Kileri Düzenlerken Bilmeniz Gereken 4 İpucu
Kiler temizliği, besinlerin doğru muhafaza edilmesi için çok önemlidir. Peki, kiler temizliği nasıl yapılır? İşte, kileri düzenlerken mutlaka dikkat etmeniz gereken 4 ipucu:

Kiler, hemen her evde bulunan, özellikle uzun ömürlü besinleri saklamak için kullanılan oda veya dolaplardır. Kileri her zaman temiz ve düzenli tutmak çok önemlidir. Çünkü düzenli bir kiler ile yiyeceklerin böcek istilasına uğramasını engelleyebilir, ürünleri son kullanma tarihi gelmeden kullanarak tasarruf edebilirsiniz. Kiler, aslında mevsimler değiştikçe temizlenmelidir. Yani 3 ayda bir kez kilerinizi temizlemek genellikle yeterli olacaktır. Ancak böcek istilası durumunda hiç zaman kaybetmeden temizlik yapmak gerekir. Bu sayede böceklerin mutfağın ve evin geri kalanına yayılmasını engelleyebilirsiniz.

Kiler Temizliğinde Bilmeniz Gerekenler

  1. Rafları boşaltın

Kiler temizliğinde ilk adım, rafları tamamen boşaltmaktır. Eşyaları karton kutuya veya doğrudan mutfak tezgahının üzerine alabilirsiniz. Kileri boşaltırken benzer eşyaları bir arada tutun. Bu sayede dizerken zamandan tasarruf edebilirsiniz. 

  1. Temizlik

Kileri tamamen boşalttıktan sonra, kırıntı ve örümcek ağlarını temizlemek için elektrikli süpürge kullanın. Her yeri süpürdükten sonra, bir kovaya ılık su ve beyaz sirke koyun. Bezi bu suya batırın ve kilerin her tarafını bu bezle silin. Silme işleminden sonra rafların havayla kurumasını bekleyin. Vaktiniz yoksa, mikrofiber bez kullanarak her tarafı güzelce kurulayın. Kiler tamamen kurumadan yiyecekleri geri koyarsanız, küf ve nem sorunu ile karşılaşabilirsiniz. 

  1. Ayıklayın

Kilerdeki eşyaları yerine geri koymadan önce mutlaka ayıklama işleminden geçirin. Örneğin buzdolabı veya başka bir yere ait olan eşyaları uygun yerlere koyun. Tüm ürünlerin son kullanma tarihini kontrol edin ve tarihi geçenleri çöp kutusuna atın. Konserveleri inceleyin. Eğer şişmiş veya sızıntı yapanlar varsa, bunları da çöpe atın. Böcek istilası olan kavanozların içini boşaltın ve sıcak suyla böceklerden kurtulana kadar yıkayın. Kullanmadığınız yiyecekleri ayırarak ihtiyaç sahiplerine ulaştırmayı düşünebilirsiniz.

  1. Kileri Düzenleyin

Günlük olarak kullandığınız tahıl gevreği gibi atıştırmalıkları kolayca erişebileceğiniz yerlere yerleştirin. Benzer ürünleri, bir organizer sepetine doldurarak birlikte saklayabilirsiniz. Son kullanma tarihi uzun olan besinleri rafın arkasına, son kullanma tarihi kısa olacak yiyecekleri ise ön sıralara yerleştirin. Kileri düzenledikten sonra kapağını kapatarak kullanmaya devam edebilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Kilerden eksik olmaması gereken ürünler
  2. Mutfak temizliği nasıl yapılır?
  3. Mutfak dolapları nasıl temizlenir?
  4. Mutfak masası nasıl temizlenir?
  5. Aslında hiçbir işe yaramayan temizlik tüyoları

Haber Kategorileri

Temizlik Önerileri

Lezzetli Haberler

Krem Peynir Yerine Kullanılabilecek 9 Lezzet
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif
Sebzeli Kek Tarifleri: 10 Lezzetli Sebzeli Kek Tarifi
Soğuk havalarda cilt bakımı için 10 öneri
Bağırsakları Harekete Geçiren Besinler Nelerdir?