Tatlı bir sos çeşidi olan ketçap, domates püresi, sarımsak, soğan ve baharatlarla hazırlanır. Sosisli sandviç, hamburger, patates kızartması gibi yiyeceklerin yanında servis edilen ketçap, genelde fast food ürünleri ile birlikte tercih edilir. Ev yapımı ketçap, sağlık için daha yararlıdır. Hazır paketlerde alınan ketçaplar ise hem tatlandırıcı, hem de katkı maddeleri içerir. Ketçap, domates bazlı temel bir çeşni olduğu için basit bir beslenme profiline sahiptir. İşte, sağlık sitesi Healthline'ın haberine göre ketçabın besin değerleri:
Ketçap Besin Değerleri
1 yemek kaşığı ketçap şunları içerir;
- Kalori: 17 kcal
- Protein: 1 gramdan az
- Karbonhidrat: 4,5 gram
- Şeker: Günlük değerin %7'si
- Sodyum: Günlük değerin %7'si
Ketçap, mayonez ve hardala göre daha fazla şeker içerir.
Ketçabın Faydaları Nelerdir?
- Bazı insanlar ketçabı "boş kalori" olarak görüyor çünkü tuz ve şeker içeriyor ancak pek çok vitamin ve mineralden yoksun. Aynı zamanda ketçabın ana maddesi sağlıklı bitki bileşikleriyle dolu olan domatestir.
- Ketçap, en yoğun likopen kaynaklarından biridir. Likopen, anti-inflamatuar va antidiyabetik özelliklere sahiptir. Ancak ketçabın aynı etkide olup olmadığı bilinmiyor.
- Likopen güçlü bir antioksidan olduğu için, ketçap da bu görevi görebilir.
- Araştırmalar likopenin Alzheimer ve Parkinson hastalıkları gibi durumların tedavisine yardımcı olabileceğini gösteriyor.
- Likopenin antioksidanları kalp hastalıklarıyla savaşmaya yardımcı olabilir. İnsan çalışmaları, likopen açısından daha yüksek bir diyetin daha düşük kalp hastalığı riski ile ilişkilendirildiğini göstermektedir.
Ketçap genellikle küçük miktarlarda yenildiği için taze veya konserve bütün domatesler size daha fazla likopen, daha az kalori, daha az şeker ve genel olarak daha fazla besin sağlayabilir. Hazır ketçaplar yerine, ev yapımı ketçap tüketerek faydalarını artırabilirsiniz.
Ketçap Zararlı Mı?
Çoğu insan için ketçap ölçülü tüketildiğinde tamamen güvenlidir. Yine de çok fazla ketçap tüketmek hafif yan etkilere neden olabilir. Ketçabın potansiyel zararları şu şekildedir;
- Şeker oranı oldukça yüksektir. 1 yemek kaşığı ketçap günlük ihtiyacınızın %7 veya daha fazlasını şeker içerebilir. Ketçabı seviyorsanız ve tek öğünde 4-5 yemek kaşığı yerseniz, şeker için günlük ihtiyacınızın %35'ini veya daha fazlasını yalnızca ketçaptan tüketebilirsiniz.
- Tuz oranı oldukça yüksektir. Paketlenmiş ketçap ürünlerinin çoğu aynı zamanda tuz bakımından da yüksektir. Tuza duyarlıysanız çok fazla tuz tüketmek yüksek tansiyona, kalp hastalığına ve diğer sağlık sorunlarına katkıda bulunabilir.
- Asitli bir besindir. Mide yanması veya reflü sorunu yaşıyorsanız çok fazla ketçap yemek bu durumu kötüleştirebilir.
- Nadir de olsa ketçap alerjisi veya hassasiyeti olması mümkündür. Ketçap alerjisine domates veya baharattaki sirke gibi sülfitler, salisilatlar ve glüten içeren diğer bileşenler neden olabilir.
Şunlara da göz atın;
- Dip sos tarifleri
- Acı sos tüketmek sizin için iyi mi?
- Sağlıklı salata sosları
- Tavuk sosları
- Kolay sos tarifleri