Kolajen, vücutta en çok bulunan proteindir. Kas, kemik, eklem, deri gibi dokuları birbirine bağlar ve bu dokuların güçlü ve esnek olmasını sağlar. Aynı zamanda saç ve cilt güzelliğine de destek olur. Vücutta kolajen sentezi 25 yaş itibariyle yavaşlar ve yaşlandıkça kolajen üretimi durur. Ancak yaşam tarzımızda yapacağımız bazı değişikliklerle kolajen sentezini artırmak mümkün. Özellikle beslenme düzeninde yapacağımız değişiklikler bu konuda oldukça etkilidir. Kolajen sentezini artırmaya yardımcı olan ve kolajen içeren yiyecekleri beslenme düzenine dahil eden ‘kolajen diyeti’ ile kolajen sentezini artırarak daha genç ve sağlıklı olabilirsiniz.
Kolajen diyetinde hedef; kolajen sentezini baskılayan etmenlerden uzak durmak, kolajen içeren ve kolajen sentezini artırmaya yardımcı olan besinleri beslenme düzenine dahil etmektir. Bu besinler; kolajen üretimi için gerekli olan prolin, glisin, C vitamini, çinko ve bakır gibi besin ögeleri içerenlerdir. Ancak öncelikle vücutta kolajen sentezini azaltan davranışlara dikkat etmeniz gerekir. Sigara içmek, yüksek şekerli beslenmek, güneş ışınlarına ve kirli havaya uzun süre maruz kalmak, stresli bir yaşam kolajen sentezini en çok azaltan faktörlerdir.
Kemik suyu en yaygın bilinen kolajen kaynaklarından biridir. Kolajenin yanı sıra Kalsiyum, magnezyum, fosfor, glukozamin, kondroitin, aminoasitler ve diğer birçok besin maddesini içerir. Bu bileşenlerin suya geçmesi için kemiklerin kaynama suyuna mutlaka az miktarda elma sirkesi ilave edilmelidir, böylelikle kemikteki faydalı maddelerin çözünüp suya geçme oranı artar. Ancak dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta, kolajen içerdiği için kemik suyu tüketiminde aşırıya kaçmamaktır. Çünkü kolesterol seviyesini yükselterek kalp damar hastalıklarına yakalanma oranınızı artırabilir.
Çiğ olarak tüketilebilen roka, maydanoz, dereotu, taze nane, domates gibi sebzeler oldukça yüksek oranda C vitamini içerir. C vitamini kolajen sentezi için en önemli besin ögesidir. Ne yazık ki pişmiş sebzelerden yüksek oranda C vitamini alamıyoruz. Bu sebeple mutlaka her öğününüze ister söğüş, ister salata şeklinde sebzeleri dahil etmelisiniz. Buna ek olarak günde 2 porsiyon meyve yediğinizde kolajen sentezi için yeterli oranda C vitamini sağlamış olursunuz. Ancak sigara içenlerin C vitamini ihtiyacının çok daha fazla olduğu unutulmamalıdır.
Sarımsak ve soğandaki ‘sülfür’ bileşeni, vücutta kolajen sentezlenirken kullanılır. Çiğ ve pişmiş olarak mutlaka gün içinde yemeklere ve salatalara eklenmelidir.
Meyvenin her türlüsü kolajen sentezinde etkilidir çünkü yüksek oranda C vitamini içerirler. Buna ek olarak özellikle kırmızı-mor meyvelerin içeriğindeki antioksidanlar kolajen sentezini destekler.
Süt ve süt ürünleri yüksek oranda prolin ve lisin içerir. Bunlar kolajen sentezini destekler. Aynı zamanda cilt sağlığı için çok etkili olan A, D ve B grubu vitaminlerini de barındırılar.
Yazar:
Dyt. Gökhan Çelik
Şunlara da göz atın;