Konserve Ton Balığı Faydalı Mı?
Konserve ton balığı, dünya mutfaklarında yaygın olarak tüketilen besinlerden biridir. Peki, konserve ton balığı sağlıklı mı, zararlı mı? İşte, konserve ton balığı hakkında merak edilenler:

Konserve ton balığı, birçok mutfağın temel gıdaları arasında yer alır. Proteinle dolu olan konserve ton balığı, aynı zamanda uzun süre saklanabilir. Ton balığının birçok çeşidi vardır. Ancak genel olarak yağ ve kalorisi düşük mükemmel bir protein kaynağıdır. Konserve ton balığının yağda mı yoksa suda mı paketlendiği besin içeriğini etkileyebilir. Yağda paketlenen konserve ton balığı, suda paketlenen konserve ton balığından daha fazla kalori ve yağ içerir. Genel olarak, konserve ton balığı taze olandan daha fazla sodyum içerir. Ancak, kalori sayısı ve toplam yağ ve doymuş yağ miktarı, ton balığının yağda mı yoksa suda mı paketlendiğine bağlıdır.

Konserve Ton Balığının Faydaları Nelerdir?

  1. Ekonomik bir protein kaynağıdır. Ayrıca uzun süre dayanır. Bazı markalar kilerinizde 2-5 yıl dayanabilir.
  2. Kilo vermek istiyorsanız, kalorisi düşük ancak proteini yüksek olduğu için konserve ton balığı iyi bir seçenektir. Proteini yüksek diyetler, tokluk hissinin artması ve isteklerin azalması gibi kilo verme açısından faydalarla ilişkilendirilmiştir.
  3. Yağ oranı düşük olmasına rağmen ton balığı yine de iyi bir omega-3 yağ asidi kaynağı olarak kabul edilir. Omega-3'ler kalp, göz ve beyin sağlığı için faydalı olan temel diyet yağlarıdır.
  4. Konserve ton balığı, sağlıklı yağlara ek olarak, özellikle D vitamini ve selenyum olmak üzere çeşitli vitamin ve minerallerin de iyi bir kaynağıdır. 
  5. Son olarak, konserve olmasına rağmen, birçok konserve ton balığı markası minimum düzeyde işlenmiştir ve yalnızca ton balığı, su veya yağ ve tuz içerir. Bazı markalar ekstra lezzet için baharat veya et suyu da ekleyebilir.

Konserve Ton Balığının Zararı Var Mı?

Cıva, su kirliliği nedeniyle balıklarda sıklıkla bulunan ağır bir metaldir. Araştırmalar, cıvaya yüksek oranda maruz kalmanın insanlarda merkezi sinir sisteminde bozukluklar da dahil olmak üzere ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini göstermiştir. Ton balığı, halihazırda cıva ile kirlenmiş olabilecek diğer küçük balıkları yediği için, bu metal ton balığında toplanabilir ve yoğunlaşabilir. Bu nedenle, ton balığı, somon veya tilapia gibi diğer balık türlerine göre daha yüksek cıva oranına sahip olma eğilimindedir. Çalışmalar, haftada en az bir kez yüksek cıva oranına sahip balık tüketen kişilerin cıva seviyelerinin yükseldiğini ve yorgunluk yaşama olasılıklarının daha yüksek olduğunu göstermiştir. 

  1. Araştırmalar cıva maruziyetinin gelişmekte olan bir çocuğun sinir sistemi için özellikle toksik olduğunu göstermiştir. Bu nedenle çocuklara verilen ton balığı miktarı sınırlandırılmalıdır.
  2. FDA, hamile veya emziren kadınların civa oranı yüksek balıklardan uzak durmasını öneriyor. Ton balığı konservesi tüketimi haftada 110 gramdan fazla olmamalıdır. Her ihtimale karşı, ton balığı tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışın.
  3. Konserve ton balığı genellikle taze ton balığından daha fazla tuz içerir. Sağlık uzmanınız tuz alımınızı azaltmanızı önerdiyse, daha az tuz içeren markaları tercih etmek isteyebilirsiniz. Ayrıca, kilo vermeye çalışıyorsanız, fazla kalori tüketmekten kaçınmak için yağ yerine suyla paketlenmiş ton balığı tercih edebilirsiniz. Kutuya gelince, bazı kutular metalin aşınmasını veya kırılmasını önlemek için kutuların astarında kullanılan endüstriyel bir kimyasal olan bisfenol A (BPA) içerir.

Şunlara da göz atın;

  1. Ton balığı nasıl yenir?
  2. Ton balığı ile neler yapılabilir?
  3. Somon mu ton balığı mı?
  4. Ton balığı ile yoğurt yenir mi?
  5. Konserve ton balığı mikrodalgada ısıtılır mı?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Pratik Yılbaşı Tarifleri: Yılbaşı İçin Hazırlaması Kolay 7 Tarif
Yılbaşı Ritüelleri: Şans ve Bereket İçin 23 İlginç Ritüel
Ekonomik Yılbaşı Yemekleri: Yeni Yıla Özel 25 Düşük Bütçeli Tarif
2024 Yılında Okurlarımız Tarafından En Çok Okunan 10 Haber
Ruby Çikolatası Nedir, Nasıl Yapılır?
Kış Diyeti: Kışın Kilo Vermek İçin 9 İpucu