Keneyi Elinizle Çıkarmayın! İşte, Nedeni...
Yaz aylarında görülen kene ısırması vakalarında artışlar meydana geliyor. Uzmanlar ise vatandaşları keneyi elle çıkarmama konusunda uyarıyor. İşte, keneden korunmak için yapmanız gerekenler ve uzman uyarıları:

Kene, orman ve tarım arazilerinde görülen bir böcek türüdür. Özellikle Haziran-Eylül aylarında görülen kenelerin farklı türleri mevcuttur. Hem insan, hem de hayvan sağlığı için ciddi tehlikeler yaratan kene ısırma yoluyla hastalık bulaştırabilir. Kene ısırığı, acil bir tıbbi tedaviyi gerektirir ve bu aşamada çok dikkatli davranılması gerekir. İnsanlar arasında yaygın olarak yapılan en büyük yanlış, keneyi çıplak elle bulunduğu yerden çıkarmaktır. Ancak bu durumu kötüleştirebilir.

Neden Keneyi Elimizle Çıkarmamalıyız?

Keneyi çıplak elle çıkarmaya çalışmak, kenenin mide içeriğini vücudunuza kusmasına neden olabilir. Ayrıca çıkarma işlemi sırasında eliniz zarar görebilir veya doğru teknikle çıkarılmazsa, kenenin zehri veya bacakları ısırıldığı bölgede kalabilir. Kene ısırıkları başta lyme ve kırım kongo kanamalı ateşi olmak üzere birçok hastalığa yol açabilir. 

Kene Isırması Halinde Ne Yapılmalıdır?

Kene ısırığı halinde, mümkünse en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir. Eğer sağlık kuruluşuna erişim yoksa, ince uçlu bir cımbız yardımıyla kene bulunduğu yerden çıkarılabilir. Ancak keneyi yukarı doğru kuvvetlice çekmeye ve bükülmemesine çok dikkat etmek gerekir. Kene tamamen çıkarıldıktan sonra kilitli bir torbaya konmalı ve enfekte olup olmadığını öğrenmek için teste gönderilmelidir. Ayrıca ısırılan bölge alkol veya sabunlu suyla dezenfekte edilmelidir. 

Uzmanlar, kene ısırığı halinde kişinin kendi başına çıkarmak yerine mutlaka bir sağlık kuruluşundan yardım alması gerektiğini vurguluyor. Eğer keneyi çıkarabildiyseniz bile, sonrasında mutlaka doktora gitmeniz gerekiyor. 

Kene, Lyme, powassan virüsü ve kırım kongo kanamalı ateşi gibi hastalıklara yol açabilir. Bu hastalıklar kene ısırmasından sonra 10 gün içinde görülebilir. Belirtiler ise ateş, kızarıklık, baş ağrısı, yorgunluk, ısırılan bölgede sertlik, vücutta döküntü, titreme ve mide bulantısıdır. Bu yüzden kene ısırığından sonraki süreçte dikkatle takip edilmeli, herhangi bir belirti olması halinde hemen doktora başvurulmalıdır.

Kene Isırığından Korunmak İçin Ne Yapmalı?

  1. Kırsal alanlara, tarım arazilerine ve ormana giderken mutlaka uzun kıyafetler giyilmeli, vücutta açık kısım bırakılmamalıdır. Mümkünse çizme giyilmeli veya pantolon paçaları çorap içine alınmalıdır.
  2. Kene, açık renkli giysilerde daha kolay fark edilir. Bu yüzden açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir.
  3. Orman ve kırsal alanlardan dönerken mutlaka elbise ve vücut kontrol edilmeli, herhangi bir kene olup olmadığına bakılmalıdır.
  4. Hastalık hayvanlarda belirti göstermediği için, evcil hayvanlar mutlaka kontrol edilmeli, şüpheli hallerde veterinere başvurulmalıdır. 
  5. Kene ısırması halinde kene elle tutulmamalı, ezilmemeli, üzerine kimyasal madde dökülmemelidir. 
  6. Kene, asla çıplak elle çıkartılmamalı, cımbız kullanılmalı ve bu süreçte eldiven veya naylon poşet kullanılmalıdır.

Şunlara da göz atın;

  1. Hangi böcek ısırığı nasıl olur?
  2. Sivrisinek ısırığına ne iyi gelir?
  3. Karınca ısırığına ne iyi gelir?
  4. Arı sokmasına ne iyi gelir?
  5. Örümceklerden kurtulmanın yolları

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Et Yemeğinin Yanına Hangi Çorba Gider?
Brownie Tarifleri: Kahvenin Eşlikçisi Olacak 14 Brownie Tarifi
Ravioli Tarifleri: İtalyan Usulü 10 Nefis Ravioli Tarifi
Kokusuz Karnabahar Pişirmek İçin 5 İlginç Püf Noktası
Feng Shui Bitkileri: Yaşam Enerjisiyle Dolu 10 Bitki
Bursa Kahvaltı Mekanları: En İyi 19 Mekan