Kesme Tahtası Nasıl Temizlenir: 5 Doğal Yöntem
Kesme tahtası nasıl temizlenir? Kesme tahtasını temizlerken nelere dikkat etmek gerekir? İşte, kesme tahtasını temizlemek için kullanabileceğiniz 5 doğal yöntem:

Kesme tahtası, mutfakta en çok kullanılan gereçlerden biridir. Bakterileri sinsi bir şekilde içinde tutan kesme tahtaları, plastik, ahşap veya bambu türünde olabilir. Özellikle ahşap kesme tahtaları, güzel bir şekilde temizlenmediğinde bakteri yuvası haline dönüşebilir. Kesme tahtasını kullandıktan sonra doğru bir şekilde temizleyerek kendiniz ve sevdikleriniz için daha hijyenik bir ortam oluşturabilirsiniz. Tahtayı temizlemek için kullanılan doğal yollara geçmeden önce, dikkat edilmesi gereken noktaları da sizler için derledik.

Kesme Tahtasını Temizlerken Nelere Dikkat Edilmeli?

  1. Kesme tahtasını kesinlikle suyun içerisinde bırakmayın.
  2. Kesme tahtasını temizledikten sonra kuru bir bez yardımıyla silin.
  3. Tahtayı kuruladıktan sonra duvara dik olacak şekilde asın ve kurumaya bırakın.
  4. Kesme tahtalarını, özellikle ahşap olanları, bulaşık makinesinde yıkamayın.
  5. Ahşap kesme tahtaları sert meyve ve sebzeler için idealdir. Plastik kesme tahtaları ise yumuşak peynir ve renk bırakan sebzeler için kullanılır.
  6. Ahşap kesme tahtasını arada bir zeytinyağı ile temizleyin. Bunun için bir yemek kaşığı zeytinyağını tahtaya dökmeniz ve kağıt havlu ile silmeniz, kesme tahtasının ömrünü uzatacaktır.

Ahşap Kesme Tahtası Nasıl Temizlenir?

Hassas ve koku bırakan bir yapıya sahip olduğu için, tahtaya yapışan gıdalar bulaşık süngeri veya fırça yardımıyla çıkarılmalıdır. Daha sonra bulaşık deterjanı ile tahta güzelce silinir ve suyun altında durulanır. Son olarak kuru bir bezle kurulanır.

Bambu Kesme Tahtası Nasıl Temizlenir?

Bambu, bir ahşap türü değildir. Bambu tahtalar, ahşaba göre daha dayanıklı, daha hijyenik ve daha uzun ömürlüdür. Bambu tahtalar, mikrofiber bez ile temizlenir. Ardından sıcak suyun altında durulanır. Temiz bez ile kurutulur.

Plastik Kesme Tahtası Nasıl Temizlenir?

Genellikle beyaz renklidir, çabuk aşınır. Sıcak suya uygun değildir. Bu yüzden bulaşık deterjanı veya doğal yöntemlerle suyun altında durulanmalıdır.

Kesme Tahtası Temizliği İçin Doğal Yöntemler

  1. Kaya tuzu: Kesme tahtasının üzerine bolca kaya tuzu serpiştirin. Bir adet limonu ikiye ayırın ve tuzun üzerinde su bırakacak şekilde tahtaya sürtün. Kesme tahtasını sudan geçirin ve kurulayın.
  2. Oksijenli su: Tahtayı ıslatın ve kabasını alın. Daha sonra üzerine oksijenli su dökün ve sünger yardımıyla her tarafına yayın. 2 dakika beklettikten sonra suyla durulayın ve kurutun.
  3. Karbonat: Tahtayı güzelce kurulayın. Üzerine karbonat serpiştirin. Bulaşık süngerini sıcak suya batırın ve tahtanın üzerini ovalayın. Ardından suda geçirin ve kurulayın.
  4. Sirke: Özellikle tahtada ağır bir koku olduğu durumlarda, elma sirkesinden faydalanabilirsiniz. Yarım bardak sirkeyi, sprey şişesine alın. Kesme tahtasının üzerine sıkın ve bir süre bekletin. Ardından suyla durulayın ve kurutun.
  5. Zımpara: Tahtanın üzerindeki çiziklerden kurtulmanın en kolay yolu zımparalamaktır. Ancak bunu yaparken, kendinize zarar vermemeye dikkat edin.

Şunlara da göz atın;

  1. Kesme tahtası nasıl seçilir?
  2. Çaydanlık kireci nasıl temizlenir?
  3. Yanmış tencere nasıl temizlenir?
  4. Ütü tabanı nasıl temizlenir?
  5. Bakır eşyalar nasıl temizlenir?

Haber Kategorileri

Temizlik Önerileri

Lezzetli Haberler

Sigara Böreğinin Yanına Ne Gider: Sigara Böreğinin Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif
Yılbaşında Neden Hindi Yenir?
Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı
Donut Tarifleri: Farklı Çeşitleriyle 8 Nefis Donut Tarifi