde de tercih edilebilir. Ancak dışında susam kullanıldığı için, bir öğünde maksimum 2 adet tüketilmesi önerilir.
Un, anason ve mahlep ile hazırlanan bu çubuklar, galeta olarak da bilinir. Özellikle ara öğünlerde tüketilir ve uzun süre tokluk hissi verir.
Şunlara da göz atın;