Köstebek Pasta kakaolu keki ile çay saatlerinin lezzetli bir eşlikçisi. Bu lezzetli tarif bu nedenle Türkiye'de de her dönem tarifi aranan pastalar arasında. Köstebek pasta sadece Türkiye değil, dünyanın farklı ülkelerinde de malzemelerdeki ufak tefek farklılıklarla beraber tercih edilen pastalar arasında. İşte Köstebek Pasta'nın kısa bir öyküsü...
Köstebek pastanın adı (İngilizcesi Mole Cake) aslında görüntüsünden geliyor. Belki Türkiye'de çok sık görmüyoruz ama internette kısa bir aramayla bir köstebek yuvasının nasıl göründüğüne bakabilirsiniz. Pastanın adı bir köstebeğin bıraktığı toprak yığınına benzediği için bu adı almış.
Köstebek pastanın orijini ile ilgili farklı kaynaklar var. Ancak tarifin adının Almanca Maulwurfkuchen'den geldiği belirtiliyor. Dolayısıyla tarif Almanya'da popüler ve aslında nostaljik bir pasta. Alman yemek tariflerinin yer aldığı Drindell Kitchen'da tarif için "Maulwurfkuchen doğum günleri için yaptığımız klasik bir Alman çikolatalı muzlu kek. Basit bir çikolatalı kek tabanı, taze muzlar ve Hollandalı sütlü çikolata parçacıklarıyla süslenmiş krem şantiden oluşur" deniliyor. Alman yemek sitelerinde köstebek pastanın doğum günlerinde yapıldığı belirtiliyor. Bazı kaynaklara göre ise tarif 1999 yılında bir Dr Oetker tarifiyle popüler hale gelmiş olabilir. Çünkü tarif aslında modern mayalama maddeleri veya teknoloji gerektiriyor bu nedenle kökeninin çok çok eski zamanlara gitmiyor olması makul.
Almanya'daki köstebek pasta tarifi Türkiye'den biraz daha farklı. Tarifte muz da kullanılıyor. İşte, Alman usulü köstebek pasta tarifi:
Malzemeler;
Yapılışı: Kelepçeli kalıbın alt kısmını yağlayın. Tereyağını mikser ile krema kıvamına gelene kadar karıştırın. Üzerine şeker ve vanilyayı ekleyin. Yumurta sarılarını azar azar ekleyin ve yüksek devirde karıştırın. Un, kabartma tozu, badem ve rendelenmiş çikolatayı ekleyerek karıştırmaya devam edin. Çırpılmış kremayı mikserle orta ayarda karıştırın. Hamuru kelepçeli kalıba döküp üzerini düzeltin ve fırına atın. 180 derecede ortalama 20-30 dakika pişirin. Ardından ızgara tel üzerinde soğumaya bırakın. Bir yemek kaşığı kullanarak, 1-2 cm'lik bir kenarlık bırakarak, yaklaşık 1 cm derinliğinde tabanı dışarı alın. Önce bir bıçakla kenardaki yüzeyi kesin. Kalanları bir kapta ufalayın. Muzları soyun, uzunlamasına ikiye bölün, limon suyu serpin ve oyulmuş tabana yerleştirin. Kremayı krem şanti, şeker ve vanilya şekeri ile katılaşana kadar çırpın, rendelenmiş çikolatayı ilave edin. Kremayı meyvelerin üzerine kubbe şeklinde yayın ve pasta kırıntılarını serpin (gerekirse kırıntıları hafifçe bastırın). Köstebek pastayı yaklaşık 1 saat soğutun. Dilimleyerek servis edin.
Mini köstebek pasta tarifini de deneyebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;