Kiraz Hangi Mevsimde Yetişir?
Kiraz hangi ayda toplanır? Kiraz nerede yetişir? Kiraz hangi mevsimde yetişir? İşte, birbirinden lezzetli kiraz çeşitleri ve hasat dönemleri:

Gülgiller familyasına ait bir bitki olan kiraz, Hazar Denizi, Güney Kafkasya, Kuzey Akdeniz ve Kuzeydoğu Anadolu'da doğal olarak bulunur. Meyveleri olgunlaşmadan önce, ağaçlar pembe çiçeklerle dolar. Taze bir şekilde tüketilir. İsteğe göre tatlılara ve içeceklere eklenmesi de mümkündür. Yunan mitolojisinde 'doğum ve yenilenme', Çin'de ise 'ölümsüzlük' olarak sembolize edilir. Kiraz çiçeklerinin açması, baharın geldiği anlamına da gelir. 



Kiraz Hangi Bölgede Yetişir?

2018 verilerine göre dünyada kiraz üretimi en çok Türkiye'de yapılmıştır. ABD, Ukrayna, Rusya ve Polonya Türkiye'yi takip eder. Ülkemizde kiraz üretimi denildiğinde Isparta, Manisa, Afyon, İzmir ve Bursa ön plana çıkan şehirlerimizdir. 

Kiraz Hangi İklimde Yetişir?

Kiraz, ılıman iklimlerde yetişen bir meyvedir. Kış aylarında sıcaklık -20'nin altına düşerse, kiraz ağacı ölebilir veya gelişimi durabilir. Aşırı yaz sıcakları da gelişim açısından istenmemektedir. Ortalama 1000 m rakım, kiraz yetiştiriciliği için idealdir. Ilıman iklimleri sevdiği için, Marmara, Orta Anadolu ve Ege Bölgesi'nde yetiştirilebilir.

Kiraz Hangi Toprakta Yetişir?

Kiraz, kumlu-killi toprakları sever. Su tutan ve kötü drenajlı topraklara hiç dayanıklı değildir. Kökleri, yabani kiraz anacına tercih edilir. İyi drene edilmiş, havalandırılmaya elverişli, çok verimli, derin ve yaz ayları devamlı sulanabilen topraklar kiraz yetiştirmek için uygundur. Kuru topraklarda meyve dalları seyrektir ve meyveler küçük kalır. Toprağın pH'sı 5.5-7.5 aralığındadır.



Kiraz Hangi Mevsimde Yetişir?

Kiraz, yaz ayı meyvesidir. Mayıs ve Haziran ayında hasat edilerek pazar tezgahlarındaki yerini alır. 

Kiraz Çeşitleri ve Hasat Dönemleri

  1. Prime Giant: Erkenci bir çeşittir. California'da geliştirilmiştir. Çok verimlidir. Meyveleri iri ve kalp şeklindedir. Dışı parlak kırmızı rengindedir. Hasat zamanı, Mayıs ayının sonundadır.
  2. Early Lory: En erkenci çeşittir. Mayıs ayının 3. ve 4. haftasında hasat edilir.
  3. Starks Gold: Çok geç yetişen bir çeşittir. Verimlidir. Bol miktarda çiçek açar. Taşınmaya dayanıklılığı azdır. Meyveleri orta büyüklükte, yuvarlak ve sarı renklidir. Sananiye daha uygundur. Haziran ayının son 2 haftasında hasat edilir.
  4. Ziraat 0-900: Çok geç yetişen bir çeşittir. Ağaçları verimlidir. Halk arasında Napolyon olarak anılan iri Türk kirazıdır. Meyveleri çok iri ve kalp şeklindedir. Kabuk rengi kırmızı, meyve eti ise sert ve suludur. Taşımaya dayanıklıdır. Haziran ayının son haftasında hasat edilir. 
  5. Regina: Almanya'da piyasaya çıkarılmıştır. Meyveleri çok iri, siyaha yakın koru kırmızı, sert ve suludur. Hoş kokusu vardır. Hasat zamanı, Ziraat'ten 10 gün sonradır. 
  6. Kordia: Ziraat'ten 4-5 gün sonra hasat edilir. Doğu ve Batı Avrupa'da yaygın olarak kullanılır. Meyvesi iri ve kalp şeklindedir. Koyu kırmızı rengindedir.


Şunlara da göz atın;

  1. Çilek hangi mevsimde yetişir?
  2. Dut hangi mevsimde yetişir?
  3. Avokado hangi mevsimde yetişir?
  4. Ananas hangi mevsimde yetişir?
  5. Mandalina hangi mevsimde yetişir?

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Yılbaşı Pastaları: Yeni Yıla Özel 32 Yılbaşı Pastası Tarifi
Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Karton Bardaktan Kahve İçmek Neden Tehlikeli?
Glaze Tekniği Nedir, Glaze Nasıl Yapılır?
2024'te YouTube Kanalımızda En Sevilen 10 Video