Koç Yumurtası Nasıl Pişirilir?
Koç yumurtası nedir? Koç yumurtası yenir mi? Koç yumurtası nasıl temizlenir ve nasıl pişirilir? İşte, billur adıyla da bilinen koç yumurtasını temizleme ve pişirme teknikleri:

Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların yumurtalıkları olarak bilinen koç yumurtası, kesim aşamasından sonra hazırlanır ve satışa sunulur. Genellikle sakatatçılarda bulunan bu yumurta, ıslak ve kaygan bir görünüme, beyaz renkli yumuşak bir yapıya sahiptir. Billur adıyla da bilinen koç yumurtasının üzerinde saydam bir tabaka halinde zarı vardır. Hayvanın çeşidine göre ağırlığı farklılık gösterir. Erkek koyunların koç yumurtası 100-150 gram iken, dana koç yumurtası yaklaşık 1 kg ağırlığa sahiptir. 

Koç Yumurtası Yenir Mi?

  1. Görünümü ve fonksiyonu nedeniyle bazı kişileri tereddütte bırakan bu yumurta, aslında oldukça lezzetlidir. 
  2. Özellikle kurban kesiminden sonra yaygın olarak tüketilir.
  3. Usulüne uygun olarak pişirildiğinde hem besleyici, hem de lezzetlidir.
  4. Besin değeri açısından zengindir. 
  5. Sağlıklı beslenme için, ayda 1-2 kez olacak şekilde tüketilebilir.

Koç Yumurtası Nasıl Temizlenir?

  1. Yumurta pişirilmeden önce, temizleme işleminden geçirilmelidir. 
  2. Genellikle kasap veya sakatatçılarda temizlenerek satışa sunulur. Ancak temizlenmediyse, dışındaki zar mutlaka çıkartılmalıdır.
  3. Zarı çıkartmak için yumurta avuç içine alınır ve boylamasına zarı kesilir.
  4. Kesilen boşluktan baş parmağı geçirilir ve zar yumurtadan ayrılır.
  5. Diğer parmaklar yardımıyla zar tamamen yumurtadan arındırılır.
  6. Koç yumurtasının etrafında yer alan organ içi yağlar, önerilmeyen yağlar arasındadır. Bu yağların temizlendikten sonra tüketilmesi, daha sağlıklı olacaktır.

Koç Yumurtası Nasıl Pişirilir?

  1. Yumurtanın zarı soyulduktan sonra yıkanır ve kurulanır. Ardından ince dilimler halinde kesilir. Zeytinyağı, tuz, karabiber ve pul biber ile marine edilir. 1-2 saat buzdolabında sosun içinde bekletildikten sonra ızgara veya mangalda pişirilebilir.
  2. Tavada pişirmek için; Koç yumurtası küp küp doğranır. Tavaya bir parça tereyağı konur ve eritilir. Doğranan yumurtalar tavaya alınarak kahverengine dönene kadar sotelenir. İsteğe göre baharat ilave edilebilir.
  3. Koç yumurtası kebabı için; Zeytinyağı, kekik, doğranmış biber, domates, soğan, sarımsak ve koç yumurtası güveç kabına alınır. Güvecin ağzı alüminyum folyo ile sarılır. Güveç fırında veya ocakta ısıtılarak pişirilir.
  4. Kavurması için; Koç yumurtası kuşbaşı şeklinde doğranır. Ardından geniş bir tavanın içerisine alınır. Doğranın yumurtaların üzerini örtecek şekilde su doldurulur. 10 dakika haşlandıktan sonra kevgirle alınır ve süzülmesi için bekletilir. Tavanın içine zeytinyağı veya tereyağı konur. Haşlanan yumurtalar tavaya alınır. İsteğe göre soğan ve domates de eklenir. Hazırlanan koç yumurtası kavurması, maydanoz ve sumak eşliğinde servis edilir. 
  5. Haşlaması için; Koç yumurtası temizlendikten sonra bir tencereye alınır ve üzerini geçecek şekilde su eklenir. Orta ateşte 10 dakika pişirilir. Ardından suyu süzülür ve ılıması için beklenir. Daha sonra küp küp doğranır ve üzerine limon sıkılarak servis edilir. 

Şunlara da göz atın;

  1. Tavuk taşlık nasıl pişirilir?
  2. Kuşbaşı et nasıl pişirilir?
  3. Böbrek nasıl pişirilir?
  4. Dalak nasıl pişirilir?
  5. Oğlak nasıl pişirilir?

Haber Kategorileri

Pişirme Yöntemleri

Lezzetli Haberler

Sebze ve Yemek Kokularına Elveda: Evdeki Ferahlığın Sırrı Bu İpuçlarında
Tatlı Bir Miras: Kestane Şekerinin Efsanevi Lezzet Yolculuğu
Hastalıklara Meydan Okuyun: Kış Aylarının Vazgeçilmez 10 Besini
Türk Mutfağı'nın Sofraları Süsleyecek En Lezzetli 13 Mezesi
Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları