Ketoz'da Olduğunuzu Gösteren 10 İşaret
Ketoz, vücudun glikoz yerine yağ yakmaya başlamasıyla keton seviyelerinin yükselmesi durumudur. İşte, ketoz'da olduğunuzu gösteren olumlu ve olumsuz semptomlar:

Vücudunuz glikoz yerine yağ yaktığında, bu durum ketozis adı verilen yüksek keton seviyelerine yol açar. Semptomlar nefesinizin kokusu, iştahı ve enerji seviyelerindeki değişiklikleri içerebilir. Ketojenik veya keto diyeti, kilo vermenin ve sağlığınızı iyileştirmenin popüler ve etkili bir yoludur. Doğru şekilde uygulandığında, bu düşük karbonhidratlı, yüksek yağlı diyet kandaki keton seviyenizi yükseltecektir. Ketonlar, hücrelerinize yeni bir yakıt kaynağı sağlayan kimyasal yan ürünlerdir. Keto diyetinde vücudunuz birçok biyolojik adaptasyona uğrar. Buna insülin düzeylerinde azalma ve yağların parçalanmasında artış da dahildir. Bu olduğunda, karaciğeriniz beyninize enerji sağlamak için çok sayıda keton üretmeye başlar. Ancak ketozda olup olmadığınızı bilmek çoğu zaman zor olabilir. Ancak ketoz ve ketoasidoz arasındaki farkı anlamak önemlidir. İkincisi, diyabetli kişileri etkileyebilecek çok ciddi bir durumdur.

Not: Pankreatit, karaciğer yetmezliği, yağ metabolizma bozuklukları ve diğerleri gibi belirli tıbbi durumlarınız varsa keto diyetinden kaçının.

Ketozda Olduğunuzu Gösteren İşaretler

  1. Ağız kokusu

Atkins diyeti gibi keto diyeti ve benzeri diyetleri uygulayan birçok kişi, nefeslerinin alışılmadık, meyvemsi bir koku aldığını bildiriyor. Ağız kokusu aslında tam ketoza ulaşmanın yaygın bir yan etkisidir. Dişlerinizi günde birkaç kez fırçalamak veya şekersiz sakız kullanmak sorunu çözebilir. Çok fazla su içerek susuz kalmamak da yardımcı olabilir.

  1. Kilo kaybı

Keto diyetleri, diğer düşük karbonhidratlı diyetlerle birlikte kilo vermede oldukça etkilidir, ancak bir çalışmada 8 katılımcının artan LDL kolesterol veya artan kreatinin gibi güvenlik endişeleri nedeniyle çalışmayı bıraktığını belirtmek gerekir. Birçok kilo verme çalışmasının gösterdiği gibi, keto diyetine geçtiğinizde hem kısa, hem de uzun vadeli kilo kaybı yaşayabilirsiniz. İlk hafta hızlı kilo kaybı yaşanabilir. Bazı insanlar bunun yağ kaybı olduğuna inansa da esas olarak su ağırlığıdır. 

  1. Kanda artan ketonlar

Keto diyetinin ayırt edici özelliklerinden biri kan şekeri seviyelerinde azalma ve ketonlarda artıştır. Keto diyetine ilerledikçe ana yakıt kaynaklarınız olan yağları ve ketonları yakmaya başlayacaksınız. Ketozu ölçmenin en güvenilir ve doğru yöntemi, özel bir ölçüm cihazı kullanarak kandaki keton seviyenizi ölçmektir. 

  1. Nefeste artan ketonlar

Kan keton düzeylerini ölçmenin başka bir yolu da nefes analiz cihazıdır. Ketoz sırasında kanınızdaki üç ana ketondan biri olan asetonu izler. Bu size vücudunuzun keton seviyeleri hakkında bir fikir verir çünkü besinsel ketozda olduğunuzda daha fazla aseton vücuttan ayrılır. Nefes analiz cihazı sayesinde keton seviyeleri ölçülebilir.

  1. İştah bastırma

Birçok kişi keto diyeti uygularken açlığın azaldığını bildiriyor. Ancak açlıktaki bu azalmanın, protein alımının artmasıyla birlikte vücudunuzun açlık hormonlarındaki değişikliklerden kaynaklanabileceği öne sürüldü. Ketonların kendisi de beyninizi etkileyerek iştahın azalmasına yardımcı olabilir.

  1. Enerji artışı

İnsanlar genellikle çok düşük karbonhidratlı bir diyete başladıklarında beyin bulanıklığı, yorgunluk ve hasta hissettiklerini bildirirler. Buna “düşük karbonhidrat gribi” veya “keto gribi” denir. Bununla birlikte, uzun süreli keto diyeti yapanlar sıklıkla odaklanmanın ve enerjinin arttığını bildirmektedir. Ketozise girdiğinizde beynin büyük bir kısmı glikoz yerine ketonları yakmaya başlar. Ketonlar beyniniz için son derece güçlü bir yakıt kaynağıdır.

  1. Kısa süreli yorgunluk

Keto diyetine ilk geçiş, yeni diyet yapanlar için en büyük sorunlardan biri olabilir. İyi bilinen yan etkiler arasında halsizlik ve yorgunluk sayılabilir. Bunlar genellikle insanların tam ketozise girmeden önce diyeti bırakmalarına ve uzun vadeli faydaların çoğunu elde etmelerine neden olur. Bu değişim sırasında yorgunluğu azaltmak için elektrolit takviyesi almak isteyebilirsiniz.

  1. Performansta kısa vadeli düşüşler

Karbonhidratları ortadan kaldırmak, ilk aşamada yorgunluğa yol açabilir. Buna egzersiz performansındaki ilk düşüş de dahildir. Bunun başlıca nedeni kaslarınızın glikojen depolarındaki azalmadır. Her türlü yüksek yoğunluklu egzersiz için ana ve en verimli yakıt kaynağını sağlarlar. Birkaç hafta sonra birçok keto diyeti yapan kişi performanslarının normale döndüğünü bildiriyor.

  1. Sindirim sorunları

Keto diyeti genellikle yediğiniz yiyeceklerde büyük bir değişiklik içerir. Kabızlık ve ishal gibi sindirim sorunları başlangıçta sık görülen yan etkilerdir. Bu sorunlardan bazıları geçiş döneminden sonra azalacaktır ancak sindirim sorunlarına neden olabilecek farklı gıdalara karşı dikkatli olmak önemli olabilir. Ayrıca bol miktarda lif içeren, bol miktarda sağlıklı, düşük karbonhidratlı sebzeler yediğinizden emin olun. En önemlisi, çeşitlilikten yoksun bir diyet yeme hatasına düşmeyin. Bunu yapmak sindirim sorunları ve besin eksikliği riskinizi artırabilir.

  1. Uykusuzluk

Keto diyeti yapanların çoğu için büyük sorunlardan biri uykudur, özellikle de diyetlerini ilk kez değiştirdikleri zaman. Pek çok insan, karbonhidratlarını ilk kez büyük ölçüde azalttıklarında uykusuzluk yaşadıklarını veya geceleri uyandıklarını bildiriyor. Ancak bu genellikle birkaç hafta içinde iyileşir.

Şunlara da göz atın;

  1. Ketojenik diyet hakkında bilinmesi gerekenler
  2. Ketojenik diyette kaçınılması gereken besinler
  3. Keto dostu meyveler
  4. Keto dostu içecekler
  5. Diyet smoothie tarifleri

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Et Yemeğinin Yanına Hangi Çorba Gider?
Brownie Tarifleri: Kahvenin Eşlikçisi Olacak 14 Brownie Tarifi
Ravioli Tarifleri: İtalyan Usulü 10 Nefis Ravioli Tarifi
Kokusuz Karnabahar Pişirmek İçin 5 İlginç Püf Noktası
Feng Shui Bitkileri: Yaşam Enerjisiyle Dolu 10 Bitki
Bursa Kahvaltı Mekanları: En İyi 19 Mekan