Kestane Ağacı Nasıl Yetiştirilir?
Kestane sonbahar ve kış aylarının sevilenlerinden biridir. Kestane ağaçta yetişir. Peki kestane ağacı nasıl yetiştirilir? İşte, kestane ağacı nasıl yetiştirilir:

Kestane ağaçları, çeşitli iklimlerde büyüyebilir ve tohumdan veya fideden başlatılabilir. En iyi sonuçlar için, yanıklığa dayanıklı ve iklim bölgenize uyarlanmış bir çeşit seçin. Sizler için kestane ağacı nasıl yetiştirilir anlattık. İşte, kestane ağacı nasıl yetiştirilir:

Dikim Temelleri

  1. Güneşli bir yer seçin. Kestane ağaçları, doğrudan güneş ışığında büyüdüğünde en iyi şekilde büyür. En iyi sonuçlar için, büyüme mevsimi boyunca her gün altı saat veya daha fazla doğrudan güneş ışığı alan bir yer seçin.
  2. Mümkünse, ağacı hafif bir eğimin üstüne de dikmeyi düşünün. Bunu yapmak, fazla suyu boşaltmaya yardımcı olabilir ve köklerin ıslanmasını önleyebilir. Asla yokuşun dibine kestane dikmeyin.
  3. Toprak kalitesine dikkat edin. Kestane ağaçları için en iyi toprak, iyi drene olan ve hafif asitli topraklardır.
  4. En az iki ağaç dikin. Tek bir kestane ağacı tek başına kestane üretemez. Ağacın kestane üretmesini istiyorsanız, 60 m içinde ikinci bir ağaç olması gerekir.
  5. Çapraz tozlaşmayı desteklemek için iki farklı kestane çeşidi ekin.


Tohumdan Başlamak

  1. Tohumları soğutun. Tohum somununu nemli sphagnum yosunu, turba yosunu veya talaşla dolu plastik bir torbaya koyun. Torbayı kapatın, ardından birkaç ay buzdolabınıza koyun.
  2. Kestane tohumları aslında sadece normal, işlenmemiş kestanelerdir.
  3. Havalar ısındıktan sonra, soğutulmuş tohumlu yemişleri doğrudan açık havada ekebilirsiniz.
  4. Dikim için en iyi zaman erken ilkbahar, genellikle Mart ortası civarındadır. Toprak işlenecek kadar yumuşak ve ılık olur olmaz tohumu ekebilirsiniz.
  5. Alternatif olarak, onları içeriye erken ekin. Kestaneler genellikle Şubat ayının başından ortasına kadar kök salmaya başlar. Ağaca bir avantaj sağlamak istiyorsanız, bu kökler geçtikten sonra tohumları iç mekana erken ekebilirsiniz.
  6. Tohumu oldukça sığ bir deliğe yerleştirin. Yaklaşık 2,5 cm derinliğinde bir çukur kazın. Kestane tohumunu deliğe yerleştirin ve ek toprak veya ekim karışımı ile gevşek bir şekilde örtün.
  7. Kestanelerin çoğu siz ekmeden önce filizlenmiş olacağından, yemişleri dikerken filizlerin yüzlerinin aşağı baktığından emin olun.
  8. Tohumu hayvanlardan koruyun. Tohumu dış mekana ektikten sonra üzerini tel örgü veya sepetle örtün. Bunu yapmak, tohumu çoğu kemirgenden koruyacaktır.
  9. Tel kafesin üst kısmının yerden 5 ila 10 cm yukarıya çıktığından emin olun. Bu, perdenin kaldırılması gerekmeden önce fideye büyümesi ve kendini kurması için bir şans verecektir.
  10. İç mekanda başlatıyorsanız, tohumu örtmeniz gerekmediğini unutmayın.

Fidelerden Başlayarak

  1. Yeterince derin bir çukur kazın. Delik, yerleşik köklerin katlanmadan içeri girebilmesi için yeterince derin olmalıdır.
  2. Delik, dikmek istediğiniz fidenin kök topağının en az iki katı büyüklüğünde olmalıdır.
  3. Eski kabuğu bükün. Fideyi kabından dikkatlice çıkarın ve köklere yapışmış eski kestane kabuğunu bulun. Köklere zarar vermeden hafifçe bükmek veya kırmak için parmaklarınızı kullanın.
  4. Kök topunu deliğe yerleştirin. Fidenin kök topunu deliğin içinde ortalayın. Ağaç sabitlenene ve artık hareket edemeyecek hale gelene kadar deliği bahçe toprağı veya dikim karışımı ile doldurun.
  5. Ağacı daha da sağlamlaştırmak için toprağı elleriniz ve ayaklarınızla doldurun.
  6. Ağacı diktikten sonra toprağı iyice sulayın. Su, toprağın yerleşmesine yardımcı olur ve normalde paketlenmiş yetiştirme ortamı içinde hapsolmuş hava ceplerini giderir.

Ağaç Bakımı

  1. Düzenli olarak sulayın. İlk veya ikinci ayı boyunca kestane ağacının her hafta 4 litre suya ihtiyacı olacaktır.
  2. Yabani otları kontrol altında tutun.
  3. Bunu yapmanın en iyi yolu, ağacın etrafına organik malç uygulamaktır. Malç ayrıca toprağın nemi tutmasına yardımcı olur.
  4. İkinci yılda gübreleyin. Dış mekanda ikinci yaşından itibaren ağaca yıllık olarak gübre verebilirsiniz.
  5. Fidanı dikerken gübreleme yapmayın. Bunu yapmak yaprak üretimini teşvik edecektir, ancak ağacın bu süre zarfında çabalarını kök üretimine odaklaması gerekir.
  6. Kestane yanıklığına dikkat edin. Kestane yanıklığı, endişelenmeniz gereken tek büyük hastalıktır, ancak önemli bir tehdit oluşturabilir.
  7. Ağacı böcek zararlılarına karşı da koruyun. Ağacınıza saldırabilecek birkaç farklı zararlı böcek vardır, ancak en büyük sorun genellikle kestane kurdudur.

Kestane Hasadı

  1. Ağaca bolca zaman verin. Kestane ağaçları ilk yıllarında hiç meyve vermezler. Yakınlarda en az bir tane daha kestane ağacı varsa ve ağaçlar bu yıllarda sağlıklı kalırsa, sonunda kestane üretmelidir.
  2. Kestaneler düştükçe toplayın. Kestaneler genellikle Ekim başlarında olgunlaşır ve havalar soğuyunca büyüdükleri tomurcukları bırakır.
  3. Kestaneleri buzdolabında veya derin dondurucuda saklayın. Kuruyemişleri yemeklik olarak kullanmak istiyorsanız kabuklarında bekletip buzdolabında bir ay kadar saklayın.

Şunlara da göz atın;

  1. Çiğ kestane nasıl yenir?
  2. At kestanesi yenir mi?
  3. Kestane hangi mevsimde yetişir?
  4. Kestaneli tarifler

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Et Yemeğinin Yanına Hangi Çorba Gider?
Brownie Tarifleri: Kahvenin Eşlikçisi Olacak 14 Brownie Tarifi
Ravioli Tarifleri: İtalyan Usulü 10 Nefis Ravioli Tarifi
Kokusuz Karnabahar Pişirmek İçin 5 İlginç Püf Noktası
Feng Shui Bitkileri: Yaşam Enerjisiyle Dolu 10 Bitki
Bursa Kahvaltı Mekanları: En İyi 19 Mekan